IDF pakt Palestijn op die swastika’s kladde om en rond Yitzhar in Samaria

Op 22 oktober 2021 werden swastika’s geklad in de Joodse gemeente Yitzhar nabij Nabloes, in het noorden van Samaria, Israël

Het Israëlische leger zei vrijdag dat het een Palestijnse man had gearresteerd die ervan verdacht wordt hakenkruizen te spuiten langs een weg die wordt gebruikt door kolonisten op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.

De graffiti werd vrijdagochtend vroeg in de buurt van het Palestijnse dorp Hawara gespot op grote betonnen blokken die het leger vaak gebruikt als wegversperringen. Ze bevinden zich aan een weg die dagelijks wordt gebruikt door Israëliërs die in de Joodse gemeenschappen wonen, diep in het noorden van Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

De verdachte is overgebracht naar de Israëlische politie. Een woordvoerder van de wetshandhaving reageerde niet op een verzoek om commentaar op de vraag of hij was aangeklaagd.

Op 20 april 2018 trachten Palestijnen vliegers met brandbommen eraan vastgemaakt– en mét swastika, symbool van de nazi’s – brand te stichten in de graanvelden van de omliggende Israëlische gemeenschappen.

Studenten van een yeshiva in de nabijgelegen nederzetting Yitzhar brachten enkele uren door met het overschilderen van elk van de hakenkruizen.

In de afgelopen maanden is het nazi-symbool een onderdeel geworden van verschillende protesten van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever tegen Israëlische nederzettingen en illegale buitenposten, wat op kritiek van de Knesset-wetgevers stuitte.

Vorige maand hebben Palestijnse demonstranten een nazi-vlag met het hakenkruis opgehangen in het dorp Beit Ummar op de Westelijke Jordaanoever bij Hebron. De vlag was bevestigd aan elektriciteitskabels in de buurt van een Israëlische legerpost. Het werd later verwijderd door de soldaten die in het gebied waren gestationeerd.

In augustus van dit jaar hebben Palestijnen die protesteerden tegen de buitenpost Elazar op de noordelijke Westelijke Jordaanoever een Davidster in combinatie met een hakenkruis in brand gestoken:

Bronnen:

  • naar een artikelIDF nabs Palestinian suspected of daubing swastikas on West Bank road barriers” van 23 oktober 2021 op de site van The Times of Israel