Finse toeristen brengen nazi-groet in het concentratiekamp van Dachau

In 1996 zorgden Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt van een terreurcel van de neonazigroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) voor sensatie toen ze door het concentratiekamp Buchenwald liepen in SA-achtige uniformen en de nazigroet uitbrachten [beeldbron: screenshot uit de film ‘NSU German History X‘ (2016)]

Twee Finse toeristen brachten de nazigroet bij een herdenkingsplaats voor het concentratiekamp Dachau in Duitsland, meldde de Finse publieke omroep dinsdag. Volgens het bericht vond het incident zondag plaats.

De Duitse politie vertelde lokale media dat twee Finse mannen van 50 en 52 jaar elkaar fotografeerden terwijl ze de groeten brachten voor het bezoekerscentrum van de herdenkingsplaats. Een derde man in hun gezelschap nam ook foto’s van het incident, voegde de politie eraan toe, voordat ooggetuigen zich bij de politie meldden.

Een politiewoordvoerder vertelde de media dat de Finse mannen toegaven de groet te hebben gedaan, maar zeiden dat ze het als een “grap” bedoelden. De toeristen waren op dat moment vermoedelijk onder invloed van alcohol, aldus de woordvoerder.

Volgens het rapport worden alle drie betrokken mannen een levenslange toegang ontzegd tot de herdenkingsplaats. De Finse mannen zeiden niet te weten dat het brengen van de groet in Duitsland strafbaar was. Duitsland heeft strikte wetten op haatzaaiende uitlatingen en symbolen die verband houden met Hitler en de nazi’s.

In 2017 arresteerde de Duitse politie twee Chinese toeristen voor het maken van illegale “Heil Hitler”-groeten voor het historische Reichstag-gebouw. Berlijnse politieagenten zeiden dat ze de twee mannen, 36 en 49 jaar oud, hadden vastgehouden nadat ze waren gezien terwijl ze de nazi-tijdperk poseerden en elkaar fotografeerden met hun mobiele telefoons.

De districtsrechtbank van Pirkanmaa in Finland heeft in november 2017 de Nordic Resistance Movement (Fins acroniem PVL), een neonazistische organisatie verboden, die banden heeft met soortgelijke groepen elders in de Scandinavische landen [beeldbron: Yle.fi]

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Finnish tourists make Nazi salutes at Dachau” van 20 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • h/t “Tiki S.