Waarom Palestijnen geen vrede kunnen sluiten met Israël

Het eeuwigdurende mantra van de Palestijnen in de Gazastrook (Hamas) en Ramallahland (Fatah)

De Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas hebben opnieuw aangetoond dat vrede met Israël niet alleen buitengewoon onverstandig en hoogstwaarschijnlijk vanaf het begin gedoemd is, maar ook uiterst gevaarlijk is. 

De twee Palestijnse partijen, zowel de PA als Hamas, willen niet dat Palestijnen onroerendgoedtransacties aangaan met Israëlische Joden; ze willen ook niet dat Palestijnen Israël helpen in de oorlog tegen het terrorisme.

Door zich te verzetten tegen de verkoop van eigendommen aan Israëlische Joden en “samenwerking” met Israël, sturen de PA en Hamas een bericht naar het Palestijnse publiek dat ondanks al het gepraat over een “tweestatenoplossing” en de mogelijke hervatting van het “vredesproces” Israël de doodsvijand blijft van de Palestijnen.

Deze boodschap belooft weinig goeds voor de wens van de regering-Biden om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen door naast Israël een onafhankelijke Palestijnse staat te stichten.

Twee Palestijnse rechtbankvonnissen die op 17 oktober zijn uitgesproken, leveren concreet bewijs van hoe de PA op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook Israël en de Joden blijven beschouwen als een eeuwige vijand.

In de eerste zaak veroordeelde een PA-rechtbank in Bethlehem twee Palestijnse mannen tot 15 jaar gevangenisstraf met dwangarbeid voor het proberen land te verkopen aan Israëlische Joden.

Het vonnis werd gepubliceerd door het officiële persbureau van de PA, Wafa. Rechter Jamal Shadi zat naar verluidt de rechtbank voor. De dienst heeft de verdachten niet bij naam genoemd. Het zei dat ze waren veroordeeld voor een poging om “een deel van het Palestijnse land af te snijden om het aan een vreemd land te annexeren” – de code die door de PA wordt gebruikt om onroerendgoedtransacties tussen Palestijnen en Israëlische Joden te beschrijven.

Volgens Wafa was de uitspraak gebaseerd op het “bewijs” gepresenteerd door aanklager Eyad Abdo en nadat de veiligheidstroepen van de PA de “noodzakelijke onderzoeken” hadden uitgevoerd.

Dit is niet de eerste keer dat de PA, onder leiding van president Mahmoud Abbas, Palestijnen straft voor het verkopen of proberen te verkopen van hun land of huizen aan Israëlische Joden.

  • In juni veroordeelde een PA- rechtbank in Ramallah een man tot zeven jaar gevangenisstraf met dwangarbeid wegens een poging land te verkopen aan de Israëlische ‘vijand’.
  • In mei veroordeelde een andere PA- rechtbank in de stad Nablus twee andere mannen tot vijf jaar gevangenisstraf met dwangarbeid nadat ze schuldig waren bevonden aan een poging land te verkopen aan Israëlische Joden.
  • Vorig jaar werden drie Palestijnen voor dezelfde aanklacht veroordeeld door een PA-rechtbank in Nablus. Ze werden elk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf met dwangarbeid.
  • In 2018 veroordeelde een PA- rechtbank in Ramallah Essam Aqel, een Palestijns-Amerikaan, tot levenslange gevangenisstraf wegens het naar verluidt verkopen van een huis aan joden in de oude stad van Jeruzalem. Aqel werd later vrijgelaten onder druk van de Amerikaanse regering.

De PA, die grotendeels wordt gefinancierd met geld van de Amerikaanse en Europese belastingbetalers, zet Palestijnen gevangen omdat ze zelfs maar proberen onroerendgoedovereenkomsten met Joden aan te gaan. Hamas vaardigt doodvonnissen uit tegen Palestijnen op beschuldiging van “samenwerking” met Israël.

Op dezelfde dag dat de twee Palestijnen werden veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens vermeende pogingen om land te verkopen aan Israëlische Joden, onthulde een mensenrechtenorganisatie dat een rechtbank in de door Hamas geregeerde Gazastrook de executie van twee mannen beval door op te hangen voor ” samenwerking” met Israël. De twee beklaagden, van wie de namen niet zijn vrijgegeven, komen uit de steden Khan Yunis en Rafah in de zuidelijke Gazastrook.

