Bekroonde Israëlische documentaire ‘Speer goes to Hollywood’ over nazi Albert Speer vertoond in NYC en LA

Albert Speer ontkende altijd dat hij wist van de nazi-concentratiekampen. Dat was gelogen. Veel later dook een foto op van Speer toen hij op 31 maart 1943 het KZ Mauthausen bezocht alsmede het bijkamp Gusen.

In haar geprezen documentaire ‘The Decent One’ uit 2014, gebruikte filmmaker Vanessa Lapa de persoonlijke familiebrieven van SS-leider en Final Solution-architect Heinrich Himmler om te laten zien hoe diep zijn kwaad liep.

Nu gebruikt ze opnieuw de woorden van een topnazi tegen hem – dit keer met audio-opnames gemaakt door Hitlers hoofdarchitect en minister van bewapening, Albert Speer, terwijl hij werkte aan een script voor een speelfilm gebaseerd op zijn kaskraker uit 1970, “Inside the Third Reich”.

In haar nieuwe film ‘Speer Goes to Hollywood’ laat Lapa zien hoe sluw de manipulatieve Speer was in het witwassen van zijn misdaden, waaronder het tot slaaf maken van 12 miljoen Joodse, Poolse en Sovjet-gevangenen en dwangarbeiders – van wie ten minste een derde van de honger stierf , verwonding of uitputting – om Duitse wapens te produceren tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Bij zijn proces verklaarde Speer zich medeschuldig aan de onvoorstelbare catastrofe die het naziregime had teweeggebracht. Maar hij zei niet te hebben geweten van de gruwelijkheden die het naziregime had verricht. Pas het tribunaal had zijn ogen ervoor geopend. De rechters geloofden hem, en omdat er geen bewijzen waren dat hij er wel van wist, kwam hij er met een gevangenisstraf van af.

Hij creëerde een reputatie voor zichzelf als ‘de goede nazi’, hij werd veroordeeld tot slechts 20 jaar gevangenisstraf tijdens de processen van Neurenberg, terwijl zijn mede-samenzweerders en ondergeschikten naar de galg gingen.

Speer bracht zijn tijd in de gevangenis door met het schrijven van uitgebreide aantekeningen voor zijn memoires op papieren servetten, en charmeerde sympathieke bewakers die ze illegaal voor hem uit de gevangenis smokkelden.

Lapa was nog steeds opgewonden van het feit dat de film eerder deze maand de Ophir Award 2021 voor beste Israëlische documentaire heeft gewonnen en sprak onlangs met The Times of Israel vanuit haar studio in Tel Aviv, terwijl ze zich voorbereidde op de theatrale release van “Speer Goes to Hollywood.” De film gaat op 29 oktober in New York in première en op 5 november in Los Angeles.

Hieronder de trailer van “Speer goes to Hollywood”

Net als bij de brieven van Himmler stuitte de 46-jarige, in België geboren Vanessa Lapa toevallig op de opnames van Speer. Tijdens een vertoning van “The Decent One” in 2014 op het Film Forum van New York benaderde een advocaat genaamd Stanley Cohen haar en vertelde haar dat hij de filmrechten van de Engelse editie van Speer’s “Inside the Third Reich” had gekocht en Paramount had benaderd. Foto’s in 1971 over het maken van een film op basis daarvan.

Paramount gaf de Britse schrijver Andrew Birkin , een protégé van regisseur Stanley Kubrick, de opdracht om een ​​script te ontwikkelen. Hiervoor reisde Birkin, toen nog maar 26 jaar oud, naar Heidelberg om Speer te interviewen. (Tegen die tijd, nadat hij in 1966 uit de gevangenis was vrijgelaten, leefde Speer comfortabel op het Duitse platteland en verscheen hij regelmatig in de media.)

Cohen wist niet dat Birkin zijn gesprekken met Speer had opgenomen, maar Lapa ontdekte dat er 40 uur aan banden was opgenomen in 1971-1972, toen ze in februari 2015 Birkin in Wales bezocht. “Nadat Andrew me vijf minuten van de banden had afgespeeld, werd het me duidelijk dat ik ze allemaal wilde horen en er een film mee wilde maken”, zei Lapa.

Volgens de filmmaker wilde Birkin dat de opnames gebruikt zouden worden en gaf ze deze graag aan haar over. “Hij had er in de afgelopen halve eeuw nooit meer naar geluisterd, maar hij heeft ze op een bepaald moment wel gedigitaliseerd in een poging ze te behouden”, zei Lapa.

Op de banden zijn Speer en Birkin te horen die verschillende scènes bespreken uit een conceptscript voor het mogelijke Paramount-project. Het is duidelijk dat dit een scriptdrama moest worden en geen documentaire. “Het moet heel ver weg zijn van een documentaire. Hoe verder weg, hoe beter het is”, horen luisteraars Speer zeggen.

Birkin spreekt over de noodzaak om het publiek zich te laten identificeren met Speer, de ‘held’, in de eerste vijf minuten van de film. Het idee van een publiek dat zich identificeert met een persoon die verantwoordelijk is voor de slavernij en moord op miljoenen mensen kan tegenwoordig schokkend zijn, maar in het begin van de jaren zeventig waren mensen geboeid door Speers boek, waarin hij zichzelf positioneerde als een beïnvloedbare jonge nazi-leider die er echt om gaf. over het Duitse volk.

Speer manoeuvreerde om de doodstraf in Neurenberg te ontlopen en stierf in 1981 op 76-jarige leeftijd als vrije man. Veertig jaar later heeft Lapa hem met haar scherpe film aan zijn eigen touw laten hangen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Renee Ghert-Zand “Award-winning Israeli doc on camera-hungry Nazi Albert Speer opens in NYC and LA” van 29 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van René Zeeman “Albert Speer was geen onwetende en argeloze burgerman” van 5 juli 2019 op de site van het Reformatorisch Dagblad (RD)