De kwestie van Gil Ofarim: ‘Echt of vermeend antisemitisme in Duitsland?’

Gil Ofarim, een bekende Joodse muzikant in Duitsland wiens vader een Israëliër is

Er waren in 2020 meer dan 2.000 gemelde antisemitische incidenten in Duitsland en iets minder dan 2.000 het jaar ervoor. Dat zijn ongeveer vijf of zes incidenten, waarvan sommige met geweld of verbaal geweld, elke dag.

Als dat aantal ontnuchterend is, houd er dan rekening mee dat het absoluut een onderschatting is, omdat zoveel antisemitische wandaden niet worden gemeld. Studies naar dit specifieke probleem brengen verschillende motieven aan het licht bij slachtoffers om hun beproevingen niet te melden. 

Sommigen geloven niet dat wat ze hebben meegemaakt politietijd rechtvaardigt, sommigen voelen zich beschaamd of geschokt en velen vrezen dat naar de politie stappen ertoe zou leiden dat ze het slachtoffer worden van verdere represailles.

Gil Ofarim

Tegen deze achtergrond is het ironisch dat het meest besproken antisemitische incident in Duitsland de laatste tijd – althans sinds de aanval van een neonazistische schutter in 2019 op een synagoge in de stad Halle tijdens Yom Kippur – er een is die misschien niet heeft plaatsgevonden. 

Ik zeg “misschien”, aangezien de politie het incident nog steeds onderzoekt, hoewel bewijsmateriaal dat de afgelopen week in de Duitse media is gepubliceerd, zeker vragen oproept over de oorspronkelijke klacht van antisemitische discriminatie.

De persoon in het middelpunt van de controverse, Gil Ofarim, die een bekende Joodse muzikant is in Duitsland wiens vader een Israëliër is. Zoals in talloze nieuwsuitzendingen over de hele wereld werd gemeld, was hij eerder deze maand in Leipzig, waar hij een kamer had gereserveerd in het stadshotel Westin. 

Zoals een grauw uitziende Ofarim uitlegde in een Instagram-video die viraal ging, had een hotelmedewerker hem enkele ogenblikken eerder verteld om “je (David-)ster af te nemen” als hij ingecheckt wilde worden. Gedurende de hele video liet hij de Davidster zien hanger om zijn nek die aanleiding gaf tot de vermeende opmerking van de werknemer en de kijkers vertelde dat hij het de hele tijd droeg.

De uitstorting van sympathie was onmiddellijk en genereus. Sommige commentatoren merkten scherp op dat Ofarim minder dan een eeuw geleden zou zijn geslagen, gearresteerd en in een concentratiekamp gegooid omdat hij geen davidster droeg in de straten van een Duitse stad. De nacht nadat Ofarim zijn verslag deed van wat er in het Westin was gebeurd bekendmaakte, verzamelden zich meer dan 600 demonstranten buiten het hotel voor een spontane demonstratie tegen antisemitisme.

In de tussentijd verklaarde de Centrale Raad van Joden in Duitsland zich solidair met Ofarim, terwijl het federale antidiscriminatiebureau van het land het Westen waarschuwde dat er “gevolgen” zouden zijn aan deze daad van antisemitische discriminatie. Wat het hotel betreft, leken de capriolen van het senior management alleen maar te verergeren wat al een public-relations-ramp was. 

De ochtend nadat de video van Ofarim online verscheen, verzamelde een groep medewerkers zich buiten het hotel om een ​​spandoek te ontvouwen met de nationale vlag van de staat Israël naast een ster en een halve maan die de islam voorstelt. Deze verstokte poging om een ​​boodschap van inclusiviteit naar voren te brengen, demonstreerde eenvoudig, zoals een Joodse leider betoogde, het gebrek aan begrip dat “Joden een deel van de Duitse samenleving zijn”.

Later diezelfde dag, toen demonstranten zich buiten het hotel verzamelden, merkten een paar journalisten onder de menigte op dat een bepaald particulier beveiligingsbedrijf was ingehuurd om de ingang van het hotel te bewaken. Het bedrijf, Pro-GSL Security, staat bekend om zijn banden met de neonazistische scene in Leipzig en levert vaak kracht voor demonstraties en bijeenkomsten die worden georganiseerd door extreemrechtse en anti-immigrantenorganisaties.

Naarmate de controverse voortduurde, drong het hotel erop aan dat Ofarims verslag van wat er was gebeurd in wezen verzonnen was. Dit bracht het groeiende leger van critici ertoe om zich af te vragen waarom er geen verontschuldiging van de muzikant was gekomen, in plaats van wat steeds wanhopigere beweringen van onschuld leken te zijn.

