EU: Iran niet klaar om besprekingen over nucleaire deal in Wenen te hervatten

Iran heeft lang elke ambitie ontkend om kernwapens te verwerven

Iran is nog niet klaar om terug te keren naar de besprekingen met de wereldmachten over zijn nucleaire programma en zijn nieuwe onderhandelingsteam wil de teksten bespreken die zullen worden voorgelegd wanneer het de komende weken in Brussel bijeenkomt met de EU, zei een hoge EU-functionaris. op vrijdag.

EU-politiek directeur Enrique Mora, de hoofdcoördinator van de besprekingen, was donderdag in Teheran om leden van het nucleaire onderhandelingsteam van Iran te ontmoeten, vier maanden nadat de besprekingen tussen Iran en de wereldmachten waren afgebroken.

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft tot dusverre geweigerd om de indirecte besprekingen met de Verenigde Staten in Wenen aan beide kanten te hervatten om terug te keren naar de overeenkomst, op grond waarvan Iran zijn nucleaire programma aan banden heeft gelegd in ruil voor verlichting van de economische sancties.

Diplomaten uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, die samen met China en Rusland partij zijn bij het akkoord, zeiden voorafgaand aan het bezoek van Mora dat het op een kritiek moment kwam en dat de zaken niet als “business as usual” konden worden beschouwd, gezien de escalerende Iraanse nucleaire activiteiten en de stagnatie van de onderhandelingen.

De Verenigde Staten zeiden dat de tijd dringt. “Ze zijn nog niet klaar om in Wenen in te grijpen“, vertelde de functionaris aan verslaggevers op voorwaarde van anonimiteit, eraan toevoegend dat hij geloofde dat Teheran “absoluut had besloten terug te gaan naar Wenen en de onderhandelingen te beëindigen“. 

De Islamitische Republiek heeft herhaaldelijk gezegd dat het “binnenkort” zal terugkeren naar de onderhandelingen, maar een duidelijker tijdschema heeft ze niet gegeven. Westerse diplomaten hadden gehoopt dat de besprekingen in Wenen voor eind oktober zouden worden hervat.

Na het bezoek van Mora zei het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken echter dat het de komende dagen besprekingen zou voeren met de EU in Brussel.”Ze stonden erop dat ze geen gesprekken voor gesprekken willen, ze willen praten met praktische resultaten en met een definitief akkoord over hoe JCPOA weer tot leven kan worden gewekt”, zei de functionaris.

De functionaris beschreef een bijeenkomst in Brussel als een ‘goed idee’ en zei dat het beide partijen de kans zou geven om de teksten die vanaf juni op tafel liggen door te nemen en vragen op te helderen die het nieuwe onderhandelingsteam van Iran mogelijk heeft. “Ik denk dat we alleen de situatie voor een eindbestemming, die in Wenen wordt hervat, nog meer verduidelijken. Ik verwacht dat binnenkort”, zei hij.

Westerse diplomaten hebben gezegd bezorgd te zijn dat het nieuwe onderhandelingsteam van Teheran – onder een president die bekend staat als een anti-westerse hardliner, in tegenstelling tot zijn pragmatische voorganger – nieuwe eisen zal stellen die verder gaan dan wat al was overeengekomen. Sindsdien heeft de Amerikaanse president Donald Trump de deal in 2018 gedumpt en opnieuw sancties opgelegd aan Iran.

Teheran heeft voorraden verrijkt uranium opnieuw opgebouwd, het tot hogere zuiverheidsniveaus verfijnd en geavanceerde centrifuges geïnstalleerd om het verrijkingsproces te versnellen. President Joe Biden wil de deal herstellen om het nucleaire programma van Iran aan banden te leggen, maar de partijen zijn het er niet over eens welke stappen moeten worden genomen en wanneer.

Iran heeft lang elke ambitie ontkend om kernwapens te verwerven.

Bronnen:

  • naar een artikelEU: Iran not ready to resume nuclear deal talks in Vienna” van 15 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.