Israël duidt voortaan zes Palestijnse ‘mensenrechten’ organisaties aan als terreurorganisaties

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz verklaarde vrijdag dat zes Palestijnse mensenrechtengroepen “terreurorganisaties” zijn, en zei dat ze effectief hadden gefunctioneerd als een wapen voor de marxistische terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Vertegenwoordigers van de groepen en internationale organisaties ontkenden de beschuldigingen en beschuldigden Israël ervan te proberen de kritiek op vermeende mensenrechtenschendingen het zwijgen op te leggen.

Die organisaties waren actief onder de dekmantel van maatschappelijke organisaties, maar in de praktijk behoren en vormen ze een arm van het [PFLP]-leiderschap, waarvan de belangrijkste activiteit de bevrijding van Palestina en de vernietiging van Israël is“, zei het kantoor van Gantz in een verklaring.

Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de PFLP, een van de vele lidpartijen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, als een terreurgroep.

De zes organisaties omvatten de Palestijnse rechtenorganisatie Al-Haq, Addameer, die Palestijnse veiligheidsgevangenen vertegenwoordigt in Israëlische militaire rechtbanken, en Defence for Children-International, een groep die pleit voor Palestijnse kinderen.

De Unie van Palestijnse Vrouwencomités, het Bisan Research and Advocacy Centre en de Union Of Agricultural Work Committees werden ook als terroristische organisaties aangemerkt.

Volgens het ministerie van Defensie hadden alle zes organisaties belangrijke PFLP-leden in dienst, “inclusief activisten die betrokken waren bij terreuractiviteiten”.

Alles bij elkaar genomen zijn de rechtengroepen enkele van de bekendste organisaties in het Palestijnse maatschappelijk middenveld. Velen hebben aanzienlijke subsidies ontvangen van onder meer de lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Die fondsen dienden het Volksfront voor betalingen aan families en martelaren van veiligheidsgevangenen, lonen voor activisten, rekrutering van activisten, bevordering van terreuractiviteiten en versterking, bevordering van de activiteiten van het Volksfront in Jeruzalem, en verspreiding van de boodschappen en ideologie van de organisatie,” aldus het ministerie van Defensie.

Volgens een statuut van 2016 stelt de verklaring de Israëlische autoriteiten in staat de kantoren van de non-profitorganisaties te sluiten, hun activa in beslag te nemen en de ondersteuning van hun activiteiten te verbieden.

Al-Haq-directeur Shawan Jabarin, die door de Israëlische autoriteiten ervan wordt beschuldigd lid te zijn van de PFLP, zei dat de stap een poging was om de kritiek op vermeende Israëlische mensenrechtenschendingen de kop in te drukken.

“Misschien kunnen ze ons sluiten. Ze kunnen beslag leggen op onze financiering. Ze kunnen ons arresteren. Maar ze kunnen ons vaste en onwankelbare geloof niet stoppen dat deze bezetting verantwoordelijk moet worden gehouden voor haar misdaden”, vertelde Jabarin aan The Times of Israel.

Jabarin ontkende dat zijn organisatie een PFLP-front was: “Ik daag een van hen uit – de minister van Defensie, de Shin Bet, wie dan ook – om dat te bewijzen.” Hij had ook kritiek op de timing van de aankondiging, waardoor het controversiële nieuws van vrijdagmiddag werd bedolven. “Als Gantz vrijdagmiddag zo’n bevel geeft, betekent dit dat hij niet wil dat de wereld zijn acties ziet.”

Rechtse Israëlische non-profit waakhonden beschuldigen de groepen al lang van banden met de PFLP. Nadat Jabarin in de jaren 2000 door de Shin Bet een reisverbod had opgelegd, ging hij in beroep bij het Israëlische Hooggerechtshof, dat de mening van de veiligheidsdienst over zijn PFLP-lidmaatschap bevestigde.

De Israëlische aankondiging bevestigt wat ons onderzoek jaren heeft laten zien – deze keer werden zes Palestijnse NGO’s aangewezen als terroristische organisaties als onderdeel van het PFLP-netwerk. Ze worden allemaal gefinancierd door Europese [regeringen] en zijn nauw betrokken bij politieke oorlogvoering tegen Israël”, tweette NGO Monitor, die anti-Israëlische non-profitorganisaties volgt.

Internationale mensenrechtenorganisaties hebben het besluit echter onmiddellijk verworpen. In een gezamenlijke verklaring veroordeelden Human Rights Watch en Amnesty International de stap als “verschrikkelijk en onrechtvaardig”.

“Deze beslissing is een alarmerende escalatie die het werk van de meest prominente maatschappelijke organisaties in Palestina dreigt stil te leggen. Het decennialange falen van de internationale gemeenschap om ernstige Israëlische mensenrechtenschendingen aan te vechten en betekenisvolle consequenties voor hen op te leggen, heeft de Israëlische autoriteiten aangemoedigd om op deze brutale manier te handelen”, aldus de twee organisaties.

Ook de linkse Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem veroordeelde de stap.

“De aanduiding van Palestijnse mensenrechtenorganisaties als ‘terreurorganisaties’, eerder vandaag door Israëls ‘veranderingsregering’ is niet louter declaratief. Het is een daad die kenmerkend is voor totalitaire regimes, met het duidelijke doel om deze organisaties te sluiten”, zei B’Tselem in een verklaring, waarin hij de nieuwe regering van Israël ervan beschuldigde te proberen een “gewelddadig apartheidsregime” in stand te houden.

“B’Tselem is solidair met onze Palestijnse collega’s, is trots op ons gezamenlijke werk door de jaren heen – en is vastberaden om dit voort te zetten”, aldus het.

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Boxerman “Gantz declares six Palestinian rights groups ‘terror organizations’” en een artikelIsraeli ‘terror’ designation of Palestinian NGOs sparks furious int’l backlash” en een artikel van Jacob Magid “In rebuke, US demands Israel explain terror listing for Palestinian NGOs” van 22 oktober 2021 op de site van The Times of Israel