VS verwijt Israël dat het Palestijnse ngo’s tot terreurgroep heeft verklaard

Israël en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen dit weekend met elkaar in aanvaring nadat de ministeries van Justitie en Defensie vrijdag hadden verklaard dat verschillende vooraanstaande Palestijnse NGO’s wapens waren van de marxistische terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

De ministeries hebben elk documenten uitgegeven waarin Addameer, Al Haq, Bisan Center, Defence for Children International – Palestine (DCI-P), Union Of Agricultural Work Committees (UAWC) en de Union of Palestijnse Women’s Committees (UPWC) worden geclassificeerd als takken van de PFLP , door zich aan te sluiten bij andere NGO’s die eerder ook waren aangemerkt als terroristische filialen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de aankondiging vrijdag in de meest expliciete vermaning van de regering-Biden sinds de vorming van de nieuwe Israëlische regering in juni.

Wij geloven dat respect voor mensenrechten, fundamentele vrijheden en een sterk maatschappelijk middenveld van cruciaal belang zijn voor verantwoordelijk en responsief bestuur“, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price. Hij voegde eraan toe dat de VS “onze Israëlische partners zullen inschakelen voor meer informatie over de basis voor deze aanduidingen.

Price merkte ook op dat de Israëlische regering de VS niet van tevoren had gewaarschuwd dat de organisaties bij naam zouden worden genoemd. Een hooggeplaatste bron bij het Israëlische ministerie van Defensie zei zaterdagavond echter dat Amerikaanse functionarissen vooraf waren gewaarschuwd voor het voornemen van Israël om de aankondiging te doen met betrekking tot de classificatie van de zes Palestijnse NGO’s als takken van de PFLP en dat Washington informatie had gekregen over de materie. De bron zei dat de zes organisaties opereren “als een georganiseerd netwerk” onder leiding van PFLP en betrokken zijn geweest bij de uitvoering van terreuraanslagen.

De Shin Bet onderzocht de organisaties tussen maart en mei van dit jaar en ontdekte dat ze geld hadden ingezameld en witgewassen, evenals documenten hadden vervalst om de PFLP te helpen, activisten rekruteerden om zich bij de groep aan te sluiten en getuige waren van verschillende bijeenkomsten van senior groepsleden, waaronder personen die waren veroordeeld voor Terrorisme, op de kantoren van de zes NGO’s.

‘Deze organisaties die tot het Volksfront behoren, zijn met elkaar verbonden en vormen de levensader van de organisatie, zowel economisch als organisatorisch’, aldus de bron. In het persbericht van vrijdag beschuldigde het ministerie van Defensie dat de NGO’s het leiderschap van de PFLP dienen en haar belangen op wereldwijde schaal nastreven.

Naast het omleiden van donaties voor terroristische activiteiten, zou een deel van de financiering ook zijn gegeven voor toelagen voor de families van overleden Palestijnse terroristen, evenals voor de bevordering van terrorisme en gewelddadige ideologieën.

Eerder op vrijdag zei minister van Defensie Benny Gantz dat de veiligheidsdiensten “door zouden gaan met optreden en de aanvallen tegen het terrorisme en de terroristische infrastructuur overal en met alle middelen zouden intensiveren”. “Ik roep de landen van de wereld en internationale organisaties op om te helpen in deze strijd en om contact te vermijden met bedrijven en organisaties die materialen leveren aan terrorisme.”

Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz riep Gantz op om het bewijsmateriaal te presenteren dat werd gebruikt om het besluit van het ministerie van Defensie te formuleren, in een tweet op zaterdagavond.

Als democratische, soevereine en machtige staat en in een bezettingssituatie moet Israël zeer, maar zeer voorzichtig zijn bij het opleggen van beperkingen aan Palestijnse maatschappelijke organisaties”, schreef Horowitz. “Dit heeft belangrijke implicaties op het gebied van politiek, buitenlandse betrekkingen en op het gebied van mensenrechten.

Terroristen in maatpak

De PFLP ontkende haar banden met de zes organisaties niet. In reactie op het besluit zei de PFLP dat het “een voortzetting is van de agressie tegen de instellingen van het Palestijnse volk en maatschappelijke organisaties die hun rol en plicht jegens het Palestijnse volk vervullen”.

