Amerikaanse klimaatgroep weigert samen te werken met ‘zionistische organisaties’

Antisemitische aanhangers van Palestijnse ‘verzets’ -bewegingen’ tijdens de Nationale Mars voor Palestina nabij het Lincoln Memorial, in Washington DC, zaterdag 29 mei 2021 [beeldbron: AP]

De afdeling Washington DC van een nationale klimaatactivistengroep wordt beschuldigd van antisemitisme nadat ze deelname aan een manifestatie voor stemrechten had afgewezen omdat een “aantal zionistische organisaties” aan het evenement wilden deelnemen.

Gezien onze toewijding aan raciale rechtvaardigheid, zelfbestuur en inheemse soevereiniteit, zijn we tegen het zionisme en elke staat die zijn ideologie afdwingt“, zei Sunrise DC in een verklaring die het dinsdag op Twitter plaatste.

De groep noemde de Nationale Raad van Joodse Vrouwen, het Centrum voor Religieuze Actie van de Hervormingsbeweging en de Joodse Raad voor Openbare Zaken als groepen die Israël steunen, wat het een ‘koloniaal project’ noemt.

De Freedom to Vote Relay-Rally op zaterdag omvat een fietstocht naar het Capitool van de VS vanuit West Virginia, de thuisstaat van de senaat-democraat Joe Manchin, die een stemrechtenwet sponsort met de naam “Vrijheid om te stemmen”.

Sunrise DC riep een van de belangrijkste organisatoren van de rally, Declaration for American Democracy, op om de drie pro-Israëlische Joodse groepen te verwijderen uit een coalitie die het heeft gevormd.

Het Religious Action Center of Reform Judaism plaatste een reactie op Twitter en noemde het “jammer dat een organisatie zou weigeren samen te werken om het stemrecht te beschermen”.

Rep. Jerry Nadler, D-New York, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en een vooraanstaand pleitbezorger van stemrechten in het Congres, deed ook een duit in het zakje: “Weigeren om deel te nemen aan het maatschappelijk leven met Joodse groepen – vooral die groepen die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid hier in de VS, in Israël en over de hele wereld – is misleidend, onproductief, aanstootgevend en verkeerd,” zei hij op Twitter.

Jonathan Greenblatt, CEO van de Anti-Defamation League, tweette dat de actie van Sunrise DC “de laster van de Joodse natie is en een lakmoesproef voor iedereen die het ondersteunt. Dit is antisemitisch – klaar en duidelijk.

Bronnen:

  • naar een artikelU.S. climate group refuses to rally with ‘Zionist organizations’” van 21 oktober 2021 op de site van Ynet News
  • een artikel op deze blogKlimaatbeweging van Greta Thunberg gekaapt door pro-Palestijnse Jodenhaters” van 29 augustus 2021 en een artikelOok de vriend van klimaat activiste Greta Thunberg is een Israël-hater” van 5 oktober 2021
  • h/t “Tiki S.