Antisemitisme in de Verenigde Naties onder het mom van Israëlkritiek

Op 13 november 1974 nam aarts-terrorist van de PLO, Yasser Arafat, deel aan de discussie over de ‘Kwestie van Palestina’ op uitnodiging van de Verenigde Naties. Linksboven Kurt Waldheim, de toenmalige secretaris-generaal van de VN, die later in opspraak raakte nadat bekend werd dat hij tijdens WOII voor de inlichtingendienst van de nazi’s had gewerkt

De titel “Antisemitisme in de Verenigde Naties” is zorgvuldig gekozen. Het beschuldigt de VN, een onmisbare wereldorganisatie, niet van antisemitisme. Het suggereert veeleer dat er een aanzienlijke antisemitische component zit achter het beleid dat daar wordt gevoerd en zonder tegenspraak wordt geuit (behalve door de Verenigde Staten) in zijn fora.

Spoedzittingen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn zeldzaam. Een dergelijke zitting is nooit bijeengeroepen met betrekking tot de Chinese bezetting van Tibet, de Indonesische bezetting van Oost-Timor, de Syrische bezetting van Libanon, de slachtingen in Rwanda, de verdwijningen in Zaïre of de verschrikkingen van Bosnië. In feite zijn ze de afgelopen 15 jaar alleen geroepen om Israël te veroordelen.

Terwijl Arabische staten traditioneel VN-fora gebruiken om Israël te demoniseren en te isoleren (ze proberen bijvoorbeeld routinematig Israël zijn geloofsbrieven te ontzeggen), geloven ze nu dat ze ‘westerse’ steun genieten die hen aanmoedigt.

De laatste speciale spoedzitting, die werd bijeengeroepen om de Israëlische constructie op de locatie van Har Homa aan te pakken, zette stappen in gang om Israël te delegitimeren en op de knieën te dwingen. Tijdens haar bijeenkomst in juli besprak de Sessie een resolutie waarin de lidstaten werd verzocht “geen invoer toe te staan ​​van goederen die zijn geproduceerd en vervaardigd in bezette Palestijnse gebieden, waaronder Jeruzalem“, een virtuele boycot en collectieve sancties tegen de staat.

Tijdens haar bijeenkomst in november zette het een volgende stap om van Israël een vogelvrije staat te maken. Met een stemming van 139 tegen 3 bij 13 onthoudingen zette het de uiteindelijke bijeenroeping van staten die partij waren bij de Vierde Conventie van Genève, die voortkwam uit de nazi-bezetting van Europa, in gang. Die Conventie zal nu dus worden gebruikt tegen de mensen die Hitlers slachtoffers waren.

In de resoluties van de bijeenkomst van november werd de Zwitserse regering verzocht, als depositaris van deze Conventie van Genève, tegen februari 1998 een bijeenkomst van deskundigen bijeen te roepen om het proces van veroordeling van Israël voor het schenden van de Conventie op gang te brengen. Dit gebeurde ondanks de waarschuwing van de Zwitserse VN-waarnemer dat een dergelijke actie het vredesproces zou kunnen schaden en het internationaal humanitair recht zou kunnen politiseren.

Als gevolg van een dergelijke vooringenomenheid heeft de VN aan geloofwaardigheid ingeboet. Het is geen verrassing dat de Oslo- akkoorden buiten de VN om werden onderhandeld en geen rol inhielden. Hoewel Israël het onderwerp is geweest van agressieve oorlogen in 1948, 1967 en 1973 en het slachtoffer van talloze terroristische aanslagen, hebben de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering haar aanvallers nooit gecensureerd. Zoals Thomas M. Franck, hoogleraar internationaal recht aan de New York University, heeft geschreven: “… de VN is een plaats van ingewikkelde realiteiten. De meerderheid van de Vergadering heeft ook haar best gedaan om een ​​anti-Israëlische politisering van het secretariaat te bewerkstelligen.

Het is niet alleen een kwestie van anti-Israëlische vooringenomenheid; het is in veel gevallen moeilijk om een ​​anti-joodse neiging te negeren. Al 50 jaar veroordeelt de VN vrijwel elke denkbare vorm van racisme. Het heeft programma’s opgezet om racisme en zijn vele facetten te bestrijden – waaronder vreemdelingenhaat – maar had tot 1993 consequent geweigerd hetzelfde te doen tegen antisemitisme en daarna alleen onder intense druk van de VS.

In plaats daarvan heeft de Algemene Vergadering twee speciale commissies en twee “speciale eenheden” in het secretariaat opgericht die uitsluitend zijn gewijd aan Israëlische praktijken, die jaarlijks miljoenen dollars kosten. Deze produceren anti-Israëlische en anti-zionistische pamfletten, boekjes, kranten en films, die zelfs in de zes officiële talen van de VN worden verspreid onder schoolkinderen over de hele wereld.

De intense vijandigheid waarmee Israël in de VN wordt geconfronteerd en de antisemitische weerklank worden geïllustreerd door twee gebeurtenissen die plaatsvonden bij de Commissie voor de Rechten van de Mens in 1991 en 1997. Tijdens de sessie van 1991 herhaalde de Syrische ambassadeur de Damascus Blood Libel dat joden christelijke kinderen om hun bloed te gebruiken om Matzoth te maken.

