Witte Huis bespreekt normalisatie van Israël met Saoedi-Arabië

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, bracht normalisatie met Israël ter sprake tijdens zijn recente ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman [beeldbron: Axios]

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden bespreekt met Saoedi-Arabië de mogelijkheid om de betrekkingen met Israël te normaliseren door zich aan te sluiten bij de Abraham Akkoorden, berichtte aldus de Israëlische nieuwssite Walla!.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, bracht de kwestie vorige maand in Riyad aan de orde tijdens een ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS), volgens drie Amerikaanse en Arabische bronnen die bij de gesprekken betrokken waren.

De bronnen zeiden dat MBS tijdens het gesprek het voorstel om diplomatieke banden met Israël aan te gaan niet onmiddellijk verwierp, en de stappen opsomde die nodig waren om de stap te zetten, waaronder het verbeteren van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan Al Saud was donderdag in Washington voor een ontmoeting met staatssecretaris Antony Blinken. De mogelijkheid dat Saoedi-Arabië zich bij de Abraham-akkoorden zou aansluiten, werd in de openbare verklaringen van geen van beide partijen genoemd. 

De regering-Biden heeft een kritischer standpunt ingenomen ten opzichte van het Koninkrijk in vergelijking met zijn voorganger Donald Trump, waarbij de nadruk lag op mensenrechten en de kwestie van de moord op de Saoedische dissident en columnist Jamal Khashoggi van de Washington Post aan de orde stelde.

Het rapport stelt dat elke deal deel zou moeten uitmaken van een groter pakket dat Israëlische maatregelen zou omvatten ten aanzien van de Palestijnen en een ontdooiing van de betrekkingen tussen Washington en Riyad.

De Abraham-akkoorden omvatten oorspronkelijk de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, met de latere toevoegingen van Soedan en Marokko.

Het Witte Huis werkt naar verluidt ook aan het toevoegen van de Comoren, een eiland met een moslimmeerderheid voor de kust van Oost-Afrika, aan de Abraham-akkoorden.

Andere landen met een moslimmeerderheid waarvan is genoemd dat ze mogelijk toetreden tot de Abraham-akkoorden zijn Tunesië, Oman, Qatar en Maleisië.

Bronnen:

  • naar een artikelWhite House discussing Israel normalization with Saudis” van 20 oktober 2021 op de site van i24News