Nederlandse Hervormde rabbijn zegt dat het COVID-19-beleid haar doet denken aan nazi-Duitsland

Een demonstrant houdt een gele ster vast met de tekst “Niet ingeënt = Jood” tijdens een demonstratie in Milaan, Italië, 24 juli 2021 [beeldbron: Miguel Medina/AFP via Getty Images]

Een prominente rabbijn in Nederland vergeleek de COVID-19-veiligheidsmaatregelen van haar land met het beleid van nazi-Duitsland, wat haar niet in dank werd afgenomen door een aantal Joodse organisaties.

Tamarah Benima, een uitgesproken 71-jarige Reform-rabbijn uit Amsterdam, maakte de vergelijking donderdag in een toespraak in de Noord-Nederlandse stad Leeuwarden.

Rabbi Benima zei over de COVID-19-pandemie, die in december 2019 begon:

“Wetenschappers over de hele wereld lieten zich de afgelopen anderhalf jaar blijkbaar leiden tot totalitair denken. Wat niet in hun perspectief past, moet het zwijgen worden opgelegd. Degenen die betrokken zijn bij het afdwingen van COVID-19 volksgezondheidsmaatregelen hebben de beste bedoelingen, maar als jood is wat er in nazi-Duitsland is gebeurd een waarschuwing voor mij. De machthebbers hadden allemaal de beste bedoelingen. Ook toen ze de joden als een gevaar voor de ‘volksgezondheid’ bestempelden. Ook toen ze de oorlog verklaarden aan het ‘virus’ van die tijd. Speel dus niet met vuur door mensen in onze samenleving aan de kant te zetten als ‘een gevaar voor de volksgezondheid’, zoals minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge regelmatig doet.”

De Jonge heeft gewaarschuwd dat het bagatelliseren van de gevaren van het COVID-19-virus, evenals het forum van een rechtse partij voor het bekritiseren van het regeringsbeleid inzake COVID-19, de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

Rabbi Tamara Benima

In navolging van andere Europese landen heeft Nederland vorige maand een noodverordening uitgevaardigd die vereist dat klanten van restaurants en andere bedrijven een vaccinatiebewijs overleggen.

Minstens drie Nederlands-Joodse groeperingen hebben Benima’s uitspraken veroordeeld.

Het Centraal Joods Bestuur van Nederland, de grootste Joodse overkoepelende groepering van het land, zei dat haar vergelijking “in strijd is met onze waarden en een compleet gebrek aan realisme toont”. De Nederlandse Vereniging voor Progressief Jodendom “verwerpt ten stelligste de onverantwoordelijke en beledigende vergelijkingen”, zei die groep in een verklaring.

Vergelijkingen tussen COVID-19 volksgezondheidsmaatregelen en het nazisme zijn de afgelopen maanden in heel Europa en daarbuiten toegenomen . Het dragen van gele sterren bij protesten tegen COVID-19-maatregelen in Europa heeft specifiek tot scherpe veroordelingen geleid door Joodse groepen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Dutch Reform rabbi says COVID-19 policies remind her of Nazi Germany” van 29 oktober 2021 en een artikel van Ron Kampeas “Ted Cruz defends using a Nazi salute to protest COVID-19 public health measures” van 27 oktober 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Silvan Schoonhoven “Rabbijn zwaar onder vuur bij Joodse instanties na vergelijking corona en nazi’s: ’Dit gaat nog verder dan wat Forum zegt’” van 29 oktober 2021 op de site van De Telegraaf
  • naar een artikelRabbijn Tamarah Benima trekt vergelijking tussen coronabeleid en nazi-Duitsland. Speech valt verkeerd bij burgemeester Buma van Leeuwarden: ‘Volstrekt stuitend’” van 29 oktober 2021 op de site van Dagblad van het Noorden (DVHN)