Kayed al-Ghoul, een lid van het politieke bureau van de PFLP, zei in een verklaring dat de Israëlische maatregel “beoogd is de belegering van het Palestijnse volk en zijn instellingen te verscherpen en te voorkomen dat NGO’s diensten verlenen aan het Palestijnse volk.” De Palestijnen zijn “trots op de aansluiting van een van hun zonen bij een nationale factie die zich verzet tegen de bezetting, inclusief het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina”, zei al-Ghoul.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde vrijdag de stap als een “losgeslagen aanval op het Palestijnse maatschappelijk middenveld”. Het PA-ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat “deze bedrieglijke en lasterlijke laster een strategische aanval is op het Palestijnse maatschappelijk middenveld en het fundamentele recht van het Palestijnse volk om zich te verzetten tegen de illegale bezetting van Israël en zijn voortdurende misdaden aan het licht te brengen.

Internationale mensenrechtenorganisaties sloten zich aan bij de Amerikaanse en Palestijnse organisaties in hun kritiek op de aanduidingen van terrorisme. ‘Wetgeving op het gebied van terrorismebestrijding mag niet worden gebruikt om legitieme mensenrechten en humanitair werk in te perken“, zei de UNHRC, eraan toevoegend dat sommige van de opgegeven redenen vaag of irrelevant leken. “Deze aanduidingen zijn de nieuwste ontwikkeling in een lange stigmatiserende campagne tegen deze en andere organisaties, waardoor hun vermogen om hun cruciale werk te leveren, wordt aangetast.

Deze afschuwelijke en onrechtvaardige beslissing is een aanval van de Israëlische regering op de internationale mensenrechtenbeweging“, zei Human Rights Watch, die naar verluidt nauw samenwerkt met veel van de getroffen NGO’s, in een verklaring. “Hoe de internationale gemeenschap reageert, zal een echte test zijn voor haar vastberadenheid om mensenrechtenverdedigers te beschermen. We zijn er trots op samen te werken met onze Palestijnse partners en dat doen we al tientallen jaren. Ze vertegenwoordigen het beste van het mondiale maatschappelijk middenveld. We staan ​​met hen in het aanvechten van deze schandalige beslissing.

Israëlische NGO’s voegden zich bij het koor van kritiek, waaronder de voormalige NGO van Meretz MK Zehava Galon, Zulat en het Mossawa Center. “Joden hebben altijd in de voorhoede gestaan ​​tegen mensenrechtenschenders overal ter wereld”, zei Galon.”‘In Israël lijkt het alsof we niets hebben geleerd, omdat dat grote erfgoed in de prullenbak wordt gegooid.

Andere Israëlische organisaties, zoals NGO Monitor, verwelkomden het besluit. “Hoewel de PFLP een verklaarde terroristische organisatie is in de Verenigde Staten, Israël, Canada en de Europese Unie, zijn veel Europese regeringen twintig jaar lang blijven investeren in aan PFLP gelieerde NGO’s, waarbij ze het geld van hun belastingbetalers ernstig uitbuiten”, zei professor Gerald Steinberg, voorzitter van NGO Monitor op vrijdag. “Deze terugkerende gevallen wijzen op een wijdverbreid fenomeen en het is tijd voor Europeanen om subsidies te bevriezen en onafhankelijke mechanismen op te zetten voor het evalueren van financiering voor NGO’s.

Volgens het ministerie van Defensie is de terrorismeclassificatie voor zes van de ngo’s tot stand gekomen door samenwerking tussen de Shin Bet en het Nationaal Bureau voor Terrorismebestrijding en is ingesteld door de ministeries van Defensie en Justitie volgens de Antiterreurwet van 2016.

Tot de terreuractivisten van de NGO Union of Agricultural Work Committees behoorden Samir Arbid en Razak Praj, die beiden werden gearresteerd voor hun rol in de dodelijke Ein Bubin-aanval waarbij de 17-jarige Rina Schnerb in 2019 omkwam. Ataraf Rimawi, die behoort tot de Bisan Research and Advocacy Center was ook betrokken bij de Ein Bubin-aanval.

In mei arresteerde de Shin Bet vier Palestijnen voor het omleiden van Europese humanitaire hulp via NGO’s naar de PFLP. De PFLP, de op één na grootste PLO-factie na Fatah, is een marxistische gewapende organisatie die in 1967 is opgericht door George Habash en door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie is aangewezen als terreurgroep.

Israël’s rapport van februari 2019 over de banden van NGO’s met de BDS beweging en terroristische organisaties

Bronnen:

  • naar een artikelUS slams Israel for declaring Palestinian NGOs arms of terror group” van 24 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “Gantz declares six Palestinian rights groups ‘terror organizations’” en een artikel “Israeli ‘terror’ designation of Palestinian NGOs sparks furious int’l backlash” en een artikel van Jacob Magid “In rebuke, US demands Israel explain terror listing for Palestinian NGOs” van 22 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • h/t “Tiki S.