Actrice Susan Sarandon stelt dat alle Joden in Israël kolonisten zijn en oorspronkelijk uit Europa komen

Joden worden tijdens Israël’s Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949) verdreven uit Judea & Samaria waar ze generaties lang hebben gewoond. Ze zullen pas kunnen terugkeren wanneer Israël in 1967 het gebied herovert op Jordanië

De befaamde Amerikaanse Hollywood-actrice en Oscarwinnares Susan Sarandon stelt dat Joden niet inheems zijn in Israël maar uit Europa stammen. Het zijn allemaal ‘kolonisten’ zegt ze.

Sarandon, 75, die als rooms-katholiek in New York werd geboren is bekend voor films zoals ‘The Witches of Eastwick‘ (1987), ‘Dead Man Walking‘ (1995) waar ze een Oscar voor kreeg en schitterde tevens in ‘Thelma and Louise‘ (1991). Zij werd in 1999 benoemd tot UNICEF Goodwill Ambassador.

Sarandon mag dat wel een sublieme actrice zijn, maar van de politieke situatie in het M-Oosten heeft ze duidelijk geen kaas gegeten. Op 11 oktober 2021 heeft zij een absurde afbeelding geretweet van de Joodse linkse anti-Israëlgroep ‘Jewish Voice for Peace’ (JVL):

De bovenste helft van de afbeelding is natuurlijk de veel ontmaskerde “Kaart Die Liegt” die is herroepen door MSNBCMcGraw-Hill en anderen. Deze versie is zelfs nog onnauwkeuriger dan de gebruikelijke, die vaak zegt “Kaart van Palestijnse onteigening” of woorden in die zin.

Deze zegt dat de zwarte gebieden op de bovenste kaarten “bewoond en beheerd werden door inboorlingen en dat de witte gebieden “gecontroleerd werden door kolonisten“. Zelfs als je denkt dat de meeste Palestijnen autochtonen zijn, wanneer hebben ze ooit de gebieden van Palestina ‘bewaakt’? 

Het gebied werd gecontroleerd door Britten, Turken, Ayyubiden en Mamluk Egyptenaren, kruisvaarders, Byzantijnen, Romeinen – maar nooit door Arabische inwoners. De laatste keer dat het werd bestuurd door inboorlingen was toen het Judea heette.

Susan Sarandon

Maar volgens JVP en Sarandon zijn Joden niet inheems in Judea. Het zijn allemaal ‘kolonisten’. Waar komen joden dan precies vandaan? Of ze het zich realiseert of niet, maar Sarandon zegt dat Joden inheems zijn in Europa, wat betekent dat ze de oorsprong van het Joodse volk ontkent – wat antisemitisme is. 

Hoewel sommige Palestijnen afstammen van Joden uit het Tweede Tempeltijdperk, traceren de meesten van hen trots hun families terug naar gebieden over de hele wereld, van Arabië tot Turkije tot Marokko. Onwetende westerlingen die zichzelf als links beschouwen, zoals Sarandon, zijn echte racisten.

Ze romantiseren het idee van inheems te zijn in achterlijke, primitieve, donkere mensen die geen Engels kunnen spreken en geen kwaad kunnen doen. Joden, van wie ze zeggen dat ze ‘blanke passeren’ zijn en die Nobelprijzen voor de wetenschap winnen, zijn duidelijk racistische Europeanen zoals zij, en kunnen onmogelijk inheems zijn in het Midden-Oosten zoals de rechtschapen Arabieren dat zijn.

Overigens hebben joden het Midden-Oosten nooit verlaten, ondanks dat zij etnisch weggezuiverd werden uit de prachtige Arabische landen, die volgens Sarandon enkel genoemd mogen worden genoemd als slachtoffers van Europese joodse onderdrukking.

Dit is een andere manifestatie van modern antisemitisme, gebaseerd op het idee dat Joden indringers en buitenstaanders zijn, waar ze ook wonen – net als het oude antisemitisme. Hollywood is niet bepaald de plek om over geschiedenis te leren. Helaas is het een zeer goede plek om onverdraagzaamheid te leren.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe vanop afstand vanuit zijn kantoor in Ramallah, op vrijdag 24 september 2021. Op de achtergrond rechts hangt de gekende “Kaart Die Liegt

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Susan Sarandon thinks Jews are native to Europe. That’s another kind of antisemitism” van 12 oktober 2021 op de site van de auteur
  • naar een artikel Jewish Voice for Peace (JVP)” van 13 augustus 2020 op de site van NGO Monitor
  • h/t “Tiki S.