Libanon wordt beschouwd als de grootste militaire bedreiging voor Israël

De ernstigste militaire dreiging waarmee de staat Israël in 2021 wordt geconfronteerd, komt van de staat Libanon in het noorden, een situatie die de komende jaren waarschijnlijk zal voortduren, meldde Israel Hayom zondagochtend.

Volgens het rapport is er momenteel sprake van wederzijdse afschrikking tussen Israël en de terroristische organisatie Hezbollah, maar veiligheidsfunctionarissen in Israël schatten dat de kans op verslechtering tussen de partijen alleen maar toeneemt als gevolg van tactische gebeurtenissen, die kunnen leiden tot een escalatie en zelfs totale oorlog.

Libanon bevindt zich momenteel midden in een van de ernstigste crises die het ooit heeft gezien: een economische, politieke, gouvernementele, etnische, sociale en gezondheidscrisis. Hezbollah, een lid van de Libanese regering, opereert in de praktijk als een onafhankelijk leger dat geen verantwoordelijkheid neemt voor wat er in het land gebeurt, zijn eigen strijdkrachten en wapens onderhoudt en Iraanse financiering blijft ontvangen. Hoewel de crisis de terroristische organisatie niet volledig spaart, ondanks haar economische moeilijkheden en de interne kritiek erop, blijft Hezbollah haar militaire macht behouden en opbouwen.

De heersende mening in het Israëlische defensie-instituut is dat de crisis in Libanon een factor kan zijn die Hezbollah ervan zal weerhouden geweld te gebruiken, maar de ervaring uit het verleden leert dat interne crisis soms confrontaties kan uitlokken, om een ​​gevoel van solidariteit en directe nationale woede te creëren tegen een externe vijand.

Volgens de inschatting zal het volgende conflict met Hezbollah niet vergelijkbaar zijn met de Tweede Libanonoorlog in 2006, aangezien Hezbollah in de jaren daarna veel machtiger is geworden.

Hezbollah-secretaris-generaal Hassan Nasrallah heeft de afgelopen jaren een terminologie van vergelijking gecreëerd, waarvan de geordende logica is gebaseerd op het spreekwoord “bloed voor bloed” en waarin hij dreigde te reageren op elke Israëlische aanval op Libanees grondgebied. 

Om zijn ernst te bewijzen, dreigde Nasrallah in juli 2020 wraak te nemen nadat een Hezbollah-agent was gedood bij een aan Israël toegeschreven aanval in het gebied van Damascus. Ondanks zijn opschepperij was Hezbollah niet in staat een aanval uit te voeren.

Bronnen:

  • naar een artikelLebanon named as Israel’s greatest military threat” van 31 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Lilach Shoval “With Lebanon in turmoil, threat to Israel as high as ever” van 31 oktober 2021 op de site van Israel Hayom