BDS-beweging boycot Palestina (?) omdat het samen met Israël deelneemt aan Expo 2020 in Dubai, VAE

Het Paviljoen van de ‘Staat Palestina’ op 2 oktober 2021 op Expo 2020 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE) [beeldbron: AP Photo/Jon Gambrell]

De BDS-beweging boycot niet alleen Israël. Het boycot ook de Dubai Expo! Gisteren heeft de BDS een verklaring uitgegeven waarin de Palestijnse Autoriteit wordt veroordeeld voor het openen van een Palestijns paviljoen op de Dubai Expo.

De beweging ziet er nog belachelijker uit gezien het feit dat er paviljoens zijn uit Egypte, Irak, Jordanië, Libië, Pakistan, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Tunesië – en zelfs Iran en Syrië!

De redenen die BDS geeft om de expo te boycotten, zijn onder meer deze aardigheid:

Daar heb je het. De reden dat de expo moet worden geboycot, is omdat Arabieren anders de kans zouden krijgen om Israëli’s te ontmoeten en met hen te spreken – en dat is iets dat BDS niet kan goedkeuren. Ze zouden er tenslotte achter kunnen komen dat Joden mensen zijn en geen boze apen en varkens!

De BDSers beweren ook belachelijk dat Israël militaire technologie op de markt zal brengen die wordt gebruikt om Palestijnen op de expo te doden. (Ze maakten deze bewering voordat Israël zelfs maar hun kraam opende.)

Het aandringen dat niet alleen Israël wordt geboycot, maar ook een expositie waaraan Israël deelneemt – samen met zijn vijanden – maakt BDS steeds absurder. Hoe meer ze schuimbekken van hun eigen onmacht, hoe meer de hele wereld – inclusief de moslim- en Arabische wereld – hen als clowns beschouwt.

  • Naast Nederland en België heeft ook Israël een Paviljoen op de Expo in Dubai. Het feit dat Israël daaraan deelneemt volgt op de uitnodiging van de Verenigde Arabische Emiraten dat een jaar geleden – op 15 september 2020 – de Abraham Akkoorden ondertekende met de Joodse Staat.
  • De Palestijnen waren woedend en dreigden de Expo van Dubai te boycotten. En toch, op slechts twee minuten lopen van de spiegelboog van Israël, staat vandaag Palestina’s hoge paviljoen, de enorme buitenkant beschilderd met Arabische kalligrafie met de tekst: “Gisteren heette het Palestina. Tegenwoordig heet het Palestina.
Het Paviljoen van Israël op EXPO DUBAI 2020

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “BDS boos op Palestijnse stand op Dubai Expo” van 19 oktober 2021 op de blog Elder of Ziyon
  • naar een artikel van Isabel Debre “At Dubai Expo, infomercial-like pavilions can’t quite gloss over world problems” van 4 oktober 2021 op de site van The Times of Israel