Michael Oren scherp voor Biden’s regering voor het voeren van een ‘antisemitisch’ beleid

Een voormalige Israëlische diplomaat en wetgever heeft de regering-Biden ervan beschuldigd een ‘antisemitisch’ beleid te voeren, en heeft er bij de Israëlische regering op aangedrongen de geplande heropening van het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem aan te vechten.

Spreken met Radio 103FM maandagochtend, de voormalige Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Staten en voormalig parlementslid Michael Oren hekelde president Biden in het Witte Huis over zijn plannen om een consulaat te heropenen in Oost-Jeruzalem, dat in het verleden diende als een de facto missiepost van de Palestijnse Autoriteit.

Israël prees de regering-Trump voor het sluiten van het consulaat in 2019, met het argument dat de aanwezigheid van een dergelijk consulaat voor de PA in Jeruzalem de Israëlische soevereiniteit over de hoofdstad teniet deed.

De verhuizing kwam nadat het Witte Huis van Trump de Amerikaanse ambassade in Israël had verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem en Jeruzalem officieel had erkend als de hoofdstad van Israël.

Nu, zo betoogde Oren maandag, werkt de regering-Biden eraan om die erkenning te ondermijnen, waardoor het Amerikaanse beleid ten aanzien van Jeruzalem effectief wordt omgekeerd.

“Dit is een cruciale ommekeer in de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als onze hoofdstad”, zei Oren. “Het maakt het Amerikaanse beleid in feite vergelijkbaar met dat van Rusland, dat het westelijke deel van de stad als onze hoofdstad erkent, maar niet alles.”

Oren merkte op dat het consulaat vóór 2019 was gebruikt om diensten aan te bieden aan Palestijnse Arabieren, en zei dat de situatie vóór de sluiting van het consulaat “absurd” was. Oren zei, terwijl hij de Amerikaanse oppositie tegen Israëlische woonwijken in Oost-Jeruzalem afkeurde:

“Het was een totaal absurde situatie. Dit Amerikaanse beleid is niet alleen onpraktisch, het is ook antisemitisch. Dit is de enige plek ter wereld waar het Joden verboden is om in bepaalde buurten te wonen. Zou iemand zo’n wet in New York durven aannemen? Wat de Amerikanen in feite deden, was het oostelijke deel van de stad erkennen als geen deel van Israël, en vervolgens Israëlische Joden verbieden daar te wonen. Als je ooit de website van het consulaat van Oost-Jeruzalem hebt bezocht, zou je denken dat er geen Joden in de stad wonen. Er was helemaal geen Hebreeuws.”

Israël, zei Oren, moet de plannen om het consulaat te heropenen aanvechten, maar een serieuze breuk met de VS vermijden:

“We moeten rekening houden met de kosten van een diplomatieke breuk met de VS. Alles heeft een prijs, en we moeten ons realiseren dat de VS een belangrijke bondgenoot is die ons militair helpt, en politiek gezien zal er een prijskaartje aan hangen. Ik zeg niet dat we ons tegen elke prijs moeten verzetten, ik zeg dat we ons hier krachtig tegen moeten verzetten.”

Bronnen:

  • naar een artikelMichael Oren rips Biden administration for ‘anti-Semitic’ policies” van 25 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • h/t “Tiki S.