Bij wijze van ‘vergelding’ wijst de PLO twee Israëlische NGO’s aan als terroristische entiteiten

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie heeft zondag twee Israëlische niet-gouvernementele groepen aangewezen als terroristische entiteiten in een schijnbare vergelding voor een soortgelijke stap van Israël.

Vorige week heeft minister van Defensie Benny Gantz zes Palestijnse groeperingen die zijn aangesloten bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina verboden en bestempeld als terroristische organisaties .

De PFLP wordt door verschillende landen beschouwd als een terroristische entiteit, waaronder Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

NGO-Monitor en Regavim

De actie tegen de groepen werd door de Palestijnse Autoriteit en internationale mensenrechtenorganisaties bestempeld als “een grote escalatie van het decennialange harde optreden tegen politiek activisme in de bezette gebieden”, en evenzeer bekritiseerd door de VS en de EU.

Zondag zagen PLO-gelieerde arbeidersvakbonden een soortgelijke aanduiding op de in Jeruzalem gevestigde organisaties NGO Monitor en Regavim, daarbij verwijzend naar hun “samenwerking met de Shin Bet [veiligheidsdienst] en de regering van de bezetting”.

  • NGO Monitor is een waakhondgroep die de output van de internationale NGO-gemeenschap analyseert en rapporteert vanuit een pro-Israëlisch perspectief. 
  • Regavim is een conservatieve NGO die toezicht houdt op illegale Palestijnse bouw in gebied C van Judea en Samaria en juridische stappen onderneemt om dit te stoppen.

Een gezamenlijke verklaring van de Palestijnse groepen drong er verder bij alle internationale instellingen en NGO’s op aan om de banden met beide groepen te verbreken.

Hoewel het twijfelachtig is dat de benoeming van de PLO gevolgen zou hebben voor de activiteiten van NGO Monitor en Regavim, maar het weerspiegelt de woede van de Palestijnen over de zet van Gantz.

“Wacht, betekent dit dat we nu in aanmerking komen voor EU-fondsen?” NGO Monitor grapte in een tweet na de aankondiging van de PLO, verwijzend naar het feit dat de groepen die onlangs door Israël zijn verboden, donaties ontvangen van verschillende Europese instellingen.

Regavim van zijn kant beloofde verder door te gaan met zijn werk en zei:

“… dat het trots was door de Palestijnse Autoriteit een ‘terroristische organisatie’ te worden genoemd. Het betalen van salarissen aan veroordeelde terroristen die honderden mannen, vrouwen en kinderen hebben vermoord, is een daad van terreur. Juridische, media- en parlementaire actie met als doel deze terroristische groeperingen en hun plan om illegaal Israëlisch land in beslag te nemen aan het licht te brengen, is burgeractivisme.”

Itamar Ben-Gvir, leider van de conservatieve Otzma Yehudit-partij, gaf een verklaring af waarin hij zei:

“De ‘Palestijnse’ verklaring is zinloos. Degenen die worden gedefinieerd als terroristische organisaties zijn de PA-organisaties wiens doel het is om de staat Israël te vernietigen en de terroristische Palestijnse Autoriteit die Israël beschouwt als de vijand. Elke verklaring die ze afleggen is belachelijk.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Efrat Forsher “In apparent ‘payback,’ PLO designates 2 Israeli NGOs as terrorist entities” van 1 november 2021 op de site van Israel Hayom