Palestijnen op weg om hoogst gevaccineerde bevolking van het Midden-Oosten te worden; media zwijgen

Zijn verhalen over de Palestijnse strijd tegen COVID-19 alleen nieuwswaardig als Israël op de een of andere manier de schuld kan krijgen? Onze analyse bevestigt  nogmaals dat deze verwrongen logica schijnbaar de overhand heeft in redacties over de hele wereld.

Ongeveer acht weken geleden verklaarde de premier van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mohammad Shtayyeh, zijn voornemen  om gezondheidswerkers en risicovolle bevolkingsgroepen op de Westelijke Jordaanoever in te enten met een coronavirus-boosterinjectie. Op 7 oktober, de door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook volgde en kondigde aan dat de derde vaccin beschikbaar voor iedereen zes maanden na ontvangst van hun laatste schot zou worden gemaakt.

“Het niet ontvangen van vaccinaties is geen kwestie van persoonlijke vrijheid, aangezien jouw vrijheid eindigt wanneer deze vrijheid de gezondheid van anderen schaadt,” zei Shtayyeh, terwijl hij het beleid van de PA uitlegde. Tot op heden hebben meer dan 10.000 Palestijnen ervoor gekozen om voor de derde keer gestoken te worden, naast de 1,2 miljoen die twee keer zijn ingeënt.

Palestijnen behoren tot de weinige gelukkigen die de mogelijkheid hebben om een ​​booster te krijgen – en sommige landen  in de regio hebben nog steeds  moeite om doses te krijgen .

Uit gegevens blijkt echter dat veel Palestijnen zich vrijwillig hebben onthouden van vaccinatie. Volgens recente cijfers heeft slechts de helft van de Palestijnen die in aanmerking komen voor vaccinatie, in de leeftijd van 16 jaar en ouder, dit gedaan – en pas nadat de PA en Hamas ingrijpende maatregelen tegen de niet-gevaccineerden hadden opgelegd.

Palestijnse twijfel, niét Israël, is de schuldige

Eind augustus bedroeg het vaccinatiepercentage op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza amper een kwart van de doelpopulatie.

Deskundigen  brachten de lage interesse om gevaccineerd te worden in verband met “desinformatie en samenzweringstheorieën, samen met meer gegronde zorgen over afnemende werkzaamheid van vaccins.” Een blik op de Facebook-pagina van het PA-ministerie van Volksgezondheid versterkt deze hypothese. 

Berichten met oproepen om de injectie te krijgen, worden vaak overspoeld met opmerkingen die het vaccin ‘zelfmoord’ noemen, waarbij sommige Palestijnse anti-vaxgroepen de vermeende bijwerkingen aan ‘maçonnieke joden‘ toeschrijven.

In een poging om mensen ertoe aan te zetten de injectie te krijgen, nam de regering in Ramallah vervolgens drastische maatregelen. Zo kregen ambtenaren die weigerden zich te laten vaccineren onbetaald verlof. Bovendien werden reizen tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië afhankelijk van het overleggen van een vaccincertificaat.

In de Gazastrook begon Hamas  loten uit te delen aan degenen die ervoor kozen om de prik te nemen, met een kans om meer dan 3.000 dollar te winnen – het equivalent van acht gemiddelde maandsalarissen in de straatarme enclave aan de kust. De terreurgroep dwong ook iedereen die in een openbaar bedrijf werkt – inclusief restaurants, taxi’s en overheidskantoren – om de foto te maken.

De beperkingen, die door Israëlische media werden beschreven   als “een systeem van zowel wortelen als stokken”, hadden enig effect.

Tussen augustus en oktober is de vaccinatiegraad meer dan verdubbeld tot 50%. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten  heeft tot nu toe 77% van de in aanmerking komende bevolking de kans gekregen. In India staat dit aantal op 66% , terwijl 93,7% van alle Brazilianen in de doelpopulatie is ingeënt tegen COVID-19.

Opvallend is dat noch de snelle start van de boostercampagne, noch het fenomeen van aarzelende vaccins onder Palestijnen de krantenkoppen haalden in de verschillende publicaties die eerder het kwaadaardige verhaal promootten dat Israël vaccins achterhield voor de Palestijnen.

