EU-landen ‘verontwaardigd’ over Israël’s boycot van NGO’s die samenwerken met terreurgroep PFLP

Verschillende landen van de Europese Unie (EU) zijn “verontwaardigd” over het Israëlische besluit om zes Palestijns-Arabische organisaties die zijn aangesloten bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFL) aan te wijzen als terroristische organisaties, meldde de diplomatieke correspondent Amichai Stein van Kan 11 News zondag.

“We zijn niet van tevoren op de hoogte gebracht van het Israëlische besluit. We zullen Israël om opheldering vragen”, zeiden functionarissen in die landen. Volgens Stein dragen deze EU-landen ook bij aan enkele van de organisaties die op de zwarte lijst staan, dus de woede is veel groter.

Israëlische functionarissen zeggen dat ze in het verleden inlichtingenmateriaal hebben overgedragen aan sommige EU-landen, maar zoals gezegd, is de Europese woede gericht op het feit dat ze niet van tevoren op de hoogte zijn gesteld van de verhuizing.

In het licht van de Europese woede wordt een gezamenlijk verzoek aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering verwacht van verschillende EU-landen die deze organisaties financieel ondersteunen.

Lijst van verboden terreurorganisaties van de Europese Unie:

Vrijdag heeft minister van Defensie Benny Gantz zes groepen aangewezen die zijn geïdentificeerd met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) als terroristische organisaties:

 • de Unie van Palestijnse Vrouwencomités (UPWC);
 • ADDAMEER – Prisoner Support and Human Rights Association;
 • Bisan Center for Research en Development;
 • Al-Haq Organization;
 • Defence for Children International-Palestine (DCI-P);
 • Union Of Agricultural Work Committees (UAWC).

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei later dat het niet van tevoren op de hoogte was gesteld van het besluit van Israël en dat het Israël om opheldering zou vragen op basis van dit besluit.

“We zullen onze Israëlische partners inschakelen voor meer informatie over de basis voor de aanwijzing”, vertelde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price aan verslaggevers in een briefing. “Israël heeft ons niet vooraf gewaarschuwd voor deze aanduiding”, voegde hij eraan toe.

Ambtenaren van de Israëlische Defensie reageerden op de verklaring en zeiden dat functionarissen van de Amerikaanse regering vooraf informatie hadden gekregen over de beslissing en dat de relevante inlichtingen door de Israel Security Agency (Shin Bet) met de VS werden gedeeld.

Bronnen:

 • naar een artikelEU countries ‘outraged’ at Israel’s designation of PFLP affiliates” van 25 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
 • naar een artikelIsrael’s peace activists must back terror tags for Palestinian rights groups” van 24 oktober 2021 op de site van Ynet News
 • naar een artikel van Hana Levi Julian “NGO Monitor Identifies 13 NGOS, Not 6, Linked to PFLP Terrorist Group” van 23 oktober 2021 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikel “Summary of the PFLP’s NGO Network” van 20 oktober 2021 op de site van NGO Monitor
 • h/t “Tiki S.