België: UN Watch haalt scherp uit naar vice-voorzitter van Ecolo voor antisemitisme

New York, 22 augustus 2016. Verwelkoming van Marc Pecsteen de Buytswerve (links) als Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur Permanente Vertegenwoordiger van België bij UNOG, het kantoor van de Verenigde Naties in Genève

De UPR is een uniek proces dat een periodieke herziening van de mensenrechtenrecords van alle 193 VN-lidstaten omvat. Sinds de eerste bijeenkomst in april 2008 werd gehouden, zijn alle 193 VN-lidstaten tweemaal beoordeeld binnen de eerste en tweede UPR-cyclus.

Een woordvoerder van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vertelde The Brussels Times dat er geen samenvatting van de bevindingen was, maar bevestigde dat België in totaal 308 aanbevelingen heeft ontvangen over zijn mensenrechtensituatie. Na ze te hebben onderzocht, zal België in september 2021 rapporteren aan de Mensenrechtenraad tijdens de 48e reguliere zitting van de Mensenrechtenraad.

België is een van de 14 staten die door de UPR-werkgroep worden beoordeeld tijdens haar sessie die plaatsvindt van 3 tot 14 mei. De eerste en tweede UPR-reviews in België vonden respectievelijk plaats in mei 2011 en januari 2016. Deze keer stond de Belgische delegatie, bestaande uit hoge ambtenaren, onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

Zie ook België, Overweging UPR-rapport, 29e vergadering, 48e gewone zitting, Mensenrechtenraad, 30 september 2021.

Ecolo-voorzitters Jean-Marc Nollet (links) en rechts Rajae Maouane [beeldbron: Photo News]

Antisemitisme

In een recensie van de staat van dienst van België bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, stelde Hillel Neuer van UN Watch op 23 oktober 2021 het antisemitisme aan de kaak van Rajae Maouane, vice-voorzitter van Ecolo, een van de partijen in de regerende coalitie van België.

Op 11 mei plaatste Rajae Maouane, vice-voorzitster van de Franstalige groene partij Ecolo en gemeenteraadslid in Molenbeek, op Instagram een ​​fragment uit een antisemitisch lied.

De song genaamd “Wein Al Malayeen“, werd uitgevoerd door Julia Boutros, een Libanese zangeres die bekend staat om haar banden met Hezbollah en het dictatoriale regime van president van Syrië Bashar Al-Assad.

Maouane betwistte de beschuldiging en beweerde dat de post “een oproep was voor gerechtigheid en een einde aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen.” Blijkbaar rechtvaardigt dit voor haar de antisemitische uithaal.

Mevr. Maouane erkende een “onhandigheid” en verdedigde zichzelf door op te merken dat dit lied “extreem populair was in de Arabische wereld” en dat het “zelfs vóór [haar] geboorte bestond”. Ze was ook verbaasd over het “geweld” van de reacties die deze uitzending opriep, waaronder die van de Belgische Liga tegen antisemitisme.

Bronnen:

  • naar een artikelBelgium, UPR Report Consideration – 29th Meeting, 48th Regular Session Human Rights Council” van 30 september 2021 op de site van de Verenigde Naties
  • naar een artikelUnited Nations body issues 308 recommendations on Belgium’s human rights record” van 9 mei 2021 op de site van The Brussels Times
  • een artikel op deze blogVice-voorzitster van Franstalige groene partij Ecolo promoot via Instagram een antisemitisch lied” van 19 juni 2021 en een artikelBelgië: vice-voorzitster Ecolo (groenen) beschuldigd van het aanzetten tot antisemitisme” van 13 mei 2021