Geen wonder dat BDS geen bedrijven probeert te boycotten die kantoren openen in Israël

Een verschil tussen de Arabische boycot van Israël uit de jaren 1940 (nog steeds officieel van kracht) en BDS is dat de Arabische boycot de handel zou beperken van alle bedrijven die zaken hadden in Israël. 

Dit is de reden waarom Israëli’s pas in 1992 Pepsi Cola-, Toshiba-computers, Toyota- of Nissan-auto’s konden kopen, omdat die bedrijven zich aan de boycot hielden uit angst om de meer lucratieve Arabische markt te verliezen. Maar BDS zou zo’n boycot niet kunnen laten slagen zonder de steun van de Arabische wereld.

En om nog een andere reden: BDSers zouden zelf geen vijf minuten kunnen leven zonder producten te gebruiken van bedrijven met vestigingen in Israël. Vanmorgen zag ik dat AT&T het tweede R&D-centrum in Israël opende ; de eerste werd geopend in 2007. Er werken 600 mensen. 

Voor hightechbedrijven in Israël is dat praktisch niets. Wikipedia’s pagina met bedrijven met R&D-faciliteiten in Israël is een who’s who van de topbedrijven in hightech, om nog maar te zwijgen van vele andere industrieën: 

Stel je voor dat BDS Apple, Facebook, Google, Yahoo, Amazon en Microsoft probeert te boycotten.
Daarom knabbelen ze aan de randen en gaan ze achter HP en AirBnB aan. Omdat ze weten dat ze zich onmogelijk zelf aan een echte boycot kunnen houden, laat staan ​​dat ze dat van anderen kunnen eisen. 

Daarom is de beste verdediging van Israël kracht. Economische kracht zorgt ervoor dat boycots geen kwaad kunnen; militaire kracht zorgt ervoor dat vijandige staten het niet kunnen schaden, en wanneer ze beseffen dat ze veel meer kunnen winnen door met Israël samen te werken dan door een verloren strijd te voeren, zo kan vrede tot stand komen.

Vrede is het laatste wat de BDS’ers willen – inclusief degenen met “vrede” in hun naam. De poster (hierboven) krast nauwelijks de oppervlakte – 380 multinationale bedrijven hebben R&D-faciliteiten in Israël, en nog veel meer hebben dochterondernemingen, investeringen en partnerschappen. 

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “No wonder BDS doesn’t try to boycott companies that open offices in Israel” van 25 oktober 2021 op de blog van Elder of Ziyon