België, Rusland en twaalf Europese landen verzetten zich tegen bouw van Joodse en Arabische woningen in Judea & Samaria door Israël

België, Nederland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en 10 Europese landen hebben Israël ter verantwoording geroepen voor de voortgang van de plannen voor 3.130 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de publicatie van nog eens 1.355 aanbestedingen deze week.

“We dringen er bij de regering van Israël op aan haar besluit terug te draaien”, zeiden de ministeries van Buitenlandse Zaken van 12 Europese landen in een gezamenlijke verklaring die ze hebben afgegeven, de eerste in zijn soort sinds premier Naftali Bennett aantrad.

“We herhalen onze sterke oppositie tegen haar beleid van uitbreiding van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, dat in strijd is met het internationaal recht en de inspanningen voor de tweestatenoplossing ondermijnt”, aldus de ministeries van Buitenlandse Zaken van België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje en Zweden.

Ze riepen “beide partijen” op om samen te werken en de spanningen te verminderen om “de voorwaarden te scheppen die nodig zijn voor het bevorderen van vrede”.

De Britse minister van de staat voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, James Cleverly, drong er eveneens bij Israël op aan om de plannen en aanbestedingen in te trekken, evenals een die was uitgegeven voor 83 Joodse huizen in de nieuwe Givat HaMatos-wijk in Oost-Jeruzalem. “Nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en vormen een obstakel voor vrede en stabiliteit”, zei hij.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat “Moskou teleurgesteld is” over het Israëlische besluit en bevestigde nogmaals het principiële standpunt van Rusland dat de Israëlische nederzettingenactiviteit illegaal is.

De VS hebben de afgelopen week bij vele gelegenheden rechtstreeks aan Israël laten weten dat het zich verzet tegen de stap, wat de eerste keer is dat Israël de planvorming voor nederzettingen in Judea en Samaria aanzienlijk heeft gevorderd sinds de Amerikaanse president Joe Biden aantrad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertelde minister van Defensie Benny Gantz dat de goedkeuring “teleurstellend is en dat het problematisch is dat deze niet met ons is gecoördineerd. Dat maakt het ons moeilijk en ondermijnt afspraken tussen de landen.”

De deelname van Polen aan de groep EU-landen die de goedgekeurde plannen veroordeelt, is opmerkelijk, omdat het een verschuiving markeert. Dit komt nadat Warschau een wet heeft uitgevaardigd die het praktisch onmogelijk maakt voor overlevenden van de Holocaust en hun nakomelingen om restitutie voor eigendom te krijgen. Israël had felle kritiek op de nieuwe wet en de landen trokken hun ambassadeurs terug.

De deelname van Zweden, hoewel in overeenstemming met zijn beleid, komt kort na een bezoek van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde vorige week en een verzoening tussen Jeruzalem en Stockholm na zeven jaar gedegradeerde diplomatieke betrekkingen als gevolg van de erkenning van de Palestijnse staat door laatstgenoemde.

Los daarvan zei de Europese Unie dat zij van plan is met Israël te spreken over het besluit van Gantz om zes Palestijnse niet-gouvernementele groepen aan te wijzen als terreurorganisaties. Ganz heeft geen bewijs geleverd waarom ze nu als zodanig zijn geclassificeerd.

“We zullen de Israëlische autoriteiten inschakelen voor meer informatie over de basis voor deze aanduidingen”, zei EU-woordvoerder Peter Stano.“De EU heeft en zal nooit terroristische organisaties financieren of steunen. Het oefent maximale zorgvuldigheid uit om een ​​dergelijke situatie te vermijden en neemt dergelijke beschuldigingen uiterst serieus. Als er onderbouwd bewijs zou worden geleverd dat een begunstigde ongepast gebruik heeft gemaakt van EU-middelen, zou de EU actie ondernemen om deze middelen terug te vorderen”, zei hij.

Hij merkte echter op dat dergelijke vermeldingen “vergaande gevolgen hebben voor de organisaties in politiek, juridisch en financieel opzicht”. In het verleden, zei hij, zijn dergelijke claims tegen het Palestijnse maatschappelijk middenveld niet onderbouwd.

“Een bloeiend maatschappelijk middenveld en respect voor fundamentele vrijheden zijn de hoekstenen van open democratieën”, voegde hij eraan toe.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “Russia, UK, top EU nations issue rebuke on settlement plans” van 28 oktober 2021 en een artikel4,400 housing units to be approved in settlements, Palestinian villages” van 22 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelRussia condemns Israel’s plans to build in Judea and Samaria” van 28 oktober 2021 en een artikel van Elad Benari “European countries condemn Israeli construction” van 29 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • h/t “Tiki S.