Staatskerk van Noorwegen: ‘Palestijnen zijn Jezus en Joden kruisigen hen dagelijks’

Een fototentoonstelling van een groep Noorse kerken bevatte afbeeldingen uit Judea en Samaria, vergezeld van de proclamatie dat “de Palestijnen Jezus zijn” en “de Joden zijn de verschrikkelijke criminelen die Jezus niet alleen kruisigden, maar dagelijks ook weer kruisigden.”

De tentoonstelling in Bergen, gehouden van 19-26 september , werd georganiseerd door de Interkerkelijke Raad van de Kerk van Noorwegen, Norwegian Church Aid, YWCA-YMCA Global, Norwegian YWCA-YMCA, Quaker Aid, Norwegian Church Academies, Quaker Aid, de Noorse Christian Student Union, de Karibu Foundation, Sabeel’s Friends en de Church of Sweden in Oslo als onderdeel van de jaarlijkse Church Week for Peace in Palestine and Israel waaraan veel kerken van over de hele wereld deelnemen.

In de beschrijving van de tentoonstelling door fotograaf Håvard Bjelland staat: “Want het land heeft goddelijke bescherming over zich. Dit wordt niet in de laatste plaats duidelijk als we naar [het Palestijnse] volk kijken. Degenen die leven met dagelijkse ‘kruisigingen’, maar die toch blijven.

Israel for Peace (MIFF), een pro-Israëlische Noorse organisatie met 11.000 leden, reageerde op de tentoonstelling en verklaarde op hun website : “Daar heb je het. De Palestijnen zijn Jezus. De Joden zijn de verschrikkelijke misdadigers die Jezus niet alleen kruisigden, maar die hem opnieuw kruisigden. Dagelijks.

Ervin Kohn, het hoofd van de Joodse Gemeenschap in Oslo, bekritiseerde de gebeurtenis.

De kerkelijke week van vrede in Israël en Palestina is problematisch geweest met zijn unanimiteit over het conflict en de demonisering van één partij“, postte Kohn donderdag op Facebook . “De kerkweek van dit jaar doorbreekt nieuwe barrières.

“De kerkweek trekt ongewenste internationale aandacht naar Noorwegen”, schreef Kohn later. “Nu moet ik mezelf herhalen en telefoontjes aannemen van buitenlandse journalisten en organisaties en uitleggen dat Noorwegen geen antisemitisch land is.”

In 2015 was  het thema van de kerkweek “De Muur”. Het evenement omvatte een gebed gecomponeerd door Michel Sabbah voor de val van de veiligheidsbarrière van Israël, die de priester die het gebed leidde “een muur die voor moord werd gebruikt” noemde. In 1987 werd Sabbah de eerste Palestijnse aartsbisschop en patriarch van de katholieke kerk in Jeruzalem. Sabbah is een uitgesproken criticus van Israël en verwijst naar de Joodse staat als ‘de bezetting’.

Sabbah ondertekende, net als Norwegian Church Aid, het  Kairos Palestine-document, waarin wordt opgeroepen tot BDS (boycot, desinvestering en sancties) tegen Israël; ontkent de joodse historische connectie met Israël in theologische termen; en rationaliseert, rechtvaardigt en bagatelliseert terrorisme, en noemt het ‘wettelijk verzet’.

Bronnen:

  • naar een artikelState church of Norway: Palestinians are Jesus and jews crucify them” van 26 september 2021 op de site van Israel365News
  • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Norwegian church hosts photo exhibition saying Palestinians are ‘crucified daily’” van 24 september 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelWorld Council of Churches World Week for Peace in Palestine Israel – September 21-27, 2014” van 21 september 2014 op de site van NGO Monitor