Noam Chomsky bekritiseert Schotse krant omdat deze zich verontschuldigt voor antisemitisme

As a Jew…” (“Als Jood zijnde vind ik dat…”) beginnen sommigen Joden in de Diaspora hun zin, telkens wanneer ze Israël naar de verdoemenis willen wensen

Ongeveer 500 geleerden, waaronder de prominente taalkundige en criticus van Israël Noam Chomsky (92j.) beschuldigden een Schotse universiteit van het inperken van de vrijheid van meningsuiting nadat een studentenpublicatie zich verontschuldigde voor een essay uit 2017 waarin stond dat het “een ongegronde antisemitische theorie” promootte.

Het essay, gepubliceerd in het eSharp-tijdschrift van de Universiteit van Glasgow in 2017, was getiteld “Advocating Occupation: Outsourcing Zionist Propaganda in the UK“.

De auteur, Jane Jackman, schreef: “Terwijl aanvankelijk de banden met de Joodse diaspora werden verstevigd, was het Israëls doelstelling op de lange termijn om een ​​cohort zionistische aanhangers van de basis op te roepen en van middelen te voorzien om het Israëlische verhaal in de bredere sfeer van de samenleving te brengen.

Ze suggereerde ook dat Joodse media een Al Jazeera-serie uit 2017 bagatelliseerden, wat suggereert dat de pro-Israëllobby ongebruikelijke invloed had in het Verenigd Koninkrijk.

In mei verontschuldigde het door studenten geleide tijdschrift zich en zei dat het essay niet voldoet aan de ‘standaarden van wetenschap’: 

In het bijzonder maakt dit artikel gebruik van enkele discursieve strategieën, waaronder een bevooroordeelde selectie van bronnen en een verkeerde voorstelling van gegevens, die een ongegronde antisemitische theorie over de staat Israël en zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk promoten.

Als reactie op de verontschuldiging beschuldigde een petitie de universiteit maandag van het inperken van de vrijheid van meningsuiting, meldde The Times of London.

De verontschuldiging van eSharp is een “capitulatie door de Universiteit van Glasgow”, citeerde Chomsky The Times of London , en “een serieuze klap voor de academische vrijheid die niet zou mogen blijven bestaan.”

eSharp merkte op dat het volledig wordt gerund door postdoctorale onderzoekers van het University of Glasgow’s College of Arts.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Noam Chomsky says Scottish university newspaper shouldn’t apologize for article it deemed ‘antisemitic’” van 27 oktober 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • h/t “Tiki S.