EU weigert de hele terroristische entiteit van Hezbollah te verbieden

Hezbollah is net zoals Hamas, één van de huurlegers van Iran

Te midden van klachten van Europese Joodse leiders dat de Europese Unie geen serieus plan heeft om het toenemende antisemitisme op het continent te bestrijden, vertelde een woordvoerder van de EU aan The Jerusalem Post dat de EU de hele terroristische beweging Hezbollah niet zal verbieden en weigert te zeggen of de Islamitische Republiek een antisemitisch regime is.

“Het belangrijkste is dat de EU koosjer vlees grotendeels verbiedt, de handel met Iran bevordert, anti-Israëlische terreurgerelateerde NGO’s financiert, maar enkel de ‘militaire’ vleugel van Hezbollah verbiedt om er koosjer uit te zien.”

Toen de Post vroeg naar een volledig verbod op Hezbollah, stelde Katharina von Schnurbein, de coördinator van de Europese Commissie voor de bestrijding van antisemitisme en het bevorderen van het joodse leven, de vraag aan haar EU-overste.

Peter Stano, EU-woordvoerder voor buitenlands beleid, vertelde de Post dat “de militaire vleugel van Hezbollah al op de EU-terreurlijst staat. Eventuele wijzigingen in de aard en reikwijdte van de bestaande lijst moeten de EU-lidstaten met eenparigheid van stemmen bespreken en besluiten.”

Nadat Hezbollah-agenten in 2012 een Israëlische toeristenbus opbliezen in Burgas, Bulgarije, waarbij vijf Israëli’s en hun Bulgaarse moslimbuschauffeur werden vermoord, verbood de EU de militaire vleugel van Hezbollah.

Hezbollah beschouwt haar organisatie als een verenigde beweging die niet kan worden opgedeeld in militaire en politieke delen. Het gedeeltelijke verbod bracht Hezbollah-woordvoerder Ibrahim Mousawi in 2013 ertoe om te herhalen wat andere topfunctionarissen van de organisatie in de loop der jaren hebben verklaard:

“Hezbollah is één enkele, grote organisatie. We hebben geen vleugels die van elkaar gescheiden zijn.”

Op de vraag of de Islamitische Republiek Iran – de hoofdsponsor en strategische bondgenoot van Hezbollah – een antisemitisch regime is, zei Stano dat de “EU heel duidelijk is geweest in haar veroordeling van antisemitisme in het algemeen en van de oproepen tot vernietiging van Israël door wie dan ook. die met zulke onaanvaardbare telefoontjes komt.”

De CEO van de Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt, getuigde voor de House Subcommissie voor inlichtingen en terrorismebestrijding in 2020 en zei tijdens de hoorzitting dat het Iraanse regime de belangrijkste staatssponsor is van de ontkenning van de Holocaust en antisemitisme.

Greenblatt schreef eind juni in Newsweek dat “de Iraanse president Ebrahim Raisi een praktische rol speelde bij het promoten van de Protocollen als onderdeel van een aanhoudende campagne om het Joodse volk te demoniseren en te delegitimeren.” De Protocollen van de Wijzen van Zion waren “een 19e-eeuwse vervalsing door Russische inlichtingendiensten… ontworpen om Joden tot zondebok te maken voor de ontberingen van het rijk.”

Verschillende redenen waarom de EU-commissie de Islamitische Republiek niet tot antisemitisch regime zal verklaren, kunnen worden verklaard door pogingen om de kerkelijke leiders in Teheran niet van streek te maken om een ​​akkoord te bereiken over het nucleaire programma van het land.

Lidstaten van de Europese Unie worden ook geanimeerd door Iraanse markten en handelsovereenkomsten, waaronder het enorme olie- en gasproductieproces van Iran. Op de vraag of de EU het dodelijke antisemitisme en de ontkenning van de Holocaust van het Iraanse regime zal veroordelen, zei de woordvoerder: “We doen het elke keer als we worden geconfronteerd met dergelijke opmerkingen, niet alleen in het geval van Iran.”

Christian Wigand, woordvoerder van de Europese Commissie voor Justitie, vertelde de Post dat

“de Europese Commissie haar vaste en ondubbelzinnige inzet voor de wereldwijde strijd tegen antisemitisme opnieuw bevestigt. Elke vorm van antisemitisme, aanzetten tot haat en geweld is onaanvaardbaar en onverenigbaar met de waarden en doelstellingen van de Europese Unie en haar lidstaten. Het moet worden aangepakt door middel van formele actie, zowel op Europees als op nationaal niveau. Over deze principes valt niet te onderhandelen voor de Europeaan.”

Hezbollah wordt algemeen beschouwd als een diep antisemitische terroristische organisatie vanwege haar terrorisme gericht op Joden en roept op tot de eliminatie van de Joodse staat. Duitsland, Groot-Brittannië, de VS, Nederland, de Arabische Liga, Japan, Canada en vele andere Europese en Latijns-Amerikaanse landen hebben Hezbollah’s hele organisatie verboden als terroristische entiteit.

Het is een ongebruikelijke situatie wanneer de commissaris voor de bestrijding van antisemitisme, Katharina von Schnurbein, weigert haar mening te geven over de vraag of de EU de meest dodelijke antisemitische organisatie ter wereld moet verbieden. Ze vertelde de Post: “Bedankt voor uw antwoord. Mag ik u verwijzen naar het antwoord dat u gisteren heeft ontvangen van de dienst Woordvoering van de Europese Commissie (bijgevoegd). Stuur uw verzoeken in de toekomst alstublieft naar de collega’s die verantwoordelijk zijn voor persvragen.

Op 13 oktober meldde Cnaan Liphshiz van de JTA dat “het plan van de Europese Unie om antisemitisme te bestrijden niet serieus is”, zeggen Joodse gemeenschapsleiders. Het artikel ging voornamelijk over het gebrek aan godsdienstvrijheid voor joden dat in het EU-plan wordt geschetst. Het plan is getiteld “EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme en bevordering van het joodse leven (2021-2030)”. 

Het 26 pagina’s tellende document citeert Hezbollah of de Islamitische Republiek Iran niet. Het Iraanse regime heeft toezicht gehouden op Joodse en Israëlische mensen en organisaties, heeft een moord gepland en heeft dodelijk antisemitisme in heel Europa aangewakkerd tijdens zijn jaarlijkse Al-Quds-bijeenkomsten in de Europese hoofdstad. De al-Quds-bijeenkomst promoot de vernietiging van de Joodse staat.

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, die door de VS is aangemerkt als een terroristische organisatie, betaalde de Pakistaanse man, Haider Syed Mustafa, de moord op een Europese Jood en hield toezicht op Joodse en Israëlische organisaties en individuen in Duitsland en Frankrijk.

In 2017 veroordeelde een Duitse rechtbank Mustafa voor het verkrijgen van inlichtingen over de voormalige directeur van de Duits-Israëlische Vriendschapsvereniging en over een Frans-Israëlische professor van een economische universiteit in Parijs. Mustafa werd veroordeeld tot vier jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Mustafa bespioneerde Frans-Israëlische zaken Prof. David Rouach, die lesgeeft aan de elite Ecole Supérieure de Commerce de Paris en hoofd was van de Frans-Israëlische Kamer van Koophandel, en volgens de Duitse autoriteiten waren zijn acties “een duidelijke indicatie van een moordaanslag.”

De Amerikaanse regering, onder zowel democratische als republikeinse presidenten, heeft het Iraanse regime geclassificeerd als ’s werelds ergste staatssponsor van terrorisme.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Weinthal “EU refuses to outlaw the entire Hezbollah terrorist entity” van 1 november 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.