Zegel in amethist uit het Tweede Tempel-tijdperk gevonden onder de Kotel in Jeruzalem

Een uniek zegel uit het Tweede Tempel -tijdperk, het eerste in zijn soort dat in de wereld is ontdekt, is onlangs teruggevonden in grond die afkomstig is van een opgraving die is uitgevoerd langs de funderingsstenen van de Kotel (Westelijke Muur), ten noorden van de Stad van David in Jeruzalem.

Het indrukwekkende zegel, gedragen als een ring, draagt ​​de afbeelding van een vogel, waarschijnlijk een duif, naast een tak die blijkbaar de persimmon-parfumplant voorstelt, een van de ingrediënten van de wierook die voor de tempel werd geproduceerd, en was een dure plant die werd gebruikt om medicijnen, zalven en parfums te produceren.

Het ovale zegel, gemaakt van amethist in de kleuren paars en lila, is 10 mm lang, 5 mm breed en 7 mm dik. Deze afbeelding van de persimmonplant is blijkbaar de eerste die is ontdekt op een archeologische vondst in het gebied van de Tempelberg. Het zegel werd gevonden bij The Sifting Project van de stad David in het Zurim Valley National Park.

Archeoloog Eli Shukron, die de opgraving uitvoerde namens de Israel Antiquities Authority en de Stad van David bij de Westelijke Muur, legde uit dat “dit een belangrijke vondst is, omdat het de eerste keer is dat er ter wereld een zegel werd ontdekt met een beschrijving van de kostbare en beroemde plant waarover we alleen konden lezen in bronnen en historische beschrijvingen.”

Volgens de onderzoekers, “breidde tegen het einde van de Tweede Tempelperiode, het gebruik van stenen zegels zich uit en werd het gebruikelijker, maar in de meeste zegels die tot nu toe zijn ontdekt met plantbeschrijvingen, is het gebruikelijk om planten te vinden die veel voorkwamen in het Land van Israël destijds: wijnstokken, dadels en olijven, die tot de zeven soorten behoren. Toen we het zegel onderzochten, merkten we meteen dat het fruit dat erop verschijnt, anders is dan alle andere vruchten die we tot nu toe hebben gezien“, aldus professor Shua Amorai-Stark.

Na een diepgaand onderzoek van de bevindingen, veronderstelden de onderzoekers dat het de persimmon-parfumplant was. Amorai-Stark legde uit dat “de duif een positief motief is in de Hellenistische, Romeinse en Joodse wereld. Het symboliseert rijkdom, geluk, goedheid en succes.

Hij merkte verder op dat de gravure op het zegel kan getuigen van de identiteit van de persoon die de ring droeg. “Als het inderdaad de beroemde en dure persimmonvrucht is, dan is het waarschijnlijk dat de eigenaar van de zeehond een jood met middelen was, aangezien de productie en handel die plaatsvonden rond de persimmonplant in die tijd werd gecontroleerd door Joden die in de Dode Zee woonden. bassin, waar het fruit werd verbouwd. Het is mogelijk dat de eigenaar van de zeehond een persoon was met een boomgaard voor het kweken van dadelpruimen.

Sommige commentatoren van de Bijbel identificeren de persimmon in de lijst van geschenken die de koningin van Sheba aan koning Salomo heeft gegeven. In de geschriften van de historicus Yosef ben Matityahu (Flavius ​​Josephus) wordt gezegd dat Marcus Antonius zijn geliefde Cleopatra als geschenk een boeket persimmon schonk.

Het Zeef Project is een grootschalig archeologisch project dat het publiek de mogelijkheid biedt om archeologische activiteiten te ervaren zonder voorkennis. Het project heeft verschillende belangrijke vondsten opgeleverd, waaronder een zegel uit de Eerste Tempelperiode, munten uit verschillende perioden van Jeruzalem, pijlpunten, sieraden en meer.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, november 1999. Illegale graafwerken van de Islamitische Waqf op de Tempelberg. Ca. 9000 ton historische artefacten uit de Eerste en de Tweede Tempelperiode belanden op een stortplaats in de Kidron Vallei om plaats te maken voor een ondergrondse moskee

Islamisering van Jeruzalem
In 1999 begon de Islamitische Beweging met infrastructurele werken op de locatie uit te voeren zonder vergunning of coördinatie. Als onderdeel van de werken voerde de Waqf – de islamitische trust die de gebouwen op en rond de Tempelberg beheert – graafwerken uit en bracht honderden tonnen afval in de nabijgelegen Kidron-stroom.

Archeologen uit zowel Israël als de wereld waren ontsteld over de actie, en sommigen beweerden zelfs dat het werd gemotiveerd door een agenda om enig archeologisch bewijs dat het Joodse volk met de betwiste site verbond te verdoezelen. Barkay en Dvira startten toen het zeef- en recuperatieproject in 2004, in het nationale park Emek Tzurim.

Plaatje hierboven: In 1999 werd zowat 9000 ton puin van de Tempelberg afgevoerd naar de Kidron Vallei. Tientallen vrachtwagens reden af en aan om alle Joodse artefacten die dateerden uit de Eerste en de Tweede Tempel periode samen met al het andere puin af te voeren naar de verschillende vuilnisbelten buiten de stad. Israëlische archeologen zullen later nog veel artefacten op die stortplaatsen trachten te recupereren.

Ze deden een beroep op vrijwilligers uit Israël en het buitenland om te helpen bij het nauwgezette, precieze zeefwerk – en hun project heeft geleid tot ontdekkingen van zeldzame voorwerpen, waaronder een Eerste Tempel zegel van een priester die als bewijs van het bestaan ​​van de Tempel diende, een feit dat betwist wordt door sommige archeologen.

Het zeefproject wordt uitgevoerd onder de academische auspiciën van het archeologie-instituut van de Bar Ilan Universiteit en wordt gefinancierd door filantropische fondsen en particuliere donoren. thans heeft het Tempelberg Zeefproject de hulp ingeroepen van duizenden vrijwilligers, van wie velen bezoekende toeristen zijn, die nauwgezet de grond ziften en elke dag ontzagwekkende ontdekkingen doen!

Website van The Temple Mount Sifting project:
http://tmsifting.org/en/

Video: Sifting Through the Temple Mount’s History

Video 2 van het Tempelberg Zeefproject:
De overblijfselen van ons erfgoed bewaren


Bronnen:

  • naar een artikel van Aryeh Savir “Incredible Second Temple-Era Amethyst Seal Found Under the Kotel” van 21 oktober 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikelWATCH: Why Did This Islamic Group Illegally Remove Temple Mount Artifacts?” van 10 juni 2019 op de site van United With Israel