Premier Bennett op visite bij president Poetin: ‘Warme banden tussen Israël en Rusland verder zetten’

Premier Naftali Bennett (links) ontmoet de Russische president Vladimir Poetin in Sochi, Rusland, op 22 oktober 2021 [beeldbron: Kobi Gideon / GPO]

De Russische president Vladimir Poetin ontving vrijdag premier Naftali Bennett voor hun eerste ontmoeting, waarbij hij vriendschappelijke banden tussen de twee landen begroette.

Terwijl hij Bennett verwelkomde aan het begin van hun gesprekken in Sochi, de badplaats Sochi aan de Zwarte Zee in Rusland, prees Poetin de Russisch-Israëlische banden als “uniek”, en zei dat “onze dialoog, onze betrekkingen afhankelijk zijn van een zeer diepe band tussen onze volkeren.”

Bennett prees de bijdrage van de een miljoen Russischsprekenden van zijn land en benadrukte “de diepe band tussen de twee landen”, waarbij hij Poetin prees omdat hij ze dichter bij elkaar bracht tijdens zijn 20-jarige heerschappij. “Ik kan u namens de burgers van Israël zeggen dat we u als een echte vriend van het Joodse volk beschouwen”, zei Bennett.

Hij prees de Sovjetrol bij het verslaan van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog en sprak over een nieuw museum in Israël dat Joodse soldaten eert die in geallieerde legers hebben gevochten, voornamelijk het Rode Leger – opmerkingen die waarschijnlijk gewaardeerd zouden worden door Poetin, die de beslissende bijdrage van zijn land koestert naar de overwinning in die oorlog.

Poetin onderhield nauwe persoonlijke banden met voormalig premier Benjamin Netanyahu, die Rusland herhaaldelijk heeft bezocht.

Rusland en Israël hebben nauwe politieke, economische en culturele banden ontwikkeld, een sterke relatie die hen heeft geholpen delicate verdeeldheid zaaiende kwesties aan te pakken, zoals de situatie in Syrië, waar Moskou samenwerkt met Teheran om het bewind van de Syrische president Bashar Assad te versterken.

“We zullen ook praten over de situatie in Syrië en de inspanningen om het Iraanse militaire nucleaire programma te stoppen”, zei Bennett aan het begin van zijn gesprekken met Poetin.

Israël beschouwt de Iraanse verschansing aan zijn noordelijke grens als een rode lijn, en het heeft herhaaldelijk gewezen op wat het zegt dat het met Iran verbonden faciliteiten en wapenkonvooien zijn die bestemd zijn voor de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. De door Iran gesteunde terroristische groepering heeft samen met Syrische regeringstroepen gevochten in de burgeroorlog van het land.

Rusland voert sinds 2015 een militaire campagne in Syrië om de regering van Assad te helpen de controle over het grootste deel van het land terug te krijgen. Moskou heeft ook geholpen bij de modernisering van het Syrische leger, onder meer door Assad van luchtverdedigingssystemen te voorzien en zijn personeel op te leiden.

Rusland en Israël hebben een militair meldpunt opgericht om luchtmachtoperaties boven Syrië te coördineren om botsingen te voorkomen. Israël valt volgens buitenlandse rapporten vaak met Iran gelieerde doelen in Syrië aan, terwijl Rusland steun heeft verleend aan de Syrische regering.

In een toespraak tot verslaggevers voordat hij op zijn eerste officiële reis naar Moskou vertrok, zei Bennett: “De banden tussen Rusland en Israël zijn een belangrijke pijler van het Israëlische buitenlands beleid vanwege de speciale regionale positie en internationale status van Moskou en ook omdat er een miljoen Russisch sprekenden in Israël die fungeren als een brug tussen de twee landen.

Van de twee leiders werd ook verwacht dat ze zouden praten over “veiligheids- en economische kwesties waarbij beide landen betrokken zijn”.

Begeleidende Bennett is parlementslid Ze’ev Elkin, die verantwoordelijk is voor het Israëlische beleid ten aanzien van Rusland en Oekraïne, en als moedertaalspreker van het Russisch zal optreden als tolk tussen de twee leiders. Tijdens zijn reizen naar Moskou werd hem dezelfde taak toevertrouwd door Netanyahu.

Bennetts bezoek zal niet langer dan enkele uren duren, waarna hij naar verwachting voor het begin van de Shabbat op vrijdagavond vrijdagavond terug zal vliegen naar Israël.

Nu Israël zijn grenzen begint te heropenen voor gevaccineerde toeristen, wordt van de twee leiders verwacht dat ze bespreken hoe Russische toeristen Israël kunnen binnenkomen. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie erkent Israël momenteel het Russische Spoetnik V-coronavirusvaccin niet.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Kahana “Putin hosts PM Bennett, hails Russian-Israeli ties as ‘unique’” van 22 oktober 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelMeeting Bennett, Putin says he aims to continue warm ties forged under Netanyahu” van 22 oktober 2021 op de site van The Times of Israel