De rol van de huurlingenlegers van Iran in de Palestijnse gebieden

Strijders van de Saraya al-Quds Brigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad-beweging, paraderen met Bader 3-raketten, in de straten van Gaza-stad tijdens een betoging, op 29 mei 2021, meer dan een week nadat een staakt-het-vuren een einde aan 11 dagen van vijandelijkheden tussen Israël en Hamas [beeldbron: Thomas Coex/AFP via Getty Images]

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) schamen zich: Iran heeft zojuist toegegeven dat beide terroristische groeperingen dienen als huurlingen voor de mullahs in Teheran.

Voor Hamas en PIJ is de bekentenis het zoveelste teken dat de waarheid pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn, vooral als die van een belangrijke bondgenoot als Iran komt.

Onlangs, Maj. Gen. Gholam Ali Rashid, commandant van de Iraanse Khatam al-Anbiya Central Headquarters, verklaarde dat zijn land legers betaalt die buiten Iran werken. Rashid verwees naar door Iran gesteunde groepen zoals Hamas, PIJ, Hezbollah, de Houthi’s in Jemen, het Syrische leger en de Popular Mobilization Forces in Irak, en andere milities in Irak en Syrië.

Deze groepen, zei hij, “hebben ideologische neigingen” met de missie om Iran te verdedigen. Rashid wees erop dat de voormalige commandant van de Iraanse Quds Force, generaal Qasem Soleimani, drie maanden voor zijn dood zei dat hij “zes legers buiten het grondgebied van Iran had georganiseerd”.

Soleimani, die op 3 januari 2020 werd vermoord in een Amerikaanse drone-aanval in de buurt van de internationale luchthaven van Bagdad, had de leiding gehad over de extraterritoriale en clandestiene militaire operaties van Iran.

Na zijn moord onthulden Hamas en PIJ dat Soleimani verantwoordelijk was geweest voor het verstrekken van vele soorten wapens aan de Palestijnen in de Gazastrook om hen te helpen in hun oorlog tegen Israël.

Hamas-functionaris Osama Hamdan, bijvoorbeeld, werd eerder dit jaar geciteerd omdat hij zei dat zijn groep “diepe relaties” had met Soleimani, die Russische Kornet anti-tank geleide raketten naar de Gazastrook stuurde.

Hamas-leider Mahmoud Zahar meldde in december 2020 dat Soleimani hem tijdens hun eerste ontmoeting in 2006 koffers met 22 miljoen dollar in contanten gaf.

PIJ-secretaris-generaal Ziyad al-Nakhalah onthulde dat Soleimani 10 schepen geladen met wapens, waaronder langeafstandsraketten, naar de Gazastrook had gestuurd.

Rashid, de commandant die de connectie tussen de terreurgroepen en de zes “legers” van Iran onthulde, beweerde dat de VS en Israël boos en bezorgd zijn over de groeiende regionale macht van zijn land.

De “strijdkrachten van het Amerikaanse en zionistische regime zijn boos over de extreme macht van de Islamitische Republiek Iran in de regio”, zei hij . Hij voegde eraan toe dat Iran inderdaad banden heeft met sommige naties en regeringen, “waardoor regionale machten en religieus-populaire machten zijn ontstaan”, aldus het Iraanse Mehr News Agency.

Deze groepen, zei Rashid, “vertegenwoordigen een afschrikkende kracht voor Iran en zijn klaar om het te verdedigen tegen elke buitenlandse agressor.”

Kortom, de Iraanse commandant dreigt dat zijn land zijn zes “legers” zal ontketenen tegen de VS en Israël in een toekomstige oorlog of militaire confrontatie.

Het is geen geheim dat Hamas en PIJ al lang gefinancierd en bewapend zijn door Iran. De leiders van de twee groepen hebben zelfs opgeschept over hun banden met Iran, in het bijzonder de steun van Teheran aan de jihad (heilige oorlog) om Israël te elimineren.

Hamas en PIJ worden echter niet graag afgeschilderd als marionetten of handlangers van Iran, dat zich blijft bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van een aantal Arabische landen, waaronder Libanon, Syrië, Irak en Jemen.

