Gazanen in de rij voor Qatarese hulpgeld dat binnenstroomt onder VN-mechanisme

Tienduizenden verarmde gezinnen in de Gazastrook begonnen donderdag humanitaire fondsen van Qatar te ontvangen nadat Israël had ingestemd met een nieuw distributiemechanisme waarbij de Verenigde Naties betrokken waren.

Ontvangers van het geld stonden vanaf de vroege ochtend in de rij voor 300 distributiecentra verspreid over de Palestijnse enclave die wordt gecontroleerd door de Hamas-terreurgroep. De Qatarese gezant Mohammed al-Emadi zei dat de aalmoezen van $ 100 via de VN zouden worden verstrekt aan “95.000 behoeftige gezinnen” in Gaza.

Qatarese steun wordt beschouwd als een cruciale reddingslijn voor de verarmde Palestijnen die in Gaza wonen, dat sinds 2007 onder een Israëlische en Egyptische blokkade staat, door Israël gezien als een noodzakelijke maatregel om het vermogen van de terreurgroepen in Gaza om zichzelf te bewapenen te beperken.

Koffers vol contanten

Israël liet sinds 2018 maandelijks miljoenen aan Qatarese contanten via Israëlische grensovergangen naar Gaza stromen, om een ​​fragiel staakt-het-vuren met Hamas te handhaven. Vanaf begin 2021 werd er via een door Israël gecontroleerde oversteekplaats elke maand ongeveer $ 30 miljoen aan contant geld in koffers naar Gaza afgeleverd.

Maar Israël had bezwaar gemaakt tegen hervatting van de financiering onder de voorwaarden die bestonden vóór de vijandelijkheden van mei met Gaza, en beweerde dat geld door terreurgroepen werd gebruikt in plaats van strikt voor humanitaire behoeften.

De patstelling werd opgelost in augustus, toen Israël en Qatar de goedkeuring aankondigden van een nieuw mechanisme om de fondsen te verdelen, waarbij geld rechtstreeks door de VN aan individuen werd overgemaakt.

Volgens de regeling krijgen door Israël goedgekeurde ontvangers in Gaza VN-creditcards om het geld op te nemen. De speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten zei dat de distributie ‘de hele week’ zou doorgaan.

Naseem al-Haddad, 47, zei dat de $ 100 die hij ontving ‘zijn economische situatie verbeterde‘ en zijn vooruitzichten op het vinden van een baan. ‘Op dit moment heb ik nog eens $ 1.000 nodig in het licht van de moeilijke economische situatie‘ in de Gazastrook, zei hij. Fayez Nabhan, een 41-jarige taxichauffeur en vader van vijf kinderen, zei dat het leven ‘een beetje beter werd‘ nu hij weer hulp kreeg.

Het vernieuwde beleid heeft geleid tot controverse binnen Israël, waarbij critici de regering ervan beschuldigen te buigen voor de druk van Hamas. Naftali Bennett heeft gezworen dergelijke leveringen te beëindigen sinds hij in juni premier werd en de nieuwe regering heeft het beleid van voormalig premier Benjamin Netanyahu gehekeld om de Hamas-medewerkers “koffers vol contanten” te geven.

Bronnen:

  • naar een artikelGazans line up for Qatari aid money flowing in under UN mechanism” van 14 oktober 2021 op de site van The Times of Israel