De westerse democratieën konden niet worden aangespoord om deze eeuwenoude antisemitische smaad aan te vechten (die de Ottomaanse sultan als heerser van Syrië aan de kaak stelde toen het in de jaren 1840 opdook). Er was intense Amerikaanse druk nodig om deze smaad in het dossier aan te vechten, en slechts enkele maanden nadat de Syrische vertegenwoordiger aan de Commissie had benadrukt: “het is waar, het is waar, het is waar.

Op 11 maart 1997 beschuldigde de Palestijnse vertegenwoordiger, in een zaal vol met 500 mensen, waaronder de vertegenwoordigers van 53 staten en honderden niet-gouvernementele organisaties, dat de Israëlische regering 300 Palestijnse kinderen met het hiv-virus had ingespoten. Ondanks de herhaalde interventies van de regeringen van Israël en de VS, en UN Watch, staat deze moderne Bloedlaster onbetwist en niet weerlegd op het VN-record. Tot op heden is door geen enkele VN-instantie of -functionaris passende actie ondernomen.

De voorzitter van de Commissie voor de Rechten van de Mens, een Tsjech, stemde ermee in zijn brief aan de ambassadeur van Israël vast te leggen, waarin hij zijn “bezorgdheid over de aanklacht” tegen Israël deelde – “een bewering die zonder bewijs is gedaan, op basis van van een krantenartikel … bleek volledig onwaar.” De voorzitter kwam terug op zijn akkoord nadat hij door een delegatie van Arabische ambassadeurs tot taak was geroepen en geen steun kreeg van andere regionale groepen, waaronder West-Europa.

Bloedsprookjes zijn wrede en hardnekkige dragers van antisemitisme. De “Protocollen van de Geleerde Wijzen van Zion” waren slechts een fictie van de tsaristische politie in de jaren 1890. Toch zijn ze een bron van antisemitische vervuiling – die vandaag in duizenden exemplaren wereldwijd is gepubliceerd.

De Damascus Blood Libel werd 150 jaar later ter sprake gebracht in de Commission on Human Rights. De laatste PLO Blood Libel draagt ​​het stempel van het VN-dossier en moet nog worden verwijderd door een geconsolideerde actie van de Commissie of door een VN-agentschap of officieel geregistreerde functionaris.

Noch was er in 1992 enige berisping van een VN-document dat door de PLO-waarnemer in de Commissie werd verspreid, waarin stond dat “Israëli’s die Jom Kippoer vierden nooit helemaal gelukkig zijn, zelfs niet bij religieuze gelegenheden, tenzij hun vieringen, zoals gewoonlijk, worden gekenmerkt door Palestijns bloed.

De behandeling van Israël in de VN wordt vaak afgedaan als realpolitik – de macht van Arabische cijfers – en recentelijk als een reactie op de Israëlische Likud- regering en premier Netanyahu. Maar zelfs tijdens de hoopvolle dagen van de Rabin / Peres- vredesonderhandelingen werden er elk jaar de gebruikelijke anti-Israël resoluties aangenomen in de Algemene Vergadering van de VN en 5 in de Commissie voor de Rechten van de Mens.

Sinds de Oslo-akkoorden zijn 259 Israëli’s gedood en 5000 gewond door Palestijnse terreuraanslagen. In dezelfde periode werden 34 resoluties aangenomen waarin Israël werd betreurd bij de VN, maar niet één tegen de terreuraanslagen. De unieke behandeling van Israël kan niet op puur politieke gronden worden verklaard.

Hoewel antisemitische canards in de VN onbetwist kunnen blijven, leidde de loutere verwijzing in de Commissie voor de rechten van de mens van 1997 naar een zogenaamd godslasterlijke verwijzing naar de islam, door een VN-deskundige en van een academische bron, tot een afwijzing bij consensus door de voorzitter, en het schrappen van de gewraakte zin.

De wreedheid waarmee Israël wordt aangevallen, en de onwil van zelfs democratische staten om Israël te verdedigen of om het dezelfde ruimte voor fouten en onrecht toe te kennen als het vrij en wederkerig andere staten toekent, heeft een bijzondere kwaliteit en oorsprong.

Er is voldoende rechtvaardiging voor de conclusie van professor Anne Bayefsky van de Universiteit van York, Canada, die schrijft over het VN-mensenrechtensysteem: “Het is het instrument van degenen die van Israël de archetypische mensenrechtenschender in de wereld van vandaag willen maken en de basis voor antisemitisme. Het is een toevluchtsoord voor morele relativisten. Kortom, het is een schandaal.

De beruchte resolutie “Zionisme is racisme” werd in 1975 aangenomen toen Yitzhak Rabin premier was. Een vertegenwoordiger in de kamer beschreef de omstandigheden van de goedkeuring van de resolutie en verklaarde dat “haat over de vloer kroop”. Hoewel de resolutie in 1991 werd ingetrokken, is antisemitisme in VN-fora nog steeds een factor waarmee rekening moet worden gehouden, aangezien 25 lidstaten tegen intrekking van de resolutie hebben gestemd en 13 zich van stemming hebben onthouden.

