Het zwaard in het zand: duiker ontdekt artefact uit het tijdperk van de Kruistochten

Tijdens een weekendduik bij Carmel Beach identificeerde Shlomi Katzin een zwaard (plaatje hierboven) dat volgens oudheidsexperts uit het kruisvaarderstijdperk stamt. “Oude artefacten helpen ons bij het samenstellen van de historische puzzel van het Land van Israël”, zegt Eli Escosido, directeur van de Antiquities Authority.

Afgelopen zaterdag ging Atlit-inwoner Shlomi Katzin duiken bij Carmel Beach en deed een hoogst ongebruikelijke vondst. Katin merkte een aantal ogenschijnlijk oude artefacten op de zeebodem op die blijkbaar waren blootgesteld na recente golf- en stromingsactiviteit het zand dat ze had bedekt, verplaatste. 

Naast oude stenen en ijzeren ankers en aardewerkfragmenten, zag hij een zwaard waarvan het blad ongeveer een meter (3,3 voet) meet en waarvan het gevest ongeveer 30 cm meet. Het zwaard bleek 900 jaar oud te zijn.

Uit angst dat de artefacten zouden worden gestolen of herbegraven onder het zand, nam Katzin het zwaard. Toen hij aan land was, nam hij contact op met de noordelijke districtsinspecteur van de Israel Antiquities Authority’s Unit for the Prevention of Antiquities Robbery en rapporteerde de vondst. Katzin overhandigde het zwaard en kreeg een dagvaarding voor goed burgerschap.

De IAA-inspecteur, Nir Distelfeld, zei dat het zwaard perfect bewaard was gebleven:

“Het is een zeldzame, mooie vondst en het lijkt te hebben toebehoord aan een kruisvaarderridder. Het werd gevonden bedekt met zeeafval, maar het lijkt van ijzer te zijn. Het is opwindend om zo’n persoonlijk voorwerp tegen te komen, dat je fantasie terugneemt in de tijd 900 jaar naar een andere periode, van ridders, harnassen en zwaarden.”

De antiekrijke site waar Katzin het zwaard vond, staat sinds juni 2021 onder observatie van de IAA nadat de autoriteit rapporten over het bestaan ​​ervan had ontvangen van Boaz Langford en Rafael Bahlul. Artefacten die daar begraven zijn, zijn bedekt met zand en onthuld op basis van golven en stromingen, dus kunnen moeilijk te extraheren zijn.

Kobi Sharvit, die leiding geeft aan de Marine Archeology Unit van de IAA, legde uit dat het Carmel-strand de thuisbasis is van natuurlijke baaien die tijdens stormen als schuilplaatsen voor oude schepen zouden kunnen dienen, en grotere baaien waarrond hele gemeenschappen en oude havensteden zich ontwikkelden, zoals Dor en Atlit:

“In elke periode trokken deze omstandigheden handelsvaartuigen aan die veel archeologische sporen achterlieten. Het onlangs gevonden zwaard is er slechts één van. In de afgelopen jaren hebben zwemmers en vrije duikers de laatste tijd vaker archeologische artefacten ontdekt, omdat deze sporten steeds vaker voorkomen.

Elke storm, zelfs een kleine, verplaatst het zand en legt delen van de zeebodem bloot, en bedekt tegelijkertijd andere. Daarom is het belangrijk om alle ontdekte artefacten te melden, die we altijd in situ willen documenteren om de archeologische informatie maximaliseren

De archeologische vondsten die op de site zijn gemeld, leren ons dat de plaats diende als een natuurlijke tijdelijke plek voor schepen om te ankeren. Identificatie van de artefacten die daar zijn gevonden, toont aan dat de plek al in de late bronstijd, 4.000 jaar geleden, in gebruik was, en nu laat de ontdekking van het zwaard zien dat het ook 900 jaar geleden in gebruik was tijdens de kruisvaardersperiode.”

IAA-directeur-generaal Eli Escosido prees Katzin voor zijn verantwoordelijkheid bij het rapporteren van de vondst en zei: “Elk oud artefact dat wordt blootgelegd, helpt ons de historische puzzel van het land Israël samen te stellen. Nadat het zwaard is schoongemaakt en onderzocht in de IAA-laboratoria, zullen we tonen het voor het grote publiek.”

De christen priester Peter de Kluizenaar predikt tijdens de Eerste Kruistocht: “Volg het Kruis of sterf!”, gevolgd door het bloedbad in Worms, Duitsland. Tussen 800 tot 1000 Joden werden in mei 1096 afgeslacht op hun kruistocht naar het Heilig Land [beeldbron: Wiki]

Bronnen:

  • naar een artikel van Yori Yalon “The sword in the sand: Diver discovers Crusader-era artifact” van 18 oktober 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelScuba diver discovers ancient Crusader sword” van 19 oktober 2021 op de site van Associated Press (AP)