Een Amerikaans consulaat in Jeruzalem betekent volgens Biden dat Jeruzalem niet in Israël ligt

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, voorheen een consulaat waar ook de Palestijnen terecht konden

Op een persconferentie in Washington die werd bijgewoond door Yair Lapid, kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan dat de regering-Biden van plan is “door te gaan” met een plan om een ​​consulaat in Jeruzalem te openen, bedoeld om “de banden met de Palestijnen te verdiepen“. 

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid uitte blijkbaar geen protest en de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken loste elke twijfel op in een latere briefing. 

Op de vraag of het Amerikaanse plan was om ergens “anders dan Jeruzalem” een consulaat te openen, antwoordde de woordvoerder: “De secretaris maakte dit in mei duidelijk toen hij het in Jeruzalem toesprak; hij maakte het heel duidelijk toen hij met hem en Ramallah sprak – we zullen doorgaan met het proces om ons consulaat in Jeruzalem te heropenen.

Het plan van Blinken klinkt relatief onschuldig voor degenen die een tweestatenoplossing willen. Maar het is echt een gigantische stap terug in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Jeruzalem. Als Israël een consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem accepteert, zullen Israëls vijanden in het ministerie van Buitenlandse Zaken gemachtigd worden om Jeruzalem opnieuw te behandelen als een stad die niet in Israël ligt.

Harry Truman heeft misschien 11 minuten na de oprichting de staat Israël erkend, maar de Amerikaanse diplomaten hebben 70 jaar lang geweigerd te erkennen dat de stad Jeruzalem in Israël lag . We kwamen die belemmering tegen in de 18 jaar dat we pro bono voerden om de praktijk van het paspoortbureau ongedaan te maken, waarbij Amerikaanse burgers die in Jeruzalem waren geboren, behandeld werden alsof ze staatloos waren – alsof ze ter wereld kwamen buiten de grenzen van een erkend land.

Onze babycliënt was Menachem Binyomin Zivotofsky, geboren in het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem, uit in Amerika geboren ouders. De door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Menachem geautoriseerde geboorteakte liet de ruimte voor zijn geboorteland leeg. Amerikaanse paspoorten wijzen routinematig het geboorteland aan voor Amerikaanse staatsburgers die in het buitenland zijn geboren, maar het Handboek van Buitenlandse Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken verbood het om “Israël” aan te duiden voor iedereen die in Jeruzalem is geboren. 

Toen de ouders van Menachem vroegen of hun pasgeboren baby een paspoort zou krijgen, kregen ze te horen dat zijn Amerikaanse paspoort geen geboorteland kon identificeren, maar alleen ‘Jeruzalem’ kon zeggen, alsof het een stad buiten de grens van een land was. We klaagden Menachem aan en handhaafden een wet die het Congres had uitgevaardigd om te bepalen dat in Jeruzalem geboren Amerikaanse burgers ervoor konden kiezen om “Israël” aan te wijzen als hun geboorteplaats.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voerde geen evenwichtig beleid. Iedereen die vóór 1948 in Israël is geboren, kon ervoor kiezen om “Palestina” als geboorteplaats te vermelden, alsof de Joodse staat nooit was ontstaan. Degenen die na 1948 in Tel Aviv of Haifa zijn geboren, hoefden geen paspoort bij zich te dragen dat identificeerde hen als geboren in Israël. Als ze niet tevreden waren om ‘Israël’ als hun geboorteplaats te zien – zoals sommige Arabieren misschien zijn – zouden ze ervoor kunnen kiezen om de stad waarin ze zijn geboren te vervangen. De enige Amerikaanse burgers die een ruime keuze werden ontzegd, waren degenen die in Jeruzalem waren geboren.

Het Congres had de jurisdictie van Israël over Jeruzalem met een overweldigende meerderheid goedgekeurd in een wet uit 1995 waarin werd bepaald dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem moest worden verplaatst. Maar presidenten Clinton, Bush en Obama – onder druk van de arabisten van het ministerie van Buitenlandse Zaken – negeerden de richtlijn van het Congres door ongegronde ‘bevindingen’ uit te brengen die dwingende rechtvaardigingen van het buitenlands beleid inriepen om de stap te vertragen. Angst dat het verplaatsen van de ambassade zou leiden tot geweld in het Midden-Oosten was de misleidende rechtvaardiging.

Hoe onrealistisch het ook was om te ontkennen dat Jeruzalem in Israël lag, het beleid hield vol. Toen president Obama sprak op de begrafenis van Shimon Peres op de berg Herzl – gelegen in een gebied van Jeruzalem dat Israël sinds de oprichting van de staat had gecontroleerd – corrigeerde het Witte Huis onbeschaamd de slogan die bij zijn adres was uitgegeven om alleen ‘Jeruzalem’ te lezen, in plaats van ‘Jeruzalem’. dan het oorspronkelijk uitgegeven „Jeruzalem, Israël”.

