De Palestijnse Autoriteit verliest de steun van al haar eerdere donoren – maar Abbas denkt nooit dat hij iets verkeerd doet

De Medialijn heeft de meest verwoestende beschrijving van de begrotingsproblemen van de Palestijnse Autoriteit tot nu toe. Enkele fragmenten:

De Palestijnse Autoriteit ondervindt de ergste fiscale moeilijkheden die ze ooit heeft gehad sinds haar oprichting meer dan een kwart eeuw geleden. De schatkist wordt geconfronteerd met een ernstige geldschaarste, en dit zou binnenkort een weerspiegeling kunnen zijn van haar vermogen om overheidssalarissen te betalen en dagelijkse zaken te doen, zeggen topfunctionarissen.

In het verleden, toen de PA geconfronteerd werd met financiële crises, wendde de PA zich tot rijke Arabische regeringen in de Golf voor hulp, maar die steun is afgenomen.

The Media Line heeft vernomen dat van de $ 100 miljoen die de lidstaten van de Arabische Liga aan de PA hadden toegezegd als onderdeel van een financieel “veiligheidsnet”, minder dan $ 2 miljoen beschikbaar is gesteld, volgens een topfunctionaris van het PA-ministerie van Financiën.

Het aandeel van de donoren in het PA-budget is de afgelopen jaren met maar liefst 58% gedaald, waardoor de regering moet zoeken naar manieren om het verschil goed te maken.  President Mahmoud Abbas stuurde deze week Shtayyeh naar Brussel, in de hoop de Europeanen te overtuigen de financiële hulp te herstellen. 

De PA-regering heeft dit jaar geen hulp gekregen van de Europese Unie. Een voorbeeld van hoe ernstig de financiële situatie is: benzinestations in de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever hebben geweigerd PA-auto’s te onderhouden, inclusief beveiligingsvoertuigen, omdat de overheid haar rekeningen niet heeft betaald.

Het gebrek aan vooruitgang op het onderhandelingstraject met Israël heeft een grote impact gehad op de positie van de PA, lokaal, regionaal en internationaal. Drieëntachtig procent van de Palestijnen gelooft dat er corruptie is in PA-instellingen, volgens een recente peiling van het in Ramallah gevestigde Palestijnse Centrum voor Beleid en Survey Research (PCPSR).

Volgens de in Londen gevestigde pan-Arabische krant Al-Araby Al-Jadeed werd Abbas vorige week tijdens een ontmoeting met de Palestijnse leiders in Ramallah woedend op de regering-Biden en beschreef hij Amerikaanse functionarissen als “leugenaars omdat ze zich niet aan de beloften houden die ze hebben gemaakt. aan ons.”

Die beloften omvatten de heropening van het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Washington, financiële steun aan de PA en de heropening van het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen rekenden op hernieuwde Amerikaanse steun, politiek en financieel, die rijke Arabische staten zou aanmoedigen om hun financiële steun te herstellen. 

Volgens dezelfde niet nader genoemde bron is er echter “een duidelijk Amerikaans spijbelen over het rechtstreeks teruggeven van financiële steun aan de PA, vooral omdat de Verenigde Staten de PA beschuldigen van corruptie.” “Dit heeft de reactie van de Golf op de verzoeken van de PA beïnvloed”, zei de bron.

Maar hoewel dit al lang in de maak is, is de Palestijnse Autoriteit niet veranderd. Het heeft corruptie niet aangepakt. Het weigert nog steeds met Israël te praten. Het blijft onherstelbaar antisemitisch. Het steunt nog steeds publiekelijk terroristen, betaalt hen salarissen en behandelt hen als helden. Het weigert verkiezingen. 

Het ondertekent internationale overeenkomsten zonder deze daadwerkelijk te volgen. Het zet mensen gevangen wiens mening het niet aanstaat. Het is gevuld met politieke vriendjespolitiek. Bovenal neemt het nooit, maar dan ook nooit verantwoordelijkheid voor zijn problemen.

In plaats van naar haar eigen tekortkomingen te kijken, grijpt de PA nog steeds elke gelegenheid aan om Israël de schuld te geven. Zelfs deze week sprak premier Shtayyeh op de VN-conferentie over klimaatverandering en beweerde dat Israël het milieu aan het vernietigen was, terwijl de Palestijnse Autoriteit geweldige dingen deed om de wereld te redden. 

De Joden de schuld geven van al je problemen is zeker een aloude traditie, maar het gaat maar zo ver.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “The Palestinian Authority is losing support from all its previous donors – but Abbas never considers that he is doing anything wrong” van 2 november 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Hamas has secret foreign investments worth hundreds of millions – report” van 28 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Daniel Greenfield ““Palestinian” Terrorists Make More Than Doctors or Teachers” van 29 oktober 2021 op de site van Frontpage Magazine
  • h/t “Tiki S.