‘Antiracisme’-evenement nodigt spreker uit die eerder aanslagen op Joden minimaliseerde en zelfs legitimeerde

Marwan Muhammad op 31 oktober 2016: “De Islam is een Franse religie. De sluier is een Frans kledingstuk. Mohammed is een Franse voornaam.”

Een conferentie die werd gehouden om het vermeende “racisme” van premier Boris Johnson te bestrijden, had een spreker uitgenodigd die door een rechter werd veroordeeld voor het “legitimeren” van de terreuraanslag van 2014 op het Joods Museum in Brussel.

Marwan Muhammad, voormalig directeur van het Collectif contre l’islamophobie en France (CCIF), sprak afgelopen weekend op de conferentie Stand Up To Racism, die door duizenden werd bijgewoond. Prominente vakbondsleden woonden de bijeenkomst bij, waaronder de nieuw gekozen algemeen secretaris van Unite, Sharon Graham, en Kevin Courtney, gezamenlijk secretaris-generaal van de National Education Union.

CCIF werd vorig jaar gedwongen te sluiten op grond van een wet die bedoeld was om organisaties te bestrijden die discriminatie, haat of geweld promoten, een beslissing die vorige maand werd bevestigd door de Franse Raad van State, de hoogste rechtbank van Frankrijk.

De groep wordt beschuldigd van het verspreiden van islamitische propaganda na de moord op onderwijzer Samuel Paty in 2020. In zijn recente uitspraak zei de Raad van State dat de groep “nauwe banden had met aanhangers van radicaal islamisme”.

De rechter zei dat Mohammed “in het openbaar verklaringen heeft afgelegd die de aanvallen op het Joods Museum in Brussel in 2014 en tegen de krant Charlie Hebdo in 2015 relativeren, zelfs legitimeren”. Tijdens de aanval op het Joods Museum van België in Brussel opende een schutter lukraak het vuur, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De rechter beschuldigde CCIF er verder van “de stellingen te hebben gepromoot” van een voormalige penningmeester van de moslimgroep Anâ-Muslim, een organisatie die door France 24 wordt beschreven als “dicht bij de jihadistische salafistische ideologie”. 

De rechtbank verwierp echter de beweringen dat de CCIF terrorisme rechtstreeks steunde en zei: “het feit dat de CCIF banden onderhoudt met de radicale islamistische beweging bewijst op zichzelf niet dat het terroristische daden zou aanmoedigen of legitimeren”.

Een wolf in schaapskleren

Bij de introductie van Muhammad beschreef voorzitter Barbara Ntumy CCIF als “de meest prominente mensenrechten-NGO die moslims in Frankrijk ondersteunt.” Marwan Muhammed veroordeelde de Franse regering voor het “targeten” van NGO’s.

Hij zei: “Het enkele feit dat de CCIF stelt dat er sprake is van structurele islamofobie in Frankrijk en dat de regering een politieke verantwoordelijkheid heeft voor de voortzetting van deze islamofobie, vormt op zich in de ogen van de hoogste rechtbank een aansporing tot haat tegen Frankrijk omdat het een slecht beeld geeft van Frankrijk.”

Voorzitter Nadiya Sayed bedankte de Marwan Muhammed voor zijn verschijning en sprak haar “solidariteit” uit met “activisten die islamofobie in Frankrijk bestrijden”. De conferentie ‘mobilisatie van de antiracistische meerderheid’ werd ook bijgewoond door het pro-Corbyn-parlementslid Diane Abbott.

Toen de JC contact met hem opnam, zei de Muhammad dat hij de beweringen van de rechtbank volledig verwierp, omdat deze slechts politiek gemotiveerde verklaringen van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, had herhaald.

Hij zei dat de CCIF werd ontbonden als een middel om de moslimmaatschappij te onderdrukken, en dat Amnesty International en Human Rights Watch zich hebben uitgesproken tegen de gedwongen ontbinding van de CCIF.

Stand up to Racism zei: “De conferentie van afgelopen weekend was gericht op het verenigen van gemeenschappen tegen racisme, antisemitisme, islamofobie en alle vormen van racisme. Er waren een aantal sprekers, waaronder Colette Levy, een joodse vrouw die een verborgen kind was dat het naziregime in Vichy-Frankrijk ontvluchtte.“

Marwan Muhammad verwerpt van ganser harte de beschuldigingen aangaande hem. Wij hebben hiervoor geen bewijs gevonden. “We begrijpen dat de Franse rechtbank een administratieve beslissing heeft genomen die niet gebaseerd is op terrorisme en dat Amnesty International, Human Rights Watch en 16 andere mensenrechtenorganisaties de beslissing van de rechtbank politiek gemotiveerd vonden, zonder wettelijke basis en een gevaarlijk precedent scheppen voor de vrijheid van meningsuiting en vereniging.”

Recip Erdogan: “De term ‘gematigde Islam’ is lelijk en beledigend. Er is geen gematigde Islam. Islam is Islam.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Felix Pope “‘Anti-racism’ event hosts speaker found to have ‘legitimised’ attack on Jews” van 21 oktober 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)