Zowel de VS als de EU kanten zich tegen Joodse bouwplannen in Judea & Samaria

VS en EU kanten zich tegen vestiging van Joden in Judea & Samaria [beeldbron: Amir Cohen/Reuters]

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie zeiden dinsdag dat het sterk gekant was tegen de plannen van Israël om meer Joodse huizen en gemeentes te bouwen ik Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Het noemde deze bouwplannen als “inconsequent met de inspanningen om de spanningen te verminderen” en schadelijk voor de vooruitzichten van een tweestatenoplossing zoals die door Washington en de EU worden bepleit.

Israël heeft zondag aanbestedingen gepubliceerd voor ongeveer 1.300 nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de autoriteiten zullen naar verwachting ook voorstellen bespreken voor nog eens 3.000 woningen.

Ned Price, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei tijdens een briefing:

We maken ons grote zorgen over het plan van de Israëlische regering om morgen, woensdag, duizenden nederzettingen te bevorderen, velen van hen diep op de Westelijke Jordaanoever. We zijn sterk gekant tegen de uitbreiding van nederzettingen, die volledig in strijd is met de inspanningen om de spanningen te verlagen en voor rust te zorgen, en het schaadt de vooruitzichten op een tweestatenoplossing.

Ook de Europese Unie verzet zich tegen Joodse vestiging in Judea & Samaria. De Unie riep Israël maandag op om de bouw van nederzettingen stop te zetten en de recente aanbestedingen voor duizenden nieuwe huizen in wat zij beschouwt als betwiste gebieden op te schorten.

Een woordvoerder van de Uitvoerende Commissie van de EU zei in een verklaring:

Nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en vormen een groot obstakel voor het bereiken van de tweestatenoplossing en een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede tussen de partijen. De EU heeft consequent duidelijk gemaakt dat zij geen wijzigingen aan de grenzen van vóór 1967 zal erkennen, ook niet met betrekking tot Jeruzalem, behalve die welke door beide partijen zijn overeengekomen.

Bronnen:

  • naar een artikelUS ‘Strongly Opposes’ Israel’s Plans for New West Bank Settlement Homes” van 26 oktober 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelIn Biden shift, US denounces Israel on settlements” van 26 oktober 2021 op de site van France 24
  • naar een artikel van Ariel Kahana”EU urges Israel to halt planned settlement construction” van 26 oktober 2021 op de site van Israel Hayom
  • h/t “Tiki S.