Israël kondigt hard bevochten deal met EU aan over deelname aan Horizon-Europe 2021-2027 programma

Horizon Europa zal in 2021-2027 in totaal meer dan € 95 miljard toewijzen aan onderzoek, maar niet aan “nederzettingen”; Israëli’s mogen bieden op kwantumcomputing, maar niet op ruimte, aanbestedingen

Israël en de Europese Unie hebben hun overeenkomst voor Jeruzalem afgerond om deel te nemen aan het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.

Formele besprekingen over het Horizon Europa-programma, dat 95,5 miljard euro ($ 111 miljard) aan subsidies zal toewijzen van 2021 tot 2027, afgerond op 9 oktober. De overeenkomst zal naar verwachting in december worden ondertekend nadat beide partijen hun interne ratificatieprocessen hebben voltooid.

De deal over de deelname van Israël aan het vorige Europese onderzoekspartnerschapsprogramma werd aanvankelijk opgehouden vanwege EU-richtlijnen voor financiering van programma’s en bedrijven in de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De partijen kwamen uiteindelijk overeen dat er een clausule zou worden toegevoegd aan het Horizon 2020-pact waarin staat “dat Israël de EU-definitie van grondgebied buiten de grenzen van 1967 niet accepteert.

De huidige Horizon Europa-overeenkomst zal dezelfde formule volgen, vertelde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan The Times of Israel. De besprekingen, die naar verwachting maanden geleden zouden worden afgerond, liepen echter op vanwege een aantal andere kwesties.

Het feit dat drie van de landen die de meeste onderzoeksfinanciering van Horizon 2020 hebben ontvangen – Israël, het VK en Zwitserland – niet in de EU zijn, leidde tot wijzigingen in de financiële regelingen met EU-geassocieerde niet-lidstaten zoals Israël.

Zwitserland doet helemaal niet mee aan Horizon Europa en de EU-onderhandelaars namen na de Brexit een hardere lijn met het VK, wat betekende dat Israël zou moeten instemmen met een vergelijkbare, minder gunstige overeenkomst. Een van de voorwaarden is dat zodra een geassocieerd land acht procent meer aan fondsen ontvangt dan het heeft bijgedragen, het opnieuw zal moeten bijdragen aan het programma met het bedrag van de verdere financiering die aan de onderzoekers is toegekend.

Volgens Maya Sion-Tzidkiyahu, directeur van het programma over de betrekkingen tussen Israël en Europa bij de Mitvim-denktank voor buitenlands beleid, wordt verwacht dat Israël ten minste 2,5 miljard euro aan het programma zal betalen. In Horizon 2020 ontving Israël € 360 miljoen meer dan het heeft bijgedragen, zei ze, en zal naar verwachting in de komende zes jaar in een vergelijkbare situatie verkeren, ervan uitgaande dat zijn onderzoekers succesvol blijven in het winnen van onderzoeksbeurzen.

De EU Delegatie aan Israël vierde, samen met ISERD – de Israëlische Directeur van Europese R & D – en de Israël Innovation Authority, de wetenschappelijke samenwerking in het kader van het Horizon 2020 programma, de voorloper van het nieuwe Horizon-Europe 2021-2027. Subsidies van in totaal € 742 miljoen zijn toegekend aan 1062 Israëlische projecten vanaf het begin van het programma tot het einde van 2018.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “Israel announces hard-fought deal with EU on joining flagship R&D program” van 26 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelNegotiations completed on Israel’s accession to the Horizon Europe programme for 2021 – 2027” van 26 oktober 2021 en een artikelIsrael joins the EU Horizon 2020 program” van 8 juni 2014 op de site van Israel Ministry of Foreign Affairs (IMFA)
  • naar een artikel “EU celebrates 423 Israeli achievements under Horizon 2020 programme” van 7 juni 2019 en een artikel “Celebrating Europe Day in Israel” van 16 mei 2019 op de site van The Delegation of the European Union to Israel
  • een artikel op deze blogEU viert 423 Israëlische prestaties in kader van het Horizon 2020 programma” van 15 juni 2019 en een artikelEuropese Unie en Israël ondertekenen wetenschappelijk en industrieel samenwerkingsakkoord” van 9 juni 2014