Bouwplannen voor meer dan 3.000 nieuwe huizen in Judea en Samaria worden eerstdaags goedgekeurd

De bouw van in totaal 3.144 wooneenheden in de gebieden van Judea en Samaria zal naar verwachting beginnen met goedkeuring of volgende week worden goedgekeurd door de regering van Israël.

Tegelijkertijd zal de regering ook de bouw goedkeuren van bijna 200 nieuwe woningen voor Arabieren van de Palestijnse Autoriteit die in Area C wonen, waar de bewoners worden beschouwd als onderdeel van de PA, maar waar Israël de volledige controle heeft over de veiligheid en het lokale burgerlijk recht handhaaft.

De geplande PA Arabische huizen in Gush Etzion naast Alon Shvut, Khirbet Beit Zakariyyah, werden van de lijst verwijderd.

Het nieuws komt twee maanden nadat een plan om slechts 2.200 nieuwe huizen te bouwen vertraging opliep omdat het officieel geen groen licht kreeg van de civiele administratie omdat het bestuursorgaan niet bijeenkwam vanwege een arbeidersgeschil.

Het volgende is de lijst van steden en het aantal nieuwe goed te keuren woningen:

Eerste goedkeuringen: 14 plannen, 1344 eenheden:

Revava: 399
Kedumim: 380
Elon Moreh: 100
San Sena: 100
Givat Zev: 98
Omerim: 86
Vered Yericho: 45
Karnei Shomron: 27
Givat Zev: 58
Alon Shvut: 18
Hermesh: 7
Tzofim: 0
Tel Menashe: 10
Efrat: 16

Definitieve goedkeuringen: 16 goedgekeurde plannen, 1800 eenheden:

Kfar Etzion: 292
Har Bracha: 286
Alon Shvut: 105
Karnei Shomron: 83
Beit El: 58
Givat Zev: 40
Barkan: 28
Maaleh Michmas: 14
Givat Zev: 2
Talmon: 224
Kfar Adumim: 0
Shama: 20
Alei Zev: 0
Michmas Oost: 0
Peduel: 20
Eli (Neve Shoham) 628

Voor PA Arabieren in gebied C zullen er 1303 initiële goedkeuringen en 170 definitieve goedkeuringen zijn.

Bir Elbaasha (ten oosten van Mevoh Dotan): 270
Elmaskupa (bij Jenin): 233
Metzarah: 270
Dakyaka (Zuidelijke heuvels van Hebron): 200
Kherbet Aaba (bij Jenin): 160

Goedgekeurd:
Abdallah Yunis (nabij Katzir): 170

Palestijnen weer boos

De chef van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, riep dinsdag het Uitvoerend Comité van de Fatah-beweging bijeen op het hoofdkantoor van Abbas in Ramallah. Tijdens de bijeenkomst zei Abbas dat de Palestijnen niet eeuwig zullen zwijgen in het licht van de “koppigheid van de Israëlische bezetting” en haar verzet tegen het zich houden aan de schriftelijke overeenkomsten.

Abbas voegde eraan toe dat de opties voor actie open zullen blijven voor het Palestijnse volk en zijn leiderschap, wat de schending van Palestijnse rechten en fundamentele principes niet zal toestaan.

Het Uitvoerend Comité van Fatah kondigde aan dat de voortzetting van het Israëlische beleid in Judea en Samaria, inclusief de bouw in de “nederzettingen” en het niet naleven van de beslissingen van internationale instellingen, de regio tot een staat van instabiliteit en spanning zou leiden.

Het Uitvoerend Comité van Fatah benadrukte dat het door Israël gevoerde beleid van vaststelling van feiten ter plaatse de vastberadenheid van het Palestijnse volk in hun strijd tegen de “bezetting” alleen maar zou vergroten, en de internationale gemeenschap opriep om bescherming te bieden aan het Palestijnse volk in de gezicht van “voortdurende misdaden begaan door de bezetting, het leger en de kolonisten.”

Intussen bouwen de Palestijnen illegale nederzettingen in Judea & Samaria. Ondanks het feit dat ze in het C-gebied – conform de Oslo Akkoorden (1993-1995) – geen jurisdictie hebben, is de PA bezig met een zeer krachtige vestiging en uitbreiding van illegale Arabische nederzettingen en buitenposten in Area C met de sponsoring van de Europese Unie, kwestie van feiten aan de grond te creeëren:

Bronnen:

  • naar een artikelReport: More than 3,000 New Homes to Be Approved for Construction in Judea and Samaria” van 21 oktober 2021 en een artikel van David Israel “Exposé: Palestinian Authority Controlling MoD’s Judea & Samaria Civil Administration” van 14 oktober 2021 en een artikelIllegal Outposts: Creating Facts on the Ground, Who Really Cares?” van 1 september 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Dalit Halevi “PA warns against continued construction in ‘settlements’” van 20 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelIsrael set to okay 3,000 new settlement homes, 1,300 Palestinian homes” van 21 oktober 2021 op de site van The Times of Israel