Zes rechters van het Hooggerechtshof beëindigden onze marathonstrijd in de rechtszaal door te beslissen dat het Congres geen grondwettelijke bevoegdheid had om buitenlandse regeringen te erkennen. De president, zeiden ze, had de enige en exclusieve bevoegdheid om wettelijke erkenning te verlenen aan buitenlandse vorsten en hun grenzen te bepalen, inclusief de locatie van steden. Uit de mening van het Hof bleek de vrees van de rechters dat de erkenning van Jeruzalem als zijnde in Israël een bloedige oorlog zou veroorzaken.

Jeruzalem, 14 mei 2018. Inhuldigingsceremonie van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem in aanwezigheid van (van links naar rechts): premier Benyamin Netanyahu; Jared Kushner en Ivanka Trump [beeldbron: J-Post]

Toenmalig president Donald Trump kondigde in mei 2018 aan dat de Amerikaanse ambassade zou worden verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem, en dit veranderde wat een juridische nederlaag leek in een triomf. In tegenstelling tot de voorspellingen van de goeroes van het buitenlands beleid, was de reactie mild. 

De beslissing van het Hooggerechtshof in de zaak Menachem verdoemde elke juridische betwisting van de erkenning door de president van Jeruzalem als zijnde in Israël. Andere beslissingen van Trump werden door zijn tegenstanders voor de rechter gebracht; dit was een zeldzame eenzijdige uitvoerende actie die niemand betwistte.

De proclamatie waarmee de ambassade van Jeruzalem werd geopend, verklaarde dat de verhuizing “gebaseerd was op principieel realisme” en “erkenning van duidelijke feiten”. Deze “duidelijke feiten” dwongen het paspoortkantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder druk van de toenmalige staatssecretaris Pompeo, om het Handboek voor Buitenlandse Zaken van het ministerie te herzien, om eindelijk de erkenning toe te staan ​​dat Jeruzalem in Israël ligt door Menachem en alle in Jeruzalem geboren Amerikaanse burgers toe te staan ​​paspoorten te dragen met vermelding van “Israël” als hun geboorteland.

Sinds 1844, toen het gebied onder Ottomaanse heerschappij stond, hadden de VS een consulaat in Jeruzalem. De verhuizing van de ambassade maakte dit consulaat overbodig. Onder de toenmalige Amerikaanse ambassadeur David Friedman werd het gebouw aan David Flusser Street in de wijk Talpiot in Jeruzalem, waar het Amerikaanse consulaat was gehuisvest, omgebouwd tot de Amerikaanse ambassade. De consulaire diensten gingen door op die locatie en zijn daar vandaag beschikbaar. Het bijgebouw van de ambassade aan Agron Street, waar de Amerikaanse diplomaten die de eenheid Palestijnse Zaken leiden hun kantoren hebben, werd onder directe controle van de ambassade gebracht, waardoor werd voldaan aan de Jerusalem Embassy Act van 1995.

Er is geen praktische reden voor de VS om ergens in Jeruzalem een ​​nieuw consulaat-generaal te openen. Als staatssecretaris Blinken “de banden met de Palestijnen wil verdiepen” door meer toegankelijke consulaire diensten aan te bieden, kan hij dat doen door een Amerikaans consulaat te openen in Ramallah, vlakbij het regeringshoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit.

Velen verzetten zich tegen een Amerikaans consulaat in Jeruzalem omdat, zeggen ze, “Jeruzalem verdeelt”. Het richt meer schade aan dan alleen verdeeldheid. Als de regering van Biden het eigendom van Agron Street of een andere locatie in Jeruzalem omzet in een nieuw consulaat-generaal dat de facto dienst doet als ‘ambassade naar Palestina’, compleet met een consul-generaal die niet rapporteert aan de Amerikaanse ambassadeur, maar rechtstreeks aan de State Department, zal Amerika een gewetenloze gevaarlijke verzinsel nieuw leven inblazen die het drie jaar geleden eindelijk heeft begraven. En als premier Bennett Amerika toestaat deze stap te zetten, zal hij de geschiedenis ingaan als de Israëlische leider die Jeruzalem weggaf.

Het Amerikaanse Consulaat bestond sinds 1912 in de Gershon Agronstraat, Jeruzalem. Geografisch staat dit gebouw (hierboven)  in ‘West’-Jeruzalem maar onder de regering van Barack Obama (2009-2017) werd er (allicht om de Israëli’s wat te jennen) steevast naar verwezen als de “American Consulate in East Jerusalem“. Raar maar waar. Sinds 1952 huren de VS wel een bijkantoor aan de Nabloesweg in ‘Oost’-Jeruzalem waar diensten werden aangeboden aan Amerikanen en Arabieren en visa uitreikten. Het is momenteel niet duidelijk of dit bijkantoor blijft bestaan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Nathan Lewin en Alyza D. Lewin “A US consulate in Jerusalem states that Jerusalem is not in Israel” van 15 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • h/t “Tiki S.