Tumult op sociale media leidt tot sluiting van nachtclub met nazi-thema in Osaka, Japan

De onlangs geopende nachtclub ‘Unfair’ in de Japanse stad Osaka leidde deze week tot verontwaardiging op sociale media vanwege het nazi-themaontwerp: hakenkruizen op het bedrijfslogo, de champagneflessen en de muren en obers en medewerkers gekleed in SS-uniformen. 

Op Twitter werden ook foto’s en promotiemateriaal geplaatst:

Gebruikers en Joodse organisaties gingen snel naar sociale media om de club – genaamd Unfair – te veroordelen voor het gebruik van nazi-beelden.

Japanse vrouwen zouden zich aangetrokken voelen tot mannen die verkleed zijn als SS-nazi-moordenaars?” tweette het Simon Wiesenthal Center. “Vreselijke ontheiliging van de nagedachtenis van zes miljoen Joden … Waar is de Japanse verontwaardiging?

De missie van het centrum is om antisemitisme te bestrijden en de veiligheid van Joden wereldwijd te beschermen. Het is vernoemd naar Holocaustoverlevende en schrijver Simon Wiesenthal. 

Als reactie op het tumult werd de club onmiddellijk stilgelegd. Het moederbedrijf heeft ook een verklaring uitgegeven waarin ze zich verontschuldigt voor hun “gebrek aan kennis en bewustzijn”.

Het is moeilijk te zeggen wat er door de hoofden van besluitvormers ging. Misschien weerspiegelt het de bredere onwetendheid of het gebrek aan kennis onder veel jonge Aziaten over de wreedheden die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan. 

  • Tegenwoordig wonen er tussen 300 en 2000 Joden in Japan
  • Tijdens WOII redde de Japanse diplomaat Chiune Sugihara tussen 1200 en 6000 Joden toen hij in Kaunas, Litouwen was gestationeerd. Dit door vanaf 18 juli tot 28 augustus 1940 ontelbare visa’s uit te reiken aan vluchtende Joden.
  • Op 27 september 1940, een jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, sloot Japan een overeenkomst met Italië (Mussolini) en nazi-Duitsland (Hitler) in Berlijn genaamd het Tripartite Pact. Het creëerde een defensiealliantie tussen de landen en was grotendeels bedoeld om de Verenigde Staten ervan te weerhouden het conflict aan te gaan.
Kinderen van Japan, Duitsland en Italië ontmoeten elkaar in Tokio om de ondertekening van de tripartiete alliantie tussen de drie naties op 17 december 1940 te vieren. Burgemeester Tomejiro Okubo van Tokio behoorde tot de sponsors [beeldbron: Atlantic/AP]

Bronnen:

  • naar een artikel van Doron Friedman “Social media outrage shuts down Nazi-themed nightclub in Japan” van 15 oktober 2021 op de site van Israel Hayom