Voor het eerst werd een oud kamp van de Kruisvaarders ontdekt in Galilea

Voor het eerst hebben archeologen in Israël een kampement van kruisvaarders ontdekt. De vondst, die wordt beschreven in het boek “Settlement and Crusade in the Thirteenth Century” (Nederzetting en Kruistocht in de Dertiende Eeuw), werd gevonden in het oude Tzippori in Galilea.

Het boek werpt nieuw licht op vroeger minder onderzochte aspecten van de kruistochtbeweging en het Latijnse Oosten tijdens de dertiende eeuw.

De kruistochten waren een reeks religieuze oorlogen die werden geïnitieerd, gesteund en soms geleid door de Latijnse Kerk in de middeleeuwen. De bekendste van deze kruistochten zijn die naar het Heilige Land in de periode tussen 1095 en 1291, die bedoeld waren om Jeruzalem en omgeving te heroveren op de islamitische overheersing.

De kruisvaarders slaagden erin hun heerschappij over delen van de regio te vestigen, een prestatie die historisch is gedocumenteerd en ook blijkt uit de overblijfselen van kastelen en forten, maar er is zeer weinig overgebleven dat getuigt van momenten van overgang, zoals veldslagen en kampementen.

Bij de aanleg van Route 79, die de kust met Nazareth verbindt, werd een nieuwe archeologische vindplaats ontdekt. De plaats werd geïdentificeerd als de plaats waar de Frankische kruisvaarders in 1187 twee maanden lang hun kamp opsloegen om zich voor te bereiden op de Slag bij Hattin. Daar verpletterde het leger onder leiding van de Ayyubidische sultan Saladin hen, waarmee een einde kwam aan de katholieke bezetting van het Heilige Land en de islamitische heerschappij over de regio werd ingeluid.

Israël Antiquities Authority (IAA) archeologen Nimrod Getzov en Ianir Milevski van de afdeling Prehistorie voerden de vereiste bergings-opgraving uit.

“Het gebied langs Route 79 stond bekend als de plaats van het Frankische kampement voorafgaand aan de slag bij Hattin in 1187, evenals voor andere kampementen door zowel de kruisvaarders als de moslims gedurende een periode van 125 jaar,” zei Dr. Rafael Lewis, een universitair hoofddocent aan het Ashkelon Academic College en een onderzoeker aan de Universiteit van Haifa. “Om deze reden werd ik aan boord gehaald om me te concentreren op de overblijfselen uit die tijd. Het was een zeer uitzonderlijke kans om een middeleeuws kampement te bestuderen en hun materiële cultuur en archeologie te begrijpen.”

De archeologen legden honderden metalen artefacten bloot en konden hun relatie met het landschap bestuderen. De artefacten toonden voor het eerst aan hoe de kruisvaarders legers leefden terwijl ze in het veld waren. Tot de vondsten behoorden munten, naalden, pijlpunten en voorwerpen die werden gebruikt voor de verzorging van paarden: hoofdstellen, tuigbeslag, een krul kam, hoefijzers en hoefijzernagels die zowel in Europa als dichter bij het kampterrein werden gemaakt.

“Het verwisselen van die nagels vertegenwoordigde waarschijnlijk de hoofdactiviteit in het kamp,” vertelt Lewis aan de Jerusalem Post. “Niemand wilde in de strijd op een paard terechtkomen met een kapotte hoefijzer.”

Er waren verrassend weinig voorwerpen voor dagelijks en huishoudelijk gebruik, zoals kookpotten. Lewis speculeert dat deze materialen werden verplaatst naar kastelen en andere versterkingen nadat de kampementen niet meer nodig waren.

Onderzoekers vonden echter wel een grote hoeveelheid “aristocratische artefacten” – vergulde gespen en haarspelden, vervaardigd in de Europese stijl en waarschijnlijk gebruikt door ridders en andere elite leden van de kruisvaarder legers.

Op de plaats werden geen stenen of houten bouwsels gevonden die door kruisvaarders waren gebouwd. Volgens historische documenten leefden de kruisridders in tenten en waren zij voorbereid om op elk moment de strijd aan te gaan. Het Kruisvaarders kamp werd gebouwd op de top van een kamp dat een millennium eerder door Romeinse kruisvaarders werd gebruikt. Archeologen vonden ook resten van eerdere bevolkingen op de site.

“We gebruikten een discipline die bekend staat als ‘artefact distributie analyse’,” legde Dr. Lewis uit. “We begonnen met het reconstrueren van het landschap zoals het er in die tijd ongeveer uitzag; we bekeken waar de artefacten werden gevonden, en vergeleken wat we te weten kwamen met historische verslagen.”

Met behulp van deze techniek concludeerden de onderzoekers dat ondanks het feit dat ze onder één koning vochten, de kruisvaarders op deze locatie niet in een gecentraliseerd leger dienden. Verschillende groepen ridders vochten samen, elk met hun eigen kamp en elk volgens de bevelen van hun individuele commandanten.

De onderzoekers hopen hun bevindingen te gebruiken om hun onderzoek van die periode uit te breiden naar andere plaatsen.

“Ik ben geïntrigeerd om meer te begrijpen over kruisvaarders kampementen,” zei Lewis. “Ik geloof dat de studie van militaire kampen de potentie heeft om ons veel meer te laten begrijpen over de periode en haar cultuur.”

Bronnen:

  • naar een artikelAncient crusader encampment discovered for first time in Galilee” van 20 oktober 2021 op de site van Israel365 News in een vertaling door Israel CNN
  • naar een artikel “Remains of ancient ornamental relic found in Tzipori” van 1 juni 2020 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel “Tzipori (Zippori/Sepphoris) National Park – Full Guide” op de site van Israel in Photos
  • naar een artikel van Rossella Tercatin “Special vessels show Jewish continuity in Israel after Roman destruction” van 17 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post
  • een artikel op deze blog “Overblijfselen van oud sierrelikwie gevonden in Tzipori, de oude hoofdstad van Galilea” van 1 juni 2020