Joodse gemeenschap in Austin op dezelfde dag doelwit van twee antisemitische incidenten

Logo/vlag van de Amerikaanse antisemitische ‘Goyim Defense League‘. Enige gelijkenis met de Swastikavlag van de nazi’s is niet toevallig [beeldbron: ADL]

Een blanke supremacistische groep met een staat van dienst van het pushen van “vitriolische antisemitische propaganda” voerde zaterdag opnieuw actie in Austin, Texa, die verontwaardiging oogstte toen een middelbare school in dezelfde stad werd vernield met antisemitische leuzen in een afzonderlijk incident, waardoor lokale Joden in shock raakten.

Aanhangers van de zogenaamde “Goyim Defense League” hingen een spandoek op bij een viaduct in de stad waarop stond “Vax the Joden” samen met een link die reclame maakte voor de website van de groep. De locatie van het viaduct in de buurt van Far West Boulevard is de thuisbasis van een grote concentratie van de Joodse bevolking van Austin, met het Shalom Austin Jewish Community Center en niet minder dan vier gemeenten in de buurt.

Dezelfde groep is het afgelopen jaar verantwoordelijk geweest voor soortgelijke acties, waaronder een spandoek dat in augustus bij een viaduct in Los Angeles werd gehangen met de tekst: “De Joden willen een rassenoorlog“.

De groep zat ook achter de intimidatie van pro-Israëlische activisten die een bijeenkomst bijwoonden in Boca Raton, Florida. op het hoogtepunt van de oorlog tussen Israël en Hamas in mei van dit jaar. Een wit busje versierd met racistische berichten, waaronder “Hitler had gelijk” en “Vax the Joden”, reed herhaaldelijk rond de rally:

De burgemeester van Austin veroordeelde het spandoek als een schending van de waarden van de stad.

“Het doet me pijn om antisemitische haat te zien in Austin, een gastvrije en respectvolle plek”, schreef burgemeester Steve Adler op Twitter. “Er is geen plaats voor haat van welke aard dan ook in onze stad.”

Op zaterdag stuurde Rabbi Daniel Septimus – de CEO van Shalom Austin – een brief aan leden van de gemeenschap waarin stond: “We begrijpen dat dit buitengewoon verontrustend en verontrustend is. We zijn altijd waakzaam bij het monitoren van antisemitische groepen en werken nauw samen met wetshandhavers om informatie over hun activiteiten te delen.”

Er was controverse over de reactie van de politie op het spandoek, toen een officier die ter plaatse kwam om de verwijdering ervan te organiseren, met een van de extreemrechtse activisten tegen het lijf liep. De politie van Austin legde later uit dat de officier zijn missie had uitgevoerd om het spandoek vreedzaam te verwijderen. “Haat en onverdraagzaamheid hebben absoluut geen plaats in onze gemeenschap en zijn zeker niet welkom op onze politieafdeling”, zei politiechef Joseph Chacon in Austin zondag in een verklaring.

Aanhangers van de ‘Goyim Defense League’, sommigen die de nazi-groet brachten, hingen een antisemitisch spandoek op bij een viaduct in Austin, Texas. Foto: Twitter

Volgens de Anti-Defamation League (ADL) omhelst de “Goyim Defense League” “vitriolisch antisemitisme via internet, via propaganda-distributies en straatacties”. De ADL heeft de groep in een briefing beschreven als een “klein netwerk van fel antisemitische provocateurs onder leiding van Jon Minadeo II uit Petaluma, Californië.” De belangrijkste activiteitencentra bevinden zich in Californië, Colorado, Florida en New York. De term ‘goyim’ is een denigrerend woord in het Jiddisch en Hebreeuws voor ‘niet-joden’.

Het antisemitische spandoek werd zaterdag gezien toen de politie werd opgeroepen voor een afzonderlijk incident van antisemitisch vandalisme in Austin.

Op verschillende parkeerplaatsen van de Anderson High School werden racistische en antisemitische leuzen en symbolen gesmeerd. Een senior op de school, Aiden Horwitz, vertelde het lokale CBS News dat “het gewoon heel eng was om dat naar school te zien gaan.”

Horwitz voegde toe: “Het is gewoon verrassend dat dit nog steeds gebeurt in 2021 en dat deze haat nog steeds zo wijdverbreid is in de wereld.”

Bronnen:

  • naar een artikelAustin Jewish Community Stung by Two Antisemitic Outrages on Same Day” van 25 oktober 2021 op de site van The Algemeiner