In december 2020, toen Israël zijn wereldwijd toonaangevende vaccincampagne uitrolde, publiceerden onder meer The New York Times, The Washington Post, CNN, Reuters en Associated Press talloze artikelen die  suggereerden of ronduit verklaarden dat Jeruzalem verantwoordelijk was voor Ramallah’s beweerde gebrek aan toegang tot injecties.

Sommige media beweerden zelfs dat Israël het internationaal recht schond  of een systeem van ‘medische apartheid’ invoerde.

80% van de 15+ Palestijnen

Zoals HonestReporting  destijds aangaf, is de kwestie in werkelijkheid veel complexer dan in de media wordt geportretteerd. Sommigen beweerden zelfs dat als Israël een vaccinatiecampagne op de Westelijke Jordaanoever was begonnen, een dergelijke stap door de leiders in Ramallah zou zijn geïnterpreteerd als een schending van het gezag van laatstgenoemde.

Ondanks deze open vragen heeft de Joodse staat enkele schoten naar de Westelijke Jordaanoever overgebracht en bijna 120.000 Palestijnen  die in Israël werken gevaccineerd.

Bovendien  haalden de Palestijnen vaccins uit verschillende andere plaatsen, waaronder donaties uit de Verenigde Staten  (500.000), het door de  VN gesteunde COVAX-initiatief (133.440),  China  (100.000), de  Verenigde Arabische Emiraten  (60.000),  India (25.000) en Rusland  (10.000).

Ramallah kocht uiteindelijk  nog eens 4,5 miljoen injecties van de Pfizer- en Spoetnik V-vaccins. Zodra alle vaccins zijn afgeleverd, zullen de PA en Hamas in staat zijn om meer dan 80% van alle inwoners van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook van 15 jaar en ouder volledig te inenten, wat neerkomt op 3.224.000 mensen .

Anders gezegd, de Palestijnen zouden volgens de huidige stand van zaken in theorie de hoogst gevaccineerde bevolking van het hele Midden-Oosten kunnen worden, na de Verenigde Arabische Emiraten, waar  meer dan 85% van de bevolking twee injecties heeft gekregen.

Inderdaad, de onderzoekscommissie van de PA die de mislukte uitwisseling van vaccins met Jeruzalem in juni onderzocht, concludeerde dat er “geen rechtvaardiging of noodzaak” was voor een versnelde verzending door Israël, “noch om tegemoet te komen aan de epidemiologische situatie in Palestina [sic], noch om de De vaccinvoorraden van het ministerie van Volksgezondheid.”

Maar afgezien van een verhaal van 29 augustus in  The New York Times – dat tot haar eer toegeeft dat de Palestijnen “miljoenen doses” hebben ontvangen – hebben de media geweigerd te berichten over de onwil van de Palestijnen om de overvloed aan injecties die door de Palestijnse Autoriteit werden aangeboden te accpteren.

Afgezien van het Times- artikel en een enkele paragraaf in een NPR-stuk, heeft geen enkele grote Engelstalige publicatie over de kwestie bericht.

Al in juni schreven we  dat de media het verhaal van de succesvolle vaccinaankoop van de PA volledig negeerden, omdat ze schijnbaar de bedoeling hebben een verhaal in stand te houden, dat doet denken aan oude bloedsprookjes, waarin Palestijnen niets meer zijn dan eeuwige slachtoffers van vermeende wandaden door de Joodse staat.

Als het niet als nieuwswaardig wordt beschouwd dat de PA en Hamas een overvloed aan vaccins hebben – ook al zijn hun onderdanen terughoudend om ze te nemen – waarom was het dan nieuwswaardig toen Israël, hoe onterecht ook, de schuld kon krijgen?

Anti-Israëlische NGO’s en mensenrechten groepen kijken even de andere kant op ….

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Palestinians Acquire Millions of COVID Vaccines. Are Media Not Covering Story Because Israel Can’t Be Blamed?” van 22 oktober 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Eoz “Most COVID-19 vaccines in Gaza are sitting unused. People who screamed at Israel about the health crisis are suddenly silent.” van 28 juli 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • h/t “Tiki S.