Palestijnen willen een nieuwe Arabische wijk ‘Lana’ bouwen in het noorden van Jeruzalem

Jeruzalem, 11 oktober 2021. Patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, kondigde op een ​​persconferentie de lancering aan van het grootste Palestijnse woningbouwproject in het noorden van Jeruzalem genaamd ‘Lana’-wijk (wat betekent: ‘ons’ in het Arabisch) in Beit Hanina

Na Rawabi, de eerste geplande Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, zijn de Palestijnen nu bezig met de bouw van een nieuwe wijk in Jeruzalem: “Lana”.

Het plan is om de toekomstige Palestijnse wijk ten noorden van Jeruzalem te bouwen, in de buurt van Beit Hanina. De wijk, waarvan de bouw de komende maanden zal beginnen, volgens Palestijnse rapporten, zal uit duizenden woningen bestaan ​​die alleen maar zullen bijdragen aan de congestie in de stad.

Massar International, een houdstermaatschappij met hoofdkantoor in Ramallah, leidt de planning voor “Lana” en de bouw ervan. Het bedrijf, dat eigendom is van de familie Masri, vergaarde zijn fortuin door het leveren en vervoeren van olie en brandstof. Massar International heeft ook Rawabi gepland en gebouwd.

De officiële lancering van het initiatief vond enkele dagen geleden plaats in Oost-Jeruzalem, bijgewoond door hoge Palestijnse functionarissen. Bashar Masri, de voorzitter van Massar International, zei tijdens het evenement dat de nieuwe wijk, net als Rawabi, zal worden gebouwd voor Palestijnen met een hoge sociaaleconomische status.

Volgens de blauwdrukken zullen delen van de wijk worden gebouwd op het gemeentelijk terrein van Jeruzalem, en de eerste goedkeuringen van het stadhuis zijn al verleend.

De Planning Infrastructure Administration van Jeruzalem keurde het project in 2019 goed, waarvan de eerste fase 92 wooneenheden omvat. Op 2 september werd een nieuwe bouwvergunning verleend om de Palestijnen in staat te stellen onmiddellijk te beginnen met het afbreken van de grond. In de latere stadia zullen volgens de bouwplannen 400 woningen worden gebouwd op het gemeentelijk grondgebied van Jeruzalem.

Op dit moment is er geen kans dat de grootse dromen van de Palestijnse ondernemer Bashar al-Masri om tienduizenden nieuwe woningen te bouwen in het noorden van Jeruzalem , uitkomen, om een ​​paar redenen.

Ten eerste werd zijn bouwvergunning een jaar geleden afgegeven en mag hij slechts 400 eenheden bouwen op een stuk grond van 18,5 dunam (4,57 hectare) dat grenst aan Atarot en Beit Hanina. Ten tweede, het grotere plan – dat meer een visie of programma is en nog door iedereen moet worden goedgekeurd – bespreekt het “voltooien” van Beit Hanina en het uitbreiden van de huidige bevolking van 40.000 tot ongeveer 120.000. 

Dit plan, dat de ronde doet bij de bestuurders van de Beit Hanina-gemeenschap, heeft momenteel geen kans om het te halen door de planningsautoriteiten van Jeruzalem, de gemeente Jeruzalem of de districtsplanningscommissie, waar minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked grote invloed heeft.

En nadat we dat hebben gezegd, moeten we ons toch zorgen maken over dit Palestijnse visioen, dat dinsdag werd gepresenteerd in aanwezigheid van de Jeruzalemse Mufti Mohammed Hussein en de orthodoxe aartsbisschop van Jeruzalem Theophilus III. 

Jeruzalem. De Luchthaven van Atarot in 1969, een kleine luchthaven gelegen tussen Jeruzalem en Ramallah. Het was de eerste luchthaven in het Britse Mandaat voor Palestina. De luchthaven werd gesloten tijdens de Tweede Intifada [beeldbron: Wiki]

Atarot

We zouden ons vooral zorgen moeten maken omdat er vanuit Israël geen zicht is als het gaat om Noord-Jeruzalem. Bovendien ligt het bouwplan dat van meer belang is voor joden in het noorden van de stad – het plan om zo’n 10.000 nieuwe woningen in Atarot te bouwen – al twee decennia onder diplomatieke bevriezing. 

Dit was op zijn plaats onder voormalig premier Benjamin Netanyahu, zijn voorgangers, en blijft op zijn plaats onder premier Naftali Bennett.

Op dit moment wacht het Atarot-plan om ter openbare beoordeling te worden geplaatst, maar zelfs deze fase is om onduidelijke redenen jarenlang uitgesteld. Bouwen voor Joodse inwoners in Atarot is van strategisch belang voor Jeruzalem. Zonder dit is er een reëel risico dat de noordelijke “vinger” van de stad op een later tijdstip zal worden overgedragen aan de Palestijnen – en zij willen openlijk dat dit gebeurt.

Naast de gekende Internationale Luchthaven Ben-Gurion tussen Jeruzalem en Tel Aviv, kende Israël voorheen nog een andere burgerluchthaven: Atarot Airport. Van 1920 tot 1930 was het vliegveld in Atarot/Qalandya de enige luchthaven in het Britse mandaat voor Palestina.

Deze kleine luchthaven werd grotendeels gebruikt door de Britse militaire autoriteiten en prominente gasten die op weg waren naar Jeruzalem. In 1931 heeft Britse Mandaat regering land onteigend van het Joodse dorp Atarot om het vliegveld uit te breiden. Huizen werden gesloopt en fruitboomgaarden gerooid. In 1936 werd de luchthaven geopend voor reguliere vluchten. 

Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 werd het Joodse dorp Atarot, gesticht in 1912 tijdens de Tweede Aliyah, veroverd en vernietigd door het Jordaanse Arabische Legioen. De laatste Joden verlieten Atarot op 17 mei 1948.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Kahana en Daniel Siryoti “Palestinians building new neighborhood inside Jerusalem” en een artikel van Nadav Shragai “Respond to Palestinian plans by building in Atarot” van 13 oktober 2021 en een artikelAtarot must be allowed to take off again” van 20 november 2020 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelPalestinian Authority building new town – on land in Jerusalem” van 13 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • een artikel op deze blogOpkomst en ondergang van de Atarot Luchthaven in het noorden van Jeruzalem” van 27 mei 2018 en een artikelDuitsland & Frankrijk willen niet dat Israël 1000 woningen bouwt voor Arabieren in Beit Safafa, Jeruzalem” van 22 februari 2020
  • h/t “Tiki S.