Antisemitisme is niet dood. Hoewel het aantal antisemitische incidenten is afgenomen en multiculturele acceptatie in veel staten, waaronder de VS, tot grotere tolerantie heeft geleid, is een 2000 jaar oud virus gemuteerd en leeft het voort, vaak in vermomde vorm. En het bestaan ​​en de prestaties van de Joodse staat in een gebied van relatieve achterstand stimuleren het antisemitisme en bieden een respectabele dekmantel. Ooit had antisemitisme een religieuze basis, maar met de afnemende betekenis van religie in het Westen heeft antisemitisme in kerkelijke kringen relatief weinig status als zodanig.

Hitler exploiteerde antisemitisme met dodelijke gevolgen voor joden en de wereld. Maar na de Holocaust en de processen van Neurenberg is raciaal antisemitisme taboe geworden. Nu maakt het bestaan ​​van de staat Israël het mogelijk dat antisemitisme een politieke vorm aanneemt, vrij van uitdagingen als intolerantie of racisme. Hoe vaak hoor je niet: “Ik hou van Joden, maar ik kan het zionisme niet uitstaan “, of “Ik heb niets tegen Joden, maar ik hou niet van Israël.” Het bestaan ​​en de prestaties van Israël vormen een zichtbaar en onweerstaanbaar doelwit voor sluimerende antisemitische gevoelens die worden opgewekt door een focus op Israëls fouten en wandaden, die kenmerkend zijn voor elke staat, inclusief de VS.

Sommige Arabische staten lijken nu een manier te hebben gevonden om een ​​doel te bereiken dat het niet-ingetrokken PLO-handvest , dat de vernietiging van Israël beloofde, niet heeft bereikt.

Oorlogen met Israël zijn rampen geweest en zijn veel te problematisch om te herhalen. De poging om Israël op de knieën te krijgen door middel van sancties en boycots bij de Veiligheidsraad stuit op een Amerikaans veto. Deze speciale spoedsessies van de Algemene Vergadering van de VN, waarin alle staten op drie na hebben deelgenomen aan een collectieve veroordeling, tonen echter de mogelijkheid van een langzame maar zekere delegitimering van Israël en de hoop van sommigen op de uiteindelijke wurging ervan.

Israël staat op het punt om tijdens de apartheid door de VN als Zuid-Afrika te worden behandeld. Het is zeker niet vergelijkbaar, aangezien Israëlische Arabieren burgers zijn, stemmen en in de Knesset zitten . De uitdaging voor Israëls bestaansrecht als gelijkwaardige staat kan binnenkort van het PLO-handvest naar de VN gaan. De verdaagde speciale spoedzitting van de Algemene Vergadering is een voorbode van erger dat moet worden geprobeerd.

De wereld staat voor een dilemma. De VN bestaat en er is geen alternatief. Zoals senator Daniel Patrick Moynihan, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN lang geleden waarschuwde: “de VN is een gevaarlijke plaats.”

VN Conferentie over antisemitisme

De Verenigde Naties hielden op donderdag 22 januari 2015 hun allereerste conferentie over de bestrijding van antisemitisme. Amper de helft van de 193 VN-lidstaten woonde de informele bijeenkomst bij, die vier maanden van tevoren was gepland in de hoop dat veel leden in staat zouden zijn om bijwonen.

Alle 57 islamitische landen die bij de VN waren vertegenwoordigd, veroordeelden unaniem “haat, antisemitisme en islamofobie”, in een beweging die de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power “extreem belangrijk” noemde.

Sprekers, waaronder de Franse filosoof Bernard Henri Levy, doken in historisch antisemitisme en beweerden dat het Europese antisemitisme vandaag de dag even gevaarlijk is als altijd. Levy verklaarde:

In Parijs, slechts een paar dagen geleden, hoorden we opnieuw de beruchte kreet ‘Dood aan de Joden’ en cartoonisten werden vermoord vanwege hun cartoons, politie voor politiewerk en joden alleen om te winkelen en joods te zijn. In andere hoofdsteden in Europa en elders wordt het verwijten van de Joden opnieuw de strijdkreet van een nieuwe orde van moordenaars, tenzij het hetzelfde is, maar gehuld in nieuwe gewoonten. Deze vergadering kreeg de heilige taak om te voorkomen dat die vreselijke geesten opnieuw zouden ontwaken, maar ze zijn teruggekeerd en daarom zijn we hier.

Het meest voorkomende thema van de dag was dat antisemitisme de eerste stap op een lange weg is van racisme, onverdraagzaamheid en discriminatie. Tijdens de bijeenkomst zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon dat “klachten over Israëlische acties nooit mogen worden gebruikt als excuus om Joden aan te vallen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Morris B. Abram, de stichter van UN Watch in 1993, “United Nations: Anti-Semitism in the UN” (1997) op de site van Jewish Virtual Library (JVL)
  • naar een artikel van Maya Shwayder en Michael Wilner “UN holds first conference on anti-Semitism” van 22 januari 2015 op de site van The Jerusalem Post