Archeologen ontdekken mozaïekvloeren in Byzantijnse ‘Kerk van de Apostelen’ in Bethsaida, Galilea

Mozaïekvloer van de apsis in de vermeende Kerk van de Apostelen, Bethsaida [beeldbron: Yehoshua Dray/Haaretz]

Archeologen in het noorden van Israël hebben mozaïekvloeren blootgelegd in de ruïnes van een gebouw dat volgens hen de verloren Kerk van de Apostelen is, in het bijbelse dorp Bethsaida (Et Tell) aan de oever van het Meer van Galilea.

Christenen geloven dat de legendarische basiliek werd gebouwd op de locatie van het voormalige huis van Jezus’ apostelen Petrus en Andreas.

Tijdens opgravingen deze zomer door het Kinneret Institute for Galilee Archaeology aan Kinneret College en Nyack College – onder leiding van prof. Mordechai Aviam en prof. Steven Notley – werd de mozaïekvloer van de vermeende kerk uit de Byzantijnse periode  (324-638 na Chr.) ontdekt.

Archeologen hadden de ontdekking van het vermeende kerkgebouw in 2019 aangekondigd en werken sindsdien op de site. Het mozaïek draagt ​​inscripties die volgens de onderzoekers typerend zijn voor Byzantijnse kerken, en kunnen bewijzen dat de plaats inderdaad de Kerk van de Apostelen was.

Een inscriptie was een opdracht aan een bisschop die een renovatie beschreef tijdens zijn ambtsperiode, wat aangeeft dat het groot genoeg was om het op te knappen, vertelde Aviam aan de Haaretz. De onderzoekers zeiden dat de site kan worden geïdentificeerd met de kerk die wordt genoemd door een 8e-eeuwse Beierse bisschop genaamd Willibald.

Oude poort uit de tijd van koning David ontdekt in de bijbelse stad Bethsaida

Willibald reisde in 724 na Chr. op bedevaart naar heilige plaatsen langs de noordelijke oever van de Zee van Galilea, en er werd opgetekend: “En vandaar gingen ze naar Bethsaïda, de residentie van Petrus en Andreas, waar nu een kerk is op de plaats van hun huis. Ze bleven daar die nacht en gingen de volgende ochtend naar Chorazin, waar onze Heer de demonen genas en de duivel in een kudde zwijnen stuurde.

Het gebouw – ongeveer 27 bij 16 meter (88 bij 52 voet) groot, bedekt met het kleurrijke mozaïek – is een geschikte kandidaat voor de verloren kerk, menen de archeologen. Het werd gevonden met zijn buitenmuren bewaard tot een hoogte van ongeveer een meter (3,3 voet). Er is echter geen enkele opening geconstateerd.

De onderzoekers konden geen sluitende reden aanwijzen waarom het gebouw werd begraven in een muur zonder openingen. Twintig jaar na de pelgrimstocht van Willibald trof een grote aardbeving het gebied, waarbij de kerk blijkbaar werd beschadigd. De onderzoekers zeiden dat het mogelijk was dat de overblijfselen van de kerk opzettelijk werden omsloten door een muur en dat de site werd bewaard en herdacht.

Een andere mogelijkheid voor de sluiting die door de archeologen was opgeworpen, was dat het terrein in de middeleeuwen dienst deed als locatie voor een suikerfabriek. De bouwers van de faciliteit hebben het gebied mogelijk met vuil gevuld toen ze hun fundering voor de faciliteit legden.

Er zouden veel fragmenten van suikervaten zijn gevonden tijdens het blootleggen van de vermeende kerk. De onderzoekers zeiden dat de opgravingen volgend jaar zullen doorgaan en dat uiteindelijk het hele gebouw zal worden schoongemaakt, met als doel te beantwoorden waarom de site werd begraven en door wie.

Talloze archeologische vondsten zijn ontdekt in Bethsaida uit verschillende periodes

Bronnen:

  • naar een artikelMosaic floors found in what may be biblical Bethsaida’s lost Church of Apostles” van 23 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Ruth Schuster “‘Church of the Apostles’ in Bethsaida Mysteriously Buried, Archaeologists Discover” van 20 oktober 2021 op de site van Haaretz