Polen roept Belgische ambassadeur in Warschau op het matje na krasse uitspraken van premier De Croo

Van L naar R: De Belgische premier Alexander De Croo, de Kroatische president Zoran Milanovic, de Poolse president Andrzej Duda en de Amerikaanse president Joe Biden poseren voor de NAVO-top op het hoofdkwartier van de Alliantie, in Brussel, op 14 juni 2021 [beeldbron: Francois Walschaerts/Pool/AFP via Getty Images]

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag de Belgische ambassadeur in Polen, Luc Jacobs, ontboden uit woede over de krachtige berisping van de Belgische premier Alexander De Croo van Warschau’s aanpak van zijn rechtsstaatstrijd met Brussel.

Jacobs ontmoette de Poolse minister van Buitenlandse Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken Szymon Szynkowski vel Sęk vrijdagmiddag, bevestigde de woordvoerder van het ministerie. Landen gebruiken dergelijke verzoeken meestal om extreem ongenoegen over te brengen.

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde ook de bijeenkomst, wat de groeiende wrijving binnen de EU illustreert over de vermeende democratische terugval in Polen. Tal van EU-landen zijn gefrustreerd over de hervormingen van het gerechtelijk apparaat, die volgens critici de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht hebben ondermijnd, evenals een uitspraak van de rechtbank die de suprematie van het EU-recht in twijfel trok.

Polen heeft echter grotendeels stand gehouden en deed dat vrijdag opnieuw. In een verklaring na de bijeenkomst zei de Poolse regering dat ze “afkeurende en verontwaardigde woorden had geuit over de opmerkingen van premier De Croo” en “beklemtoonde dat dergelijke openbare opmerkingen niet bijdragen tot een goed klimaat in de Pools-Belgische betrekkingen”.

De frustratie van Polen komt voort uit een toespraak die De Croo woensdag hield tijdens de openingsceremonie van het Europacollege, een universiteit in Brugge. In zijn toespraak haalde de Belgische leider uit naar de Poolse premier Mateusz Morawiecki over de geloften die hij in de Financial Times deed om Polen “met alle wapens” te verdedigen als de Europese Commissie “de derde wereldoorlog begint” door EU-gelden in te houden vanwege de regel- rechtsgeschil.

De Croo ging in tegen de gewelddadige retoriek en vertelde aan de studenten:

“Tegen degenen die opruiende interviews geven en denken dat het nodig is om een ​​nieuwe wereldoorlog te verklaren in de Financial Times, wil ik zeggen: u speelt een gevaarlijk spel, u speelt met vuur wanneer u om interne politieke redenen oorlog voert met uw Europese collega’s.”

Hij benadrukte echter ook dat het jarenlange rechtsstaatconflict tussen Warschau en Brussel niet eenvoudig kan worden opgelost met uitspraken van het Hof van Justitie van de EU, dat Polen heeft bevolen een tuchtkamer voor rechters en heeft het land onlangs een boete van € 1 miljoen per dag opgelegd totdat het zich hieraan houdt. Andere EU-instellingen moeten in actie komen, betoogde hij.

“Dit is een fundamenteel politiek probleem dat politiek moet worden opgelost, door de [Europese] Raad en door het Europees Parlement”, zei De Croo. “Door de basisregels voor onze Unie vast te stellen en te verankeren: de rechtsstaat, democratie en alle grondrechten – dingen die zo lang vanzelfsprekend waren, maar dat nu niet meer zijn. En door deze basisregels afdwingbaar te maken – beter dan ze nu zijn.”

Woensdag stond de Belgische regering achter de uitspraken van premier De Croo. “De boodschap was luid en duidelijk en het is goed dat het in Warschau is aangekomen”, zei een Belgische functionaris.

Brussel, 22 januari 2018. Toenmalig vicepremier en huidig premier van België Alexander De Croo besprak met president Mahmoud Abbas de toekomst van de Belgisch-Palestijnse internationale samenwerking en diens verzoek om erkenning van een Palestijnse staat door België [beeldbron: VRT]

Bronnen:

  • naar een artikel van Zosia Wanat en Barbara Moens “Poland summons Belgian ambassador over PM’s sharp words” van 29 oktober 2021 op de site van Politico
  • naar een artikel van Raf Casert “Belgium warns Poland “not to play with fire” over EU dispute” van 27 oktober 2021 op de site van AP News
  • naar een artikel van Yasmine Cuyt “Polen roept Belgische ambassadeur in Warschau op het matje na uitspraken van premier De Croo” van 29 oktober 2021 en een artikel van Freek Willems “Europees Hof legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op zolang tuchtkamer bij Hooggerechtshof blijft bestaan” van 27 oktober 2021 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Polen roept Belgische ambassadeur in Warschau op het matje na krasse uitspraken van premier De Croo

Reacties zijn gesloten.