Duizenden marcheren in Tel Aviv en eisen ambitieuzere klimaatactie

De mens heeft de natuur nodig, niet andersom. De natuur zal altijd overleven. De planeet zal er niet om treuren als de mensheid verdwijnt.” (Jane Goodall, antropologe en biologe in het Boek van Hoop, 2021)

Duizenden mensen marcheerden vrijdag van het Rabin-plein in Tel Aviv naar de nabijgelegen straten en terug onder de slogan: ‘De tijd is op voor de leiders, er is geen plaats voor verklaringen, alleen onmiddellijke actie’, in wat volgens de organisatoren de grootste klimaatdemonstratie in Israël tot nu toe.

Green Course, een studentenorganisatie, die het evenement coördineerde met een hele reeks andere milieuorganisaties, schatte het aantal demonstranten op 12.000.

Duizenden marcheren door Tel Aviv om op te roepen tot actie van de overheid tegen klimaatverandering, 29 oktober 2021 [beeldbron: AP Photo/Ariel Schalit]

Green Course-directeur Elad Hofman zei:

“Het is opwindend om het ontwaken van het publiek te zien. Bezorgde burgers maken samen met milieuactivisten de mars van dit jaar de grootste en krachtigste die ooit in Israël heeft plaatsgevonden. Het publiek begint te internaliseren dat de klimaatcrisis de grootste veiligheidsdreiging is voor ons en voor de hele wereld. We demonstreren maar vechten eigenlijk voor ons bestaan ​​en dat van onze kinderen. Wat komt eerst – geld voor tycoons (in de fossiele brandstofindustrie) of dramatische stappen om levens te redden?”

Het protest vond plaats twee dagen voordat een regeringsdelegatie naar Schotland vliegt voor belangrijke klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties.

Een groep Israëlische rabbijnen, voornamelijk afkomstig uit het nationale religieuze kamp, ​​heeft premier Naftali Bennett opgeroepen om aan te tonen dat Israël een volwaardige partner is in de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan, zeggend dat de crisis er al is en dat actie noodzakelijk is op basis van pikuach nefesh, de Joodse wet die het behoud van het leven boven de meeste andere religieuze regels stelt:

Een brief, die werd ondertekend door 21 rabbijnen, leest:

De kwestie van duurzaamheid is niet langer een kwestie van bal tashchit (een bijbelse wet die het kappen van fruitbomen tijdens een belegering verbiedt, maar breder wordt geïnterpreteerd om onnodige verspilling te verbieden). De klimaatcrisis gaat niet langer alleen over ‘het beschermen van de wereld van de Heilige’. Deze kwestie heeft vandaag de dag betrekking op het wereldwijde behoud van leven in de volledige zin van het woord.

De aanpak werd gecoördineerd door Teva Ivri (Israël Natuur), een non-profitorganisatie die de Joodse verantwoordelijkheid voor het milieu in Israël promoot.

Onder de ondertekenaars bevinden zich rabbijn David Stav, hoofd van de religieuze zionistische Tzohar-beweging, rabbijn Sharon Shalom, een Tzohar-functionaris en Rabbi Shlomo Aviner, hoofd van Ateret Yerushalim Yeshiva in Jeruzalem.

Verschillende rabbijnen ondertekenden twee jaar geleden ook een brief waarin ze de gevaren van plastic afval voor de gezondheid en het milieu aanhaalden. Een van de ondertekenaars, rabbijn Avraham Mordechai Gottlieb, is een geestelijk leider van een chassidische gemeenschap die in Kiryat Yearim (Telz Stone) in de buurt van Jeruzalem woont.

Een video van Teva Ivri ‘Tussen hemel en aarde’ (Engels ondertiteld)

Bronnen:

  • naar een artikel van Sue Surkes “Thousands march in Tel Aviv demanding more ambitious action on climate” en een artikelRabbis urge PM to make Israel full partner in global climate battle” van 29 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • een artikel op deze blogMensheid wordt mogelijk met uitsterven bedreigd, waarschuwt Amerikaans-Joodse professor” van 3 augustus 2020