Niet vergeten: Massagraven van Joodse Holocaustslachtoffers ingewijd in Polen

Een man legt een kaars bij een nieuw gedenkteken bij een massagraf voor zo’n 60 Joden, geëxecuteerd tijdens de Holocaust in Wojslawice, Polen, 14 oktober 2021 [beeldbron: AP Photo/Czarek Sokolowski]

De Poolse getuigen van de Duitse misdaad in Wojslawice leefden tientallen jaren met de herinneringen van hun joodse buren die in 1942 werden geëxecuteerd.

Ze herinnerden zich een weiland dat doordrenkt was van het bloed, een kind dat schreeuwde om water van onder een stapel lijken, armen en benen die dagen na de executie nog bewogen.

In de jaren die volgden, deelden degenen die de misdaad hadden gezien hun kennis met hun kinderen en waarschuwden hen om weg te blijven van de plek achter de orthodoxe kerk waar op die oktoberdag zo’n 60 joden, waaronder 20 kinderen, werden vermoord.

Toen ik een kleine jongen was, rende ik door deze weiden, maar de ouderen zeiden: ‘ren alsjeblieft niet daarheen, want er zijn begraven mensen, begraven Joden”, zei Marian Lackowski, een gepensioneerde politieagent wiens overleden moeder getuige was van de executie in het kleine stadje in het oosten van Polen.

Lackowski, geboren na de oorlog, heeft jaren besteed om ervoor te zorgen dat de slachtoffers een waardige begrafenis krijgen, een missie die hij donderdag eindelijk vervulde toen hij samenkwam met joodse en christelijke geestelijken, de burgemeester, schoolkinderen en andere leden van de stad.

Beginnend bij het gemeentehuis liep de groep plechtig een heuvel af naar de executieplaats, hun stilte alleen verbroken door hanen en blaffende honden. Nadat ze ter plaatse waren aangekomen, klonken kerkklokken uit de katholieke kerk van de stad en werd er om 12.00 uur een trompet geroepen.

Joodse en christelijke gebeden werden opgezegd en rouwenden staken kaarsen aan en plaatsten stenen in de Joodse traditie bij een nieuw gedenkteken dat over de botten werd opgericht. ‘Mogen hun zielen een aandeel hebben in het eeuwige leven’, staat er.

Het massagraf in Wojslawice is tragisch genoeg niet uniek. Tijdens de Duitse bezetting van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers Joden gevangengezet in getto’s en vermoord in vernietigingskampen, waaronder Treblinka, Belzec en Sobibor. Maar ze schoten ze ook neer in velden en bossen in de buurt van hun huizen, en lieten massagraven achter in heel Polen, waarvan vele pas de laatste jaren aan het licht zijn gekomen.

Agnieszka Nieradko, mede-oprichter van een in Warschau gevestigd Stichting die zich toelegt op het vinden en beveiligen van de ongemarkeerde graven, zei dat de grote schaal van ongemarkeerde graven ongeveer tien jaar geleden duidelijk begon te worden.

De verloren Joodse gemeenschap van Polen, zoals hier in 1938 in de stad Nasielsk, vermoord enkel omdat ze geboren waren uit een Joodse moeder

“Dit waren onze buren”

Nizinski Nieradko en Aleksander Schwarz richtten in 2014 een stichting op onder auspiciën van de rabbijnse commissie om zoveel mogelijk Holocaust-graven te vinden en te behouden, een race tegen de klok naarmate ooggetuigen ouder worden en sterven. De stichting heet Zapomniane, wat ‘vergeten’ betekent, maar Nieradko is sindsdien gaan beseffen dat vergeten niet echt de volledige waarheid van de ongemarkeerde graven weergeeft.

Ze opereren ergens in de marge van de lokale geschiedenis, maar zijn nooit vergeten. Als we naar die plaatsen gaan, ontdekken we niets nieuws voor deze mensen‘, zei ze. “Iedereen kent Joden die in het bos zijn begraven of Joden die ergens op de weide zijn begraven. Het is mondelinge geschiedenis die van generatie op generatie wordt overgedragen.

Nieradko en Rabbi Michael Schudrich, de in Amerika geboren opperrabbijn van het land, reizen vaak naar gemeenschappen voor ceremonies waarbij nieuwe gedenktekens op de locaties worden ingewijd. Nieradko zegt dat er meer dan 50 massagraven zijn herdacht, 70 zijn beveiligd met houten markeringen en ze gelooft dat er nog meer te vinden zijn.

De stichting maakt gebruik van gronddoordringende radar, een meetmethode genaamd lichtdetectie en -bereik, of LIDAR, en luchtfoto’s in oorlogstijd gemaakt door spionagevliegtuigen van het Duitse leger om de grenzen van de graven nauwkeurig te bepalen.

Maar niets is belangrijker dan het menselijk geheugen. “Als je geen persoon hebt om je naar het graf te leiden, zijn al die mooie gereedschappen nutteloos,” zei ze. Nieradko zegt dat de graven grotendeels zijn gevonden dankzij de getuigenissen van ooggetuigen. Hun herinneringen worden vaak bewaard door kinderen en kleinkinderen.

De weinige overgebleven ooggetuigen waren meestal te zwak om de ceremonie bij te wonen. Alleen de 94-jarige Boleslaw Sitarz nam deel aan de herdenkingen van de stad in de synagoge. Hij was 15 toen hij zag dat de Joden in een rij werden opgesteld en naar de plek achter de orthodoxe kerk werden gebracht. “Krijsen, schreeuwen, jammeren hielp niet”, zei hij. Nadat ze waren neergeschoten, zei hij, kwamen honden ’s nachts en verspreidden de lichamen.

Hij sprak zijn voldoening uit dat er eindelijk een ceremonie werd gehouden om hen te eren. ‘Dit waren onze buren’, zei hij. Nieradko zegt dat zij en haar stichting hun werk beperken tot waar ze gewenst zijn. Ze heeft ook vernomen van bloedbaden waarbij lokale mensen betrokken waren bij de moorden, en er is minder bereidheid om mee te werken en de plek te laten herdenken. ‘We kiezen locaties waar er hoop is om een ​​monument te plaatsen,’ zei ze. ‘De moeilijke plaatsen vertrekken we gewoon voor betere tijden.’

Opgravingen worden nooit uitgevoerd omdat het jodendom leert dat menselijke resten heilig zijn en niet mogen worden aangeraakt.

De beelden, meestal in kleur en gemaakt door David Kurtz in 1938 in de stad Nasielsk, Polen, werden bewerkt om de film “Three Minutes – A Lengthening” te creëren, die 69 minuten lang is en verteld door de Britse actrice Helena Bonham Carter, wiens grootvader van moederszijde was joods.

Bronnen:

  • naar een artikel van Vanessa Gera “Not forgotten: Mass graves of Jewish Holocaust victims dedicated in Poland” van 20 oktober 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Niet vergeten: Massagraven van Joodse Holocaustslachtoffers ingewijd in Polen

Reacties zijn gesloten.