Toen, bijna twee weken na de oorspronkelijke bewering van Ofarim, kreeg het verhaal een onverwachte wending.

Afgelopen woensdag werden in de hele Duitse pers beelden gepubliceerd van de CCTV-video van de receptie van het hotel waarop Ofarim te zien is die probeert in te checken, waarschijnlijk gelekt door het Westin hotel dat net een intern onderzoek had afgerond waarin werd aangenomen dat de werknemer onschuldig was aan de beschuldigingen van antisemitisme. 

Wat opviel in deze afbeeldingen was het feit dat Ofarim’s Davidster ketting nergens te bekennen was. Toen de exacte woorden werden opgeroepen die Ofarim op Instagram gebruikte – “Ik stond in de rij en droeg mijn ketting die mijn recht is en die ik mijn hele leven heb gedragen” – leek dit nieuwe bewijs inderdaad vernietigend. Al snel volgde speculatie in de Duitse media dat er een reden was dat er zich geen getuigen hadden gemeld; er was niets te melden.

Ofarim’s reactie was om het nog erger te maken. Er was niettemin een opmerkelijke verschuiving in zijn verhaal; het ging er niet om of hij zijn hanger al dan niet had gedragen, zei hij, en hij kon zich niet herinneren of hij die die avond over of onder zijn overhemd had gedragen. De hanger van de Davidster maakte deel uit van zijn publieke imago, betoogde hij, en de werknemer had de opmerking gemaakt over het inpakken ervan omdat ze dit van hem wisten.

In een interview afgelopen donderdag met de Duitse Stern TV, bevestigde Ofarim dat hij zijn klacht tegen het Westin in behandeling had. Hij bekende dat hij diep bedroefd was door het misbruik dat naar hem werd gegooid – waarvan sommige openlijk antisemitisch – op sociale media sinds de CCTV-beelden werden gepubliceerd, en hij was bang dat zijn ervaring andere Joden ervan zou kunnen weerhouden om intimidatie of discriminatie te melden.

Alvorens te speculeren over de vraag of Ofarim de waarheid spreekt, moet in gedachten worden gehouden dat het politieonderzoek nog niet is afgelopen, dat het Westin hotel zijn interne rapport van 118 pagina’s over het incident privé heeft gehouden, dat we slechts een handvol mensen hebben gezien CCTV-beelden en dat, cruciaal, er geen audio-opname is die kan bevestigen of de werknemer hem echt heeft gezegd “zijn ster af te nemen”. Tenzij er een andere wending in dit verhaal is, is het duidelijk mogelijk dat de uitkomst er een zal zijn waarin gebrek aan empirisch bewijs de klacht van Ofarim in het stof laat.

Nu weet ik niet veel over Ofarim, maar ik weet wel dat beroemdheden kwetsbaar zijn voor een bepaald soort sterrenparanoia en dat ze opportunistisch kunnen zijn als het om de media gaat. Als dit hier het geval is, dan zal het een geschenk zijn aan degenen die geloven dat antisemitisme slechts een cynisch middel is voor joden om niet-joden moreel te chanteren.

Toch heeft Ofarim gelijk als hij zich zorgen maakt dat Joden die in hun dagelijks leven met antisemitisme te maken krijgen, misschien nog terughoudender zullen zijn om het te melden, nadat ze hebben gehoord over zijn ervaring. Want als onnauwkeurigheden in het verhaal van het slachtoffer aan het licht komen of een gebrek aan bewijs de daders een voorsprong geeft, dan is de reactie van de media en een groot deel van het publiek hard en meedogenloos, zoals Ofarim zojuist heeft ontdekt. 

“Ofarim heeft zeker één ding bereikt”, schreef de Duitse journalist Matthias Hochstatter. “Hij heeft laten zien dat antisemitisme in Duitsland 75 jaar na de Holocaust nog steeds stevig in de hoofden van de Duitsers zit.” Het probleem is dat in veel van die geesten – 40 procent, volgens een peiling van het World Jewish Congress in 2019 – Joden “te veel praten over de Holocaust”, en dat ook – 22 procent van de respondenten in dezelfde peiling – “mensen Joden haten vanwege de manier waarop ze zich gedragen.”

Dit is de omgeving waarin de beweringen van Ofarim van antisemitisme, samen met de tegenclaims van het Westin hotel, zijn gekatapulteerd. Hoe dan ook, u kunt er zeker van zijn dat die dagelijkse incidenten die ik aan het begin noemde, niet het einde van dergelijke statistieken zullen zijn.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “German anti-Semitism, real and perceived” van 22 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)