Uniek Middeleeuws Joods gebedenboek geveild voor meer dan 7 miljoen euros

Een fragment uit het rijk geïllustreerde Joodse gebedenboek Luzzatto High Holiday Mahzor

Een 700 jaar oud Joods gebedenboek uit Duitsland, te koop aangeboden door een Frans-Joodse organisatie om haar financiën te ondersteunen, werd dinsdag op een veiling verkocht voor $ 8,3 miljoen (ca. 7,13 miljoen euros). 

Bekend als de Luzzatto High Holiday Mahzor, versloeg het gebedenboek gemakkelijk de voorverkoopschatting van $ 4-6 miljoen door veilinghuis Sotheby’s New York, terwijl vier bieders vijf dramatische minuten met elkaar streden. 

Het item, dat werd verkocht aan een niet nader genoemde particuliere koper, komt uit de collectie van de Alliance Israélite Universelle, een 160 jaar oude Frans-joodse organisatie die scholen exploiteert in Israël, Frankrijk en Marokko. Het prachtige gebedenboek is ontstaan ​​in wat nu Beieren is en werd geschreven in de late 13e eeuw of het begin van de 14e eeuw. 

Slechts één Judaica-item is ooit voor meer verkocht op een veiling: de Bomberg Talmud uit de Valmadonna-collectie,  die  in 2015 voor $ 9,3 miljoen werd verkocht . 

De Luzzatto Mahzor, een artefact van middeleeuws Duitsland dat onder verschillende Joodse gemeenschappen in Europa circuleerde, is met de  hand geschreven in het Hebreeuws en heeft kleurrijke illustraties van menselijke lichamen met dierenkoppen.

“In mijn 26 jaar bij Sotheby’s heb ik veel zeldzame en interessante boeken behandeld”, zegt Sharon Mintz, senior consultant van het veilinghuis voor Judaica,  in een videopresentatie . “Ik heb echter nog nooit de kans gehad om een ​​vroeg geïllustreerd middeleeuws Hebreeuws gebedenboek te verkopen en het zou me verbazen als ik deze kans ooit nog eens zou krijgen. Het is zo’n zeldzaam manuscript.”

De verkoop is een ander teken van hoe populair de zeldzame judaica-markt de afgelopen jaren is geworden, in lijn met de algemene markt voor verzamelobjecten. Maar de overdracht van het boek van een bibliotheek naar particuliere handen wijst ook op de steeds precairere toestand van sommige openbare judaica-collecties die de joodse gemeenschap dienen. 

In interviews in Franse media zeiden vertegenwoordigers van de Alliantie dat hun organisatie, die een belangrijke Joodse bibliotheek in Parijs beheert en tal van Joodse scholen, met een economische crisis wordt geconfronteerd. 

“De verkoop is de enige oplossing die het voortbestaan ​​van de bibliotheek van de organisatie tot 2030 garandeert”, zeiden Marc Eisenberg en Roger Cukierman tegen de Franse outlet Actualité Juive,  aldus Haaretz . Het geld dat met de veiling wordt opgehaald, zal worden gebruikt voor studiebeurzen, programma’s voor kinderen met speciale behoeften en investeringen in digitaal onderwijs, volgens een verklaring van Alliance. 

Er waren  pogingen gedaan om de verkoop te stoppen,  waarbij sommigen de Franse regering hadden opgeroepen om een ​​wet in te roepen die het gebedenboek tot nationale schat verklaarde. 

De onthulling van de verkoop en de reden daarvoor staat in  schril contrast met recente onthullingen  dat de beroemde bibliotheek van het Joods Theologisch Seminarium de afgelopen jaren stilletjes activa had verkocht om fondsen te werven. 

De winnende bieder voor de Luzzatto Mahzor is niet publiekelijk genoemd, maar er zijn enkele hints beschikbaar, waardoor Judaïca-experts speculeren over de identiteit van de persoon. 

Sotheby’s zei dat het item naar een “gerenommeerde Amerikaanse verzamelaar ging, die een van de belangrijkste collecties middeleeuwse Hebreeuwse manuscripten ter wereld heeft.” In een e-mail aan de Jewish Telegraphic Agency gaf Mintz, de adviseur van Sotheby’s, een aanvullende aanwijzing. 

Ik zou hieraan willen toevoegen dat de koper erom bekend staat erg genereus te zijn in het delen van zijn manuscripten met het publiek – ze zijn in veel openbare tentoonstellingen geweest en de koper biedt ook toegang tot wetenschappers“, schreef ze.

Ironisch genoeg zou de verkoop aan een particuliere verzamelaar uiteindelijk de publieke belangstelling en betrokkenheid bij het gebedenboek kunnen vergroten. 

Volgens Mintz wisten maar heel weinig mensen van het bestaan ​​ervan voor de veiling, en degenen die dat wel deden, konden het alleen in de fysieke setting van de bibliotheek bekijken. Als onderdeel van de voorbereiding op de veiling is het gebedenboek professioneel gedigitaliseerd en online gereproduceerd . 

Ik ben er vrij zeker van dat als resultaat van ons onderzoek en onze catalogisering en fotografie, een veel grotere groep mensen dan ooit tevoren weet van het bestaan ​​en de betekenis ervan“, schreef Mintz. “Als ze het willen bestuderen, kunnen ze dat nu 24/7 doen via de uitgebreide digitale beelden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Asaf Shalev “Medieval Jewish prayerbook sold for $8.3 million, a near-record for Judaica” van 20 oktober 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Marion Clousier “Mise aux enchères du mahzor Luzzatto : entre fascination et contestation” van 4 oktober 2021 op de site van Les Univers du Livre Actualité