National Gallery haalt antisemitisch schilderij weg van zijn online tentoonstelling

Een 12-jarige Jezus Christus tussen Joodse artsen in de Tempel van Salomon in Jeruzalem

De National Gallery heeft een foto verwijderd die zij als antisemitisch beschouwt uit de aanstaande online tentoonstelling. 

Het verhaal op het paneel gaat over het bezoek van Christus aan de Tempel van Salomon in Jeruzalem, waar hij debatteerde met de geleerde Joodse artsen (of schriftgeleerden). Volgens het Evangelie van Sint-Lucas (Lucas 2, 41-52) in het Nieuwe Testament, was dit de eerste keer dat Christus onderwees.

Dürer geeft hij een close-up van de gezichten van zes artsen die zich om de jonge Jezus verdringen. De bejaarde dokters, karikaturale gezichten die mogelijk beïnvloed zijn door Leonardo da Vinci, argumenteren met Christus door uit de Schrift te citeren en te gebaren.

Albrecht Dürer’s Christ Among the Doctors vertelt het verhaal van Jezus als twaalfjarige in debat met Joodse artsen in de Tempel van Salomo in Jeruzalem. 

Hoewel veel kunstenaars het bijbelse tafereel hebben geschilderd, zijn sommigen van mening dat het schilderij van Dürer uit 1506 antisemitische ondertonen gebruikt om de Joodse karakters weer te geven.

De National Gallery had het kunstwerk aanvankelijk prominent op haar website getoond om reclame te maken voor de aanstaande tentoonstelling zonder de ‘aanstootgevende’ afbeelding van joden te vernoemen. Nadat de galerij op de hoogte was gebracht door Ralph Harris van The Jewish News, verwijderde het de foto online en benadrukte de antisemitische representatie in zijn galerij.

Een woordvoerder van de National Gallery zei:

“We zijn ons ervan bewust dat de voorstelling van de dokters aanstoot kan geven en zowel de muurteksten als de audiogids in de tentoonstelling zullen karikaturen en antisemitische afbeeldingen in het schilderij erkennen en aanpakken. We hebben de afbeelding en begeleidende tekst uit onze online galerij met geselecteerde tentoongestelde werken verwijderd omdat we vonden dat er in dit formaat niet voldoende ruimte was voor de interpretatie die voor dit werk nodig was.”

De tentoonstelling van de National Gallery, “Dürer’s Journeys: Travels of a Renaissance Artist“, vindt plaats van 20 november 2021 tot 27 februari 2022. Het is de eerste grote tentoonstelling van het werk van Dürer in het Verenigd Koninkrijk sinds bijna twee decennia.

Bronnen:

  • naar een artikelNational Gallery removes antisemitic artwork from online exhibition” van 27 oktober 2021 op de site van Campaign Against Antisemitism
  • naar een artikel van Josh Salisbury “National Gallery removes ‘antisemitic’ portrait from website ahead of exhibition” van 26 oktober 2021 op de site van Jewish News