Zweedse politie onderzoekt hoe ‘de holocaust is een leugen’ kon geprojecteerd worden op synagoge van Malmö

De Zweedse politie onderzoekt hoe de woorden “Förintelsen är en bluff” (de Holocaust is een leugen) werden geprojecteerd op de belangrijkste synagoge in Malmö terwijl die stad een internationaal forum hield over de bestrijding van antisemitisme.

De projectie was te zien op de synagoge van Malmö en op andere gebouwen in steden in Zuid-Zweden op woensdagavond, de dag van het Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism.

De politie behandelt de zaak als een haatmisdaad, meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter. Volgens Dagens Nyheter heeft de Nordic Resistance Movement, een neonazistische groepering, de verantwoordelijkheid voor het incident opgeëist.

De Zweedse Joden lijden onder de gewelddadige intimidatiepogingen van twee anti-Joodse bevolkingsgroepen: moslimextremisme en extreemrechtse neo-nazi’s. Alsof dat nog niet erg genoeg is, moeten ze ook nog leven onder het door de overheid strikt gecontroleerde secularisme.

“Het jihadistische en neonazistische antisemitisme lijken elkaar te voeden in Zweden’, vertelde Carinne Sjoberg van het Joodse gemeenschapscentrum in Umea in het noorden van Zweden.

De komst van honderdduizenden moslims naar Zweden sinds de jaren zeventig, leidde volgens Sjoberg tot minder verdraagzaamheid tegenover mensen die als buitenlands beschouwd worden, en werkte zo het extreem rechtse gedachtegoed in de kaart.

Neonazi’s van de Nordic Resistance Movement begonnen in 2016 fascistische stickers te kleven op de gevel van het Joodse gemeenschapscentrum in Umea.

Stefan Dozzi, secretaris-generaal van de Sweden-Israel Friendship Association, ondervond ook reeds aan den lijve de dubbele dreiging waar de Zweedse Joden mee geconfronteerd worden. Op het eiland Gotland, ten zuiden van Stockholm, werd Almedalen 2018 georganiseerd, een conferentie over politiek activisme.

Dozzi en een andere activist van de organisatie werden aangevallen door neonazi’s die probeerden een spandoek aan te brengen op een vlag van de Sweden-Israel Friendship Association. Het was de eerste keer dat de pro-Israëllsche organisatie tijdens de conferentie een paviljoen had.

De Nordic Resistance Movement is actief in de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Denemarken

Conferentie 

De conferentie had staatshoofden en andere prominente regeringsfunctionarissen uit tientallen landen samengebracht in een stad die bekend stond om zijn hoge percentages antisemitisme.

De aanvallen van Israël in Gaza in 2009 veroorzaakten een golf van antisemitische aanvallen in Malmö, waar toen meer dan 1.000 Joden waren. Toen reageerde burgemeester Ilmar Reepalu door de lokale Joodse gemeenschap op te dragen afstand te nemen van Israël, waardoor velen de indruk kregen dat hij de slachtoffers de schuld gaf.

De joodse gemeenschap in de op twee na grootste stad van Zweden is sindsdien geslonken tot ongeveer 500. Ondanks het synagoge-incident van woensdag vertelde Katharina von Schnurbein, de coördinator van de Europese Commissie voor de bestrijding van antisemitisme, vrijdag aan de Jewish Telegraphic Agency dat ze denkt dat de conferentie laat zien dat “verandering mogelijk is”.

“Het feit dat de conferentie in Malmö plaatsvond, is een signaal dat dit soort dingen niet zullen worden geaccepteerd en zullen worden aangepakt”, zei Von Schnurbein. Op de conferentie presenteerde ze een nieuw strategisch plan voor de bestrijding van antisemitisme en het bevorderen van het Joodse leven in Europa, gepubliceerd door de Europese Commissie op 5 oktober.

Hoewel het plan geen bepaald budget bevat, zei Von Schurbein, “het zal programma’s in verschillende afdelingen aanboren” en de “componenten ervan zullen de komende periode miljoenen euro’s aan financiering ontvangen.”

Een van de doelstellingen van het plan is het opzetten van een cross-Europese methodologie voor het documenteren en rapporteren van antisemitische haatmisdrijven.

Op dinsdag klaagden Joodse gemeenschapsleiders op een aparte conferentie in Brussel dat het EU-plan “niet serieus” was omdat het niet ingaat op twee kwesties die lokale Joden al jaren van zich vervreemden: een verbod op het ritueel slachten van dieren en pogingen om niet- medische besnijdenis.

Von Schurbein zei dat het plan verwijst naar het ritueel slachten. Lidstaten moeten “een eerlijk evenwicht vinden tussen respect voor de vrijheid om religie te belijden en de bescherming van dierenwelzijn”, stelt het document.

De EU-commissie en haar bureau zijn van plan om inspanningen om het evenwicht te vinden te vergemakkelijken, zei von Schnurbein, en roepen “EU-landen op om door middel van beleid en wettelijke maatregelen ervoor te zorgen dat joden hun leven kunnen leiden in overeenstemming met hun religieuze tradities”, voegde ze eraan toe.

“Maar als het om het document gaat, is de Commissie gebonden aan de uitspraak van het Europese Hof”, dat in 2020 de rechten van staten in België handhaafde om ritueel slachten te verbieden.

Bronnen:

  • naar een artikel‘Holocaust was a scam’ projected on Swedish synagogue during international antisemitism conference” van 15 oktober 2021 en een artikel van Katarzyna Andersz “With dozens of world leaders watching, Sweden looks to turn around its reputation on antisemitism” van 14 oktober 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)