De mannen — 43 en 30 jaar oud — werden schuldig bevonden aan “samenwerking met buitenlandse partijen”, een verwijzing naar Israël. Palestijnen gebruiken het woord “samenwerking” om elke Palestijn te beschrijven (en soms te vermoorden) die naar verluidt de Israëli’s tipt over terroristen of terreuraanslagen.

In de afgelopen decennia zijn veel Palestijnen die verdacht worden van “samenwerking” met Israël of het verkopen van eigendommen aan Israëlische Joden, geëxecuteerd of buitengerechtelijk vermoord door mede-Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Het Palestijnse publiek lijkt over het algemeen de doodvonnissen en buitengerechtelijke executies van vermoedelijke “landhandelaren” en informanten te steunen. Zelfs Palestijnse mensenrechtenorganisaties lijken uiterst voorzichtig te zijn wanneer ze dergelijke kwesties noemen.

Nadat de doodvonnissen waren uitgesproken door de Hamas-rechtbank, zei het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) in een verklaring dat, hoewel het “zijn veroordeling van de misdaden van communicatie met de bezetting bevestigt, het het gebruik van de doodstraf verwerpt”. Het PCHR wees erop dat de Hamas-rechtbanken sinds het begin van het jaar 14 doodvonnissen hebben uitgesproken. Niet alle uitspraken hadden betrekking op “samenwerking” met Israël.

Afgaande op de reactie van de PCHR, is zij niet tegen bestraffing van Palestijnen die Israël helpen. Het is gewoon geen voorstander van de doodstraf.

De regering-Biden heeft besloten de financiële steun aan de Palestijnen te hervatten in de hoop dat ze terugkeren naar de onderhandelingstafel met Israël. Maar hoe kan Mahmoud Abbas terugkeren naar de onderhandelingstafel met Israël terwijl hij Palestijnen naar de gevangenis stuurt omdat ze proberen land of huizen aan Joden te verkopen?

In het Quichot-scenario dat Abbas of een andere Palestijnse leider ooit een vredesverdrag met Israël zou ondertekenen, zou hij door veel Palestijnen ervan worden beschuldigd een verrader te zijn, waarvoor de doodstraf de straf is, voor het “uitverkopen” aan de Joden. Abbas zou ook worden beschuldigd van verraad omdat hij de Palestijnse droom had opgegeven om “heel Palestina te bevrijden, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee”. Bovendien, wee hem bij aankomst in de Gazastrook, waar hij ongetwijfeld terecht zal staan ​​voor “samenwerking” met Israël.

Zoals gezegd, voor zover het Hamas en veel Palestijnen betreft, is vrede met Israël of enige vorm van “samenwerking” met de “zionistische vijand” een daad van verraad waarop de doodstraf staat.

Abbas wordt al beschuldigd een verrader te zijn vanwege de veiligheidscoördinatie tussen de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever.

Zolang de PA en Hamas Palestijnen straffen die met Israël werken of bereid zijn onroerend goed aan Israëlische Joden te verkopen – vaak door dwangarbeid of doodstraf uit te vaardigen – zou de hoop om het “vredesproces” nieuw leven in te blazen, helaas zijn, een jammerlijke verspilling van tijd en moeite.

De vonnissen tegen de “landhandelaren” op de Westelijke Jordaanoever en de vermoedelijke “collaborateurs” in de Gazastrook tonen aan dat de Palestijnen nog lang niet Israël accepteren, laat staan ​​er vrede mee sluiten.

De uitspraken zijn het zoveelste bewijs van hoe Palestijnse leiders doorgaan met het radicaliseren van hun volk tegen Israël – tot het punt dat geen enkele Palestijn die in leven wil blijven, ooit zou beweren dat hij of zij vrede met Israël wil sluiten of al het land wil erkennen als iets anders dan totaal Palestijns in elk opzicht.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Palestinians Cannot Make Peace with Israel” van 20 oktober 2021 op de site van The Gatestone Institute