Na België wil nu ook Griekenland de kosjere slacht verbieden

De Helleense Raad van State, de hoogste rechtbank in Griekenland, heeft dinsdag beslist om halal en koosjer slachten te verbieden, wat alarm sloeg bij Joodse religieuze groeperingen die bezorgd waren over schendingen van religieuze vrijheden.

De uitspraak van de rechtbank betrof de intrekking van de permanente slachtvergunning, die was verleend door een ministerieel besluit dat rituele joodse en islamitische slachtpraktijken vrijstelde van de algemene vereiste om dieren te verdoven voordat ze worden gedood.

De uitspraak riep verder Griekse wetgevers op om een ​​manier te bedenken om te voldoen aan de eisen van dierenrechtenverdedigers en de behoeften van joden en moslims die de wetten over voedsel in hun tradities volgen.

“De regering zou de kwestie van het slachten van dieren in het kader van aanbidding zodanig moeten reguleren dat zowel de bescherming van dieren tegen enig ongemak tijdens het slachten als de religieuze vrijheid van religieuze moslims en joden die in Griekenland wonen”, de Griekse nieuwssite Protothema de uitspraak aangehaald.

Directeur-generaal van de Europese Joodse Association Rabbijn Menachem Margolin vertelde JTA:

“We waarschuwden reeds in december over de gevolgen die de uitspraak van het Europese Hof van Justitie zou krijgen en nu zien we het resultaat. De joodse godsdienstvrijheid wordt rechtstreeks aangevallen. Het begon in België, verhuisde naar Polen en Cyprus, en nu is het de beurt aan Griekenland.”

Verboden op ritueel slachten zijn ingevoerd in verschillende landen in de regio, waaronder Zweden, Slovenië, Estland, Denemarken en Finland. De verboden maken deel uit van een strijd in heel Europa tussen dierenwelzijnsactivisten en vertegenwoordigers van moslims en joodse gemeenschappen.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat alle lidstaten “zowel dierenwelzijn als vrijheid van godsdienst met elkaar moesten verzoenen”.

De uitspraak van het EJC van 17 december handhaafde effectief een decreet van de Vlaamse regering uit 2017 om ritueel slachten zonder bedwelming te verbieden, zoals vereist door de meeste interpretaties van de joodse en islamitische wet, maar zei dat het opleggen van strengere regels voor ritueel slachten aan de staten zelf was. De uitspraak drong er verder bij de lidstaten op aan om “voldoende en proportioneel rekening te houden met de vrijheid van godsdienst” bij het nemen van dergelijke uitspraken.

Nazi periode

De laatste keer dat de Joodse rituele slacht werd verboden gebeurde ruim 88 jaar geleden tijdens de nazi-periode (1933-1945) met de Duitse wet (gesetz) van 21 april 1933 “Gesetz über das Schlachten von Tieren“, een wet die in voege trad op 1 mei 1933.

Bronnen:

  • naar een artikelJewish groups alarmed as Greece poised to ban kosher slaughter” van 28 oktober 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Greece’s top court rules against ritual slaughter, following recent EU decision upholding bans” van 27 oktober 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelGreece’s top court nixes ritual slaughter permit, calls for alternative solution” van 27 oktober 2021 op de site van The Times of Israel