Het lijkt erop dat Hamas en PIJ fondsen en wapens van Iran willen blijven ontvangen, maar ze willen niet door Arabieren en moslims worden gezien als huurlingen die de belangen van Iran in het Midden-Oosten dienen.

Blijkbaar zijn Hamas en PIJ bezorgd dat de verklaringen van Rashid hun betrekkingen met Arabische landen zouden kunnen schaden die zich al bedreigd voelen door de voortdurende pogingen van Iran om hun veiligheid en stabiliteit te destabiliseren.

Hamas en PIJ willen dat de Palestijnen en de rest van de Arabieren en moslims geloven dat hun enige doel is om “heel Palestina te bevrijden, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee” – een eufemisme voor het verdrijven van de Joden uit Israël en het vervangen van het met een islamitische staat.

Dat is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom beide Palestijnse terreurgroepen er snel bij waren om verklaringen af ​​te geven waarin ze ontkenden dat hun belangrijkste doel is om Iran te verdedigen en zijn belangen in het Midden-Oosten te dienen.

Volgens PIJ is haar enige missie de strijd tegen Israël:

“Het verzet van het Palestijnse volk bestaat sinds de oprichting van het zionistische project en de bezetting van Palestina, en het is niet gekoppeld aan enig ander doel. De verzetstroepen, waaronder Iran, staan ​​samen tegen de zionistische vijand en zijn bondgenoten.”

In navolging van een vergelijkbaar standpunt bedankte Hamas Iran voor zijn langdurige steun aan de jihad om Israël te vernietigen. Hamas verklaarde dat dit de enige “strijd” was waar het bij betrokken wilde zijn, en liet doorschemeren dat het niet was opgericht om Iran te verdedigen. Volgens een verklaring van de terreurgroep:

“[Hamas] bevestigt de diepte van de relatie met de Islamitische Republiek Iran, en haar waardering en dank aan haar als een van de meest prominente supporters van het verzetsproject in Palestina, en bevestigt dat deze steun en deze relatie in de context is van onze strijd als natie tegen het bezettingszionisme, en niet in de context van andere veldslagen.”

In Libanon, een land dat Hezbollah in feite onder controle had, reageerden sommige politici woedend op Rashid’s toespraak over de zes ‘legers’.

“Neem je legers mee en ga met hen terug naar Iran, waar je je gevechten kunt voeren weg van de volkeren die je bezet om je agenda’s te bereiken”, zei Sami Gemayel, hoofd van de Libanese Kataeb-partij. Hij bekritiseerde ook het falen van de Libanese leiders om te reageren op de erkenning dat Hezbollah is opgericht om Iran te dienen, en niet Libanon: “Ben je nu klaar om de waarheid onder ogen te zien? Jouw stilzwijgen is een groot verraad.”

Sommige Arabische analisten zijn van mening dat, met betrekking tot de toespraak van de Iraanse commandant over de zes legers van Teheran, in het bijzonder twee, Hamas en PIJ, de pogingen van Egypte om een ​​langdurig staakt-het-vuren tussen Palestijnse groepen en Israël te bereiken, proberen te dwarsbomen. Iran wil aan de Egyptenaren en andere internationale partijen laten zien dat Teheran een belangrijke speler is in de Palestijnse arena, met name de Gazastrook, en dat het volledig in staat is om elke deal te verijdelen die de terreuraanslagen tegen Israël zou stoppen.

De verklaringen van de Iraanse commandant vallen samen met de waanvoorstellingen van de regering-Biden aan de fictie dat de VS Iran op de een of andere manier zullen overtuigen om zijn plannen om kernwapens te verwerven op te geven.

Terwijl de regering-Biden spreekt over “diplomatie” als de beste manier om het nucleaire programma van Iran in toom te houden, bereiden de mullahs zich voor op oorlog en vorderen ze hun plan om Israël te vernietigen en, met de hulp van hun zes “legers”, nog meer te bezetten Arabische landen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Role of Iran’s Palestinian Mercenaries” van 28 oktober 2021 op de site van The Gatestone Institute
  • h/t “Tiki S.