President Herzog herdenkt het Bloedbad van Kafr Qasim (1956) waarbij 49 arabieren werden gedood

President Isaac Herzog spreekt de herdenking toe voor de slachtoffers van het bloedbad van 1956 in Kafr Qasim, 29 oktober 2021. (Amos Ben Gershom/GPO)

De Israëlische president Isaac Herzog verontschuldigde zich voor een bloedbad in 1956 van Arabische burgers van Israël door grenspolitieagenten, en verscheen bij een jaarlijkse herdenking om namens de staat om vergeving te vragen.

“Ik sta hier vandaag voor u met mijn hoofd gebogen en mijn hart gepijnigd, op de vijfenzestigste verjaardag van een van de meest trieste gebeurtenissen in de geschiedenis van ons land”, zei Herzog tijdens de ceremonie in Kafr Qasim, waar de moorden plaatsvonden. plaats.

Herzog is de tweede Israëlische president die het evenement toespreekt. Zijn voorganger Reuven Rivlin was aanwezig in 2014 en veroordeelde het bloedbad, waarbij de grenspolitie 48 Arabische Israëlische mannen, vrouwen en kinderen doodde wegens het overtreden van een uitgaansverbod in de buurt van de centrale stad Kafr Qasim. Het ongeboren kind van een zwangere vrouw wordt als 49e slachtoffer beschouwd.

In 2007 brak de toenmalige president Shimon Peres de grond toen hij formeel zijn spijt betuigde over het bloedbad, maar niet bij de herdenking was.

Israël heeft de formele verantwoordelijkheid voor het bloedbad niet op zich genomen en een wetsvoorstel waarin wordt voorgesteld om de staat dit te laten doen, werd woensdag met een overweldigende meerderheid weggestemd. 

Arabisch-Israëlische parlementariërs stellen het wetsvoorstel regelmatig voor rond de verjaardag van 29 oktober, maar de Knesset heeft herhaaldelijk voorstellen afgewezen om de verantwoordelijkheid van de staat te erkennen.

Desalniettemin zei de president dat de ernst van het incident “nooit ter discussie is gesteld”. Herzog sprak in zowel het Hebreeuws als in het Arabisch en hij zei:

“Want het is voor ons allemaal duidelijk: het doden en verwonden van onschuldigen is absoluut verboden. Ze moeten buiten alle politieke argumenten blijven! Ik buig mijn hoofd voor de nagedachtenis van de negenenveertig slachtoffers. Ik buig mijn hoofd voor u, hun families en voor de inwoners van Kafr Qasim door de eeuwen heen, en namens mezelf en de staat Israël vraag ik om vergeving. Ik strek een ondersteunende en omhelzende hand naar u uit en ik bid vanuit het diepst van mijn hart dat de barmhartige en barmhartige God aan uw zijde zal staan.”

Het bloedbad van Kafr Qasim op 29 oktober 1956, de eerste dag van de Suez-crisis

Bloedbad van Kafr Qasim

Het bloedbad van Kafr Qasim was een cruciale gebeurtenis in de relatie tussen de Arabische burgers van Israël en de jonge Israëlische staat. 

Op 29 oktober 1956, de eerste dag van de Suez-crisis, werd een avondklok ingesteld op Arabische dorpen in de buurt van de Groene Lijn, die diende als de effectieve grens met Jordanië, uit angst voor onrust. Grenspolitieagenten kregen de opdracht om te schieten op iedereen die de avondklok overtrad.

Veel lokale bewoners hadden nog nooit van de avondklok gehoord en later die avond schoot de grenspolitie in de buurt van Kafr Qasim, een Arabische stad ten noordoosten van Tel Aviv, 48 mannen, vrouwen en kinderen dood die buiten waren.

Het Hooggerechtshof heeft later verschillende leden van de grenspolitie veroordeeld en veroordeeld voor de moorden. Terwijl ze bevelen hadden opgevolgd, oordeelde de rechtbank, had het voor de officieren duidelijk moeten zijn dat de bevelen overduidelijk onwettig waren. Uiteindelijk werden de straffen van de officieren verminderd en niemand bracht meer dan een paar jaar in de gevangenis door.

In Kafr Qasim zijn de herinneringen aan de slachtoffers van het bloedbad nog springlevend. Een monument in het stadscentrum herdenkt de doden en een jaarlijkse rouwmars is al decennialang een ritueel.

“Dit is onze kans als samenleving om nee te zeggen tegen vooroordelen. Dit is onze kans, als menselijke samenleving, om te versterken wat we gemeen hebben als burgers en als buren”, zei Herzog vrijdag. “Dit is geen besluit van het lot, maar een partnerschap van het lot. Dit is onze kans om discriminatie en haat uit te roeien.”

Monument in Kafr Qasim ter nagedachtenis van het bloedbad in 1956 waarbij 49 arabieren werd gedood door Israëlische grenspolitieagenten

Bronnen:

  • naar een artikelPresident attends Kafr Qasim memorial, apologizes for 1956 massacre” van 29 oktober 2021 en een artikel van Aaron Boxerman “Bill to memorialize Kafr Qasim massacre toppled as Arab MKs trade accusations” van 27 oktober 2021 op de site van The Times of Israel