Vandaag 10de verjaardag vrijlating Gilad Shalit; nieuwe gevangenenruil nog niet voor morgen

Gaza 18 oktober 2011. 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars worden ingeruild voor één enkele Israëlische soldaat, Gilad Shalit

We naderen een nieuwe deal voor de uitwisseling van gevangenen … onze eisen zullen worden ingewilligd”, kondigde Hamas woensdag aan.

Tientallen inwoners van Gaza verzamelden zich op maandag op een grote politieke rally gehouden door de internationale en islamitische krachten om de 10de verjaardag te herdenken van de zogenaamde Wafa al-Ahrar (“trouw aan de vrijen”), een akkoord met Israël dat in ruil voor de door Hamas ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen vrijliet.

De verjaardag van dit jaar werd gekenmerkt door massale openbare bijeenkomsten in de hele Gazastrook om solidariteit te betuigen met Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen en te protesteren tegen Israëlische maatregelen tegen hen.

Vrijlating Gilad Shalit 18.10.2011

Qadoura Fares, hoofd van de Palestijnse Prisoners Club, kondigde woensdag aan dat 250 gevangenen van de Islamitische Jihad in de gevangenissen van Israël waren begonnen met een hongerstaking van onbepaalde duur uit protest tegen de “gruwelijke maatregelen” tegen hen, en merkte op dat 100 van hen ook zouden beginnen met het weigeren van water. na een week.

Een dag na de aankondiging riep de Islamitische Jihad een algemene staat van paraatheid uit onder zijn strijders:

“De [islamitische] Jihad-beweging zal haar zonen niet alleen in de zionistische gevangenissen laten”, zei de secretaris-generaal van de Islamitische Jihad, Ziyad al-Nakhalah woensdag, en waarschuwde dat “we naast hen zullen staan ​​en hen zullen steunen met alles wat we hebben, zelfs als dat vereist oorlog voeren.”

Gezien de zeer gespannen situatie is de kans klein dat er nog een ruilovereenkomst voor gevangenen komt tussen Israël en Hamas. “Het echte obstakel ligt in de onwil van de Israëlische dominante rechtervleugel om welke prijs dan ook te betalen”, vertelde hij aan The Media Line.

Hij legde uit: “Israël probeerde het dossier van de uitwisseling van gevangenen te koppelen aan de wederopbouw van Gaza, wat absoluut onaanvaardbaar is voor de verzetsgroepen in Gaza die vier Israëlische gevangenen gegijzeld houden.

Hamas houdt twee geestelijk gehandicapte Israëlische burgers vast, Avera Mengistu en Hisham al-Sayed, die respectievelijk in 2014 en 2015 de Gazastrook zijn binnengekomen; en de lichamen van twee Israëlische soldaten, luitenant Hadar Goldin en St.-Sgt. Oron Shaul, die in de Gaza-oorlog van 2014 omkwamen.

Israël

Sprekend over het 10-jarig jubileum van de Gilad Shalit-deal tussen Israël en Hamas, merkte de voormalige Israëlische premier Ehud Olmert op over de gevolgen van onderhandelingen met een terroristische groepering.

Het was een vergissing, het toonde zwakte, die de staat Israël heeft beschadigd en sindsdien heeft geleid tot de militaire confrontaties met Hamas“, zegt Olmert in een interview met i24News .

Op de vraag naar het “ethos van ‘breng de jongen terug naar huis’“, antwoordt Olmert: “Niet tegen elke prijs.

Toen we de hele wereld over gingen over de noodzaak om Gilad Shalit vrij te laten, herinner ik me vaak dat Amerikaanse leiders, waaronder de president, en Europese leiders, tegen me zeiden: ‘Ik begrijp het niet. Jullie waarschuwen iedereen altijd om niet met terroristische organisaties te onderhandelen, en uiteindelijk is de staat Israël de enige die met terroristische organisaties onderhandelt“, zegt Olmert.

De voormalige premier voegt eraan toe: “Soms in het leven van een natie moeten beslissingen worden genomen die pijnlijk, hartverscheurend, moeilijk en moeilijk te nemen zijn.

Rafah, Gaza 18 oktober 2011. Een groep van 400 voortijdig vrijgelaten Palestijnen bereikt via Egypte de Strook als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 terroristen en massamoordenaars werden ingeruild voor één enkele Israëlische soldaat, Gilad Shalit. Op het plaatje Yahiya Sinwar die prompt Hamasleider werd [beeldbron: AP/Khalil Hamra]

Bronnen:

  • naar een artikel van Sanaa Alswerky “Hamas, Islamic Jihad Send Firm Messages Ahead of 10th Anniversary of Gilad Shalit Swap Deal” van 18 oktober 2021 op de site van The Media Line
  • naar een artikelEx-PM Olmert: Gilad Shalit deal was ‘mistake, showed weakness